Wat waren de gevolgen van de competitiehervorming voor de mentale en fysieke frisheid van de spelers? MarioNotaro (Charleroi):”De grootste hinder ondervonden mijn spelers op het mentale vlak. Er was heel het seizoen een constante nervositeit. Matchen werden uitgesteld, inhaalmatchen ook. Wie was speelgerechtigd, wie wanneer geschorst? Het was hectisch.” GlenDe Boeck: “Wij zijn nog redelijk gespaard gebleven van afgelastingen, maar als dat de dag van de match gebeurt, in volle voorbereiding, is dat mentaal belastend.”

Jan Ceulemans: “In een normale competitie speel je 34 wedstrijden, nu 40. Daar ga je fysiek niet aan ten onder. Het is wel zo dat het blíjft duren en de buitenlanders willen eens naar huis. Dat was een groot probleem, de wintervakantie die is weggevallen.”

Ook DominiqueD’Onofrio en FranckyDury hebben daar bedenkingen bij. Dury: “Buitenlanders moeten halverwege het seizoen thuis kunnen gaan rusten.” FrankVercauteren: “Ik hoor al lang vragen wanneer de vakantie nu eindelijk begint. En net nu iedereen wat vermoeid is, zit je in een ritme van drie matchen per week.”

Ariël Jacobs: “Wij hebben lange tijd op twee gedachten gehinkt. Langs de ene kant had je de korte termijn, de competitie, maar anderzijds moest je er ook over waken dat je je beste krachten niet verspeelde naar de play-offs toe. Als je wint, heb je natuurlijk altijd gelijk, maar wij waren wel een van de weinige teams die het nut inzagen van een stage. Niet alleen conditioneel, maar vooral mentaal en fysiek vonden we daar de frisheid die we zochten. Ik trok ook wat lessen naar roteren toe. En: de nederlaag in Brugge vond ik eerst zwaar om verteren, maar naderhand dacht ik so what, de punten worden toch gehalveerd. Op die manier boet je in aan de spanning van vroeger rond de absolute toppers tegen Standard en Club.”

“Ik vond het moeilijk om competitie, beker en Europees voetbal te combineren”, vervolgt D’Onofrio. “Ploegen met een grote kern waren in het voordeel.” Dat denkt ook GuidoBrepoels: “Wil je in play-off 1 meedraaien, dan moet je een kern van 25 man hebben. Anders is het niet verantwoord. Zij die Europees spelen, komen boven de 50 wedstrijden uit. En dat is veel.”

Adrie Koster: “Op het einde van een seizoen zit je nooit meer zo fris als in het begin, maar dat mag geen excuus zijn. Het was voor iedereen nieuw.” Georges Leekens: “Toen ik zelf nog speelde, ondervond ik dat mijn energiepeil steeg naarmate het einde van de competitie naderde. Maar als ploeg kenden we onze inzinking tijdens de eindronde. Het was leren.” Ook Peter Maes leerde: “Als trainer leer je je kern beter te gebruiken en dus dragen meer spelers hun steentje bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier