Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat hebben, of moeten we zeggen hadden, de lokale grootmachten RSC Anderlecht en Club Brugge alvast van in het begin gemeen. Bij de oprichting in 1891 van de voorloper van Club Brugge, Brugsche Football Club, werd gekozen voor die heilzame slagzin. Bij mijn weten heeft blauw-zwart momenteel geen leuze meer. Die van RSC Anderlecht is onveranderd gebleven. Beide topclubs zijn ook jaren hofleverancier van de nationale ploeg geweest. Vandaag voetballen onze internationals, voor zeer veel zilverlingen, overal in Europa. Het zelfbewuste kruim van de voetbalnatie speelt o.m. bij AZ, Hamburg, Stoke City, Glasgow Rangers, Ajax, Bayern München, Feyenoord en Auxerre. Mooie en zelfs mythische clubs. De duurste Belgische binnenlandse transfer aller tijden, karaktervoetballer en kersverse Bruggeling Koen Daerden, zat op de bank tegen het plots niet meer zo nietige nummer 141 van de wereld, Kazachstan.

Het gelijkspel deed onnoemelijk veel pijn. De ontnuchtering is groot, zelfs onvatbaar.

De Jupiler League is nochtans aan een opwaartse beweging bezig. Veel smaakmakers zijn gebleven. Sommige buitenlanders brengen echt wel iets bij aan de competitie. Balvirtuoos en straatvoetballer Mbark Boussoufa is een van hen. Daarenboven zijn de Belgen in het buitenland titularis in de betere competities.

Ook de aanstelling van de nieuwe bondscoach stemde velen hoopvol, ondergetekende niet in het minst. René Vandereycken is een man van vele oorlogen. Een eigenzinnige winnaar die voortdurend verrast. Vandereycken is een welgekomen verademing. De man heeft prijzen gewonnen en de (voetbal)wereld gezien. Een paar titels met Anderlecht – herinner u de memorabele testmatchen tegen Club Brugge in 1986 – en ongeveer tien jaar eerder speelde hij Europacupfinales met blauw-zwart. Hij is ook de enige doelpuntenmaker van de enige finale die de Duivels ooit speelden (EK Italië in 1980). De man uit Spalbeek bij Hasselt is gezegend met een enorme persoonlijkheid en onze voetbalwereld heeft daar nood aan. Zo ging hij ooit, in 1986, openlijk in de clinch met de toenmalige goudhaantjes (en zijn ploegmaats) van Anderlecht : Scifo en Vercauteren, ook grote persoonlijkheden. Het conflict, ontstaan uit voetbalfrustratie – René vond dat beide heren niet genoeg meeverdedigden bij RSCA en de nationale ploeg – escaleerde tijdens de voorbereiding van het intussen legendarische WK van Mexico ’86. De manier waarop hij plots zijn ongenoegen uitte is tekenend : tijdens een vriendschappelijke match tegen de Mexicaanse eersteklasser Los Pumas stopte René plots met voetballen en bleef als versteend staan, in volle wedstrijd. Na enige commotie legde hij rustig uit wat hem op zijn lever lag. Guy Thijs, gemoedelijke psycholoog, zalfde. Toch keerde Vandereycken terug naar huis, officieel wegens een kwetsuur.

René verdient respect. De doordrijver komt er wel. Hij slaagde er alvast in om de Jupiler League ’06-’07 een week vroeger te laten beginnen. Faut le faire.

zaterdag 26 augustus

Standard-Zulte Waregem : 18 h 00

Cercle Brugge-Genk : 20 h 00

St. Truiden-G. Beerschot : 20 h 00

Lierse-FC Brussels : 20 h 00

Bergen-Westerlo : 20 h 00

Roeselare-Lokeren : 20 h 00

Beveren-Moeskroen : 20 h 00

zondag 27 augustus

Gent-Charleroi : 18 h 00

Anderlecht-Club Brugge : 20 h 30

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR DAVID STEEGEN – Hoofdredacteur van 11

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier