Volgende week is Andrés Mendoza precies vier jaar in België, maar gevierd zal er niet worden. “Toen hij eind januari 2000 naar Brugge kwam, was er tijdens de onderhandelingen beloofd dat zijn contract aangepast zou worden zodra hij een volwaardig lid van het team zou zijn”, vertelt Willi Hoppen, zijn Duitse manager. “Maar er is nog altijd niets gebeurd ! Ondanks regelmatige nieuwe beloften : oké, we zullen iets doen. Daarom is An-drés niet gelukkig in Brugge, omdat de club haar woord niet heeft gehouden. An-drés is zeer ongelukkig met zijn financiële situatie. Dat is al lang een heel groot probleem. Eigenlijk is hij een rustige en makkelijk handelbare jongen, maar je mag hem niet nerveus maken.

“Je zult de statistieken ook wel kennen. Hoeveel beslissende goals maakte hij ondertussen al niet ? Herinner je je nog dat doelpunt van de kwalificatie in de Uefacup in de allerlaatste minuut in Sankt Gallen ? Anders was het zonder miljoenenrecette tegen Barcelona geweest. En zijn hattrick in de bekerfinale tegen Moeskroen ? En dit seizoen ? ! Belgisch topschutter, scoren tegen Genk, in Anderlecht, in Dortmund, in AC Milan. Maar : nog altijd niet de beloofde contractaanpassing ! Hoe slechter ze hem behandelen, hoe beter hij speelt ! Een echte professional !

“Tot het einde van het seizoen zal hij nog alles proberen te geven voor Club Brugge, maar daarna zal hij gebruikmaken van de wet van ’78. Dan betalen we zes maanden loon, wat met het contract dat hij in Brugge heeft twee keer niks is voor een speler van zijn kaliber, en is hij vrij. Nu kan het ook, maar dan kan hij tot het einde van het seizoen voor geen enkele andere club spelen. Ik denk dat de situatie zeer duidelijk is. Honderd procent zeker maken we straks gebruik van de mogelijkheden die de wet ons biedt. Waarom zouden we het niét doen ? Het is volkomen legaal.”

Vorige week liet Michel D’Hooghe in dit blad uitschijnen dat de ma-nager van Mendoza minder geïnteresseerd is in de begeleiding van zijn speler dan in het geld dat hij ervan wil maken. “Wat hij daar allemaal zegt, is echt belachelijk”, repliceert Hoppen. “Ik zorg wel degelijk voor hem, ik zit regelmatig met Andrés en zijn vrouw rond tafel, maar is het in een professionele club míjn job om samen met de speler naar een rijexamen te gaan en hem te zeggen hoe hij dat moet doen ? Dat is juist een taak van het management van de club. Dat is wel een zéér pover excuus van meneer D’Hooghe.

“Trouwens, ik probeerde al in contact met hem te komen. In Dortmund wou ik mij introduceren, maar hij zei : please, regel alles met meneer Vanhove. Maar goed, als Club Brugge denkt dat het een professionele club is, is dat mijn probleem niet. Maar wat meneer D’Hooghe zegt over het feit dat Andrés zich in Italië heeft laten verzorgen, kan ik allesbehalve ernstig nemen. Het is belachelijk. Andrés is naar Italië geweest om zijn buikspieren door een expert te laten behandelen, zoals veel andere topspelers dat bij de voormalige dokter van AC Milan doen.”

door Christian Vandenabeele

‘Hoe slechter hij behandeld wordt, hoe beter hij presteert.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier