Frank Raes

Anderlecht had in de Uefacup aan een 2-0 tegen Panathinaikos net niet voldoende om de 3-0 van de heenwedstrijd recht te zetten.

Frank Raes : Straf, wat ze gedaan hebben. Toch merkwaardig dat een ploeg zonder ziel waarin alles verkeerd ging, dat plots weer kan. Al die spelers worden dan in de pers ineens weer gecatalogeerd in mogen vertrekken of niet, gebuisd, niet gebuisd. Als de druk verhoogt, kunnen ze het weer. Ik vind dat merkwaardig. Blijkbaar halen ze er een enorme motivatie uit en krijgt de pers de zwarte piet toegespeeld. Panathinaikos is nochtans geen slechte ploeg, een pak wedstrijden na elkaar niet meer verloren en los op kop in Griekenland, dat toch veel ploegen produceert voor de Champions League. AEK, dat tegen Genk speelde, was ook niet slecht en dat is dan eigenlijk nog de minste van de drie. Dat Anderlecht, dat wij een middelmatige ploeg noemen, dat toch kan… En Jestrovic is natuurlijk wel een topper als hij zijn dag heeft. Als Paznathinaikos wint met 3-0 is dat een wereldploeg, als ze verliezen op Anderlecht is het maar een gewone ploeg. Dat is ook onze interpretatie voortdurend, natuurlijk. Hetzelfde voor Genk en Brugge : als ze Europees spelen, zijn het ineens geen wereldploegen meer. We laten ons vaak te veel leiden door één uitslag. Ik wil Michel Verschueren niet naar de mond praten, maar je moet het wel degelijk in de longrun zien.

Broos zei : “Als we allemaal aan hetzelfde touw trekken, dan kunnen we het”. Hij moet er als trainer natuurlijk zelf voor kunnen zorgen dat ze meer dan sporadisch niveau kunnen halen.

Absoluut. Maar ik vind niet dat je hem na zes maanden al moet buitengooien. Maar als hij met 0-2 had verloren tegen Panathinaikos… Bij Anderlecht is er natuurlijk een geschiedenis. Anthuenis had daar ook veel problemen mee. Na het vertrek van Koller en Radzinski werd het veel moeilijker. Dat blijkt nog altijd de grootste aderlating te zijn, als je ziet dat Koller in de Champions League ook meedraait en Radzinski goed bezig is bij Everton. Zet hen erbij en dan wordt het middenveld veel minder belast dan nu. Baseggio speelde toen ook veel beter. Anderlecht heb ik al meermaals zielloos genoemd. Het heeft het soort ruggengraat niet dat ook Standard voortdurend ontbreekt. Brugge heeft dat niet. Maar Anderlecht moet gewoon na de periode Koller-Radzinski- GoorDheedene een nieuw elan vinden. Je ziet dat ook bij Genk. Als er bij Brugge een paar zouden weggeaan, zou dat daar ook gebeuren. Of je moet zo’n grote kern hebben, dat je dat kan opvangen, maar blijkbaar kan geen enkele ploeg dat. Neem bij Brugge Simons en nog een paar anderen weg, wat dan, hé ? Zelfs een DeCock op dit moment, of een Sonck bij Genk… Gelukkig is Dagano terug, want ze hebben een goeie ploeg, maar geen ruime kern. Vijftien man eigenlijk, dat is bekend.

Michel Verschueren, die een opvolger achter de hand zou houden, dreigde vorige week met opstappen.

Het wringt daar een beetje omdat Verschueren zeer exuberant naar buiten is gekomen. Maar hij kan natuurlijk veel druk wegnemen. Daar is hij altijd heel sterk in geweest. Hij kiest de aanval, iedereen luistert naar hem, alle stukken gaan over hem en ondertussen neemt hij druk bij de spelers weg. Hij kan de spelers ook zodanig motiveren dat ze er tegen Panathinaikos weer stonden.

Blijkbaar was daar wel een dikke premie voor nodig. Is het niet frappant dat je spelers van Anderlecht daarmee moet prikkelen ?

Maar ze zullen ook wel op hun eer getrapt zijn, hoor. Van DeBoeck bijvoorbeeld weet ik dat die daar echt wel door geraakt is. Want je wordt daar van de ene op de andere dag afgeschilderd alsof je niks meer kan. Wie tegenwoordig slecht voetbalt, wordt als een halve misdadiger afgeschilderd. Dat is wat overdreven, vind ik. Het blijft natuurlijk wel maar voetbal. Grote kuis of niet, het wordt allemaal zo serieus op den duur. We moeten zien dat we niet overdrijven ook.

Club Brugge verloor zijn voorzitter, Michel Van Maele. Welke gevolgen kan dat hebben voor het organigram van de club ?

Hij was de man die de boel bijeen hield en hier en daar suste. Je zou het hem niet nageven, maar hij is toch een onderschatte figuur. Wat ik mij zeer goed herinner is dat hij er zich mee bemoeide toen Mendoza op KV Mechelen voor de eerste keer op de bank zat. RenéVerheyen, die toen trainer was, kreeg te horen dat hij er Mendoza in moest zetten, want dat was een goeie en Vanhove had dat ook gezegd. Inmiddels is gebleken dat het geen slechte is. Van Maele was nog een ouwe clubman, een beetje zoals ConstantVandenStock. Misschien niet zo groot qua voetbalkennis of qua naam, maar toch. Dat zijn zo van die mannen achter de schermen. Er zal ooit wel serieus geherstructureerd moeten worden, maar je kan bij Brugge niet zeggen dat het niet marcheert. Qua transferbeleid en zo draait het daar goed. Ze grijpen in als het nodig is, hé.

De ex-spelers en bedienden van KV Mechelen aanvaardden het bod van de vzw Red KV. Mechelen zal dan toch in derde mogen beginnen.

Beter dan niks, zullen ze gedacht hebben. Derde is natuurlijk ver weg, hé. Ik lees dat FiVanhoof zegt dat het moeilijker zal zijn om van derde naar tweede te gaan dan van tweede naar eerste. Merkwaardige voorspelling, maar het is misschien wel waar. Maar ze bestaan nog, dat is het belangrijkste. Van de andere kant : Berchem bestaat ook nog. Ik bedoel : dat is niet meer die grootsheid van weleer, maar het clubleven in derde kan ook leuk zijn.

Om de licentiedossiers in te dienden was het voor veel clubs, zoals Lommel, weer een race tegen de klok.

Er zijn er altijd drie, vier die op het randje van het failliet leven. Op termijn zal zich dat moeten uitzuiveren. Dat zal twee, drie, vier jaar duren, maar je moet daar hard in zijn. Het is niet alleen Lommel, ook een ploeg als Real Madrid heeft het lastig. Ze leven allemaal boven hun stand. Maar die grote clubs hebben allemaal zoveel politieke steun, die voorzitters zijn bijna allemaal captains of industry. Nunez zette alle gebouwen in Barcelona, Gaspar zet alle hotels in de stad. Dus verdwijnen die clubs niet zomaar.

GBA heeft het ook nog altijd lastig.

Ja, maar JosVerhaegen zal daar uiteindelijk wel inspringen. De onderhandelingen met Ajax zijn nog altijd bezig, want hij wil dat natuurlijk voor zo weinig mogelijk geld doen. Zijn voetbalhart zal wel weer boven komen uiteindelijk.

FrankyVan derElst heeft al duidelijk laten horen dat hij weg wil. Hij heeft daar goed gewerkt, maar altijd tegen de bierkaai vechten is ook niet makkelijk natuurlijk. Hij heeft er de stiel kunnen leren en altijd met nieuwe spelers werken, is niet zo eenvoudig. Hij speelt vrij aanvallend. Er wordt wel eens gezegd dat hij niet hard genoeg traint, maar als ik de resultaten en de ploeg zie, is dat niet zo slecht. Deze ploeg in vergelijking met twee jaar geleden, dat is alweer een heel andere ploeg. Als dat bij Anderlecht gebeurt, schreeuwt men moord en brand.

Moeskroen verloor weer. Het draait daar blijkbaar niet zo goed meer. Wat is er loos ?

Het was allemaal zo goed begonnen. We dachten dat we er met Staelens weer een grote trainer bij hadden, maar het is zoals met Van der Elst : die mannen moeten allemaal de stiel leren. Of zoals Ferrera zegt : het is niet omdat je een groot voetballer was, dat je een groot trainer bent. En Moeskroen is geen wereldploeg, hé. Staelens kan het wel, hoor, maar hij moet het nog wat leren. In dat opzicht vind ik het wel leuk dat een Ferrera dat als speler allemaal niet heeft meegemaakt en anders tegen het voetbal aankijkt.

Nog bedenkingen bij wat je in de Champions League zag ?

Dat het jonge Ajax het goed doet, hé. Die Zuid-Afrikaan, Pinaer, is wat in de picture gekomen. Twintig jaar, weegt bijna niks, maar draait mee tegen dat middenveld van Arsenal. Arsenal viel mij wat tegen, want dat wordt tegenwoordig zowat beschouwd als de beste ploeg van Europa, maar er zat te weinig spirit in. Dan doet Koeman het wel goed met die jonge mannen.

door Raoul De Groote

‘We dachten dat we er met Staelens weer een grote trainer bij hadden, maar het is zoals met Van der Elst : die mannen moeten allemaal de stiel leren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier