Oostende rekent op zijn Belgische center om gensters te slaan in de play-offs.

Op 12 mei wordt de laatste speeldag in de reguliere competitie afgewerkt. De zes deelnemers voor de play-offs zijn al een tijdje gekend: Oostende, Bergen, Aalstar, Leuven, Charleroi en Antwerp Giants. Maar de strijd om de eerste plaats is nog allesbehalve beslecht. En die is belangrijk omdat de leider in het klassement thuisvoordeel geniet gedurende de play-offs.

Om die leidersplaats te claimen rekent BC Oostende onder meer op Tomas Van den Spiegel (34, 2m14), die wegens een knieblessure bijna het hele seizoen miste. Twee weken geleden maakte de Belgische international zijn rentree. Oorspronkelijk was de diagnose nochtans dat de center slechts zes weken aan de kant zou blijven, maar dat draaide enigszins anders uit. “Ik kampte met een stressfractuur”, weet hij. “Bij zulke blessures valt moeilijk te voorspellen hoe lang de revalidatie zal duren. Ik had al eens een gelijkaardige blessure en toen stond ik na acht weken alweer op het terrein. Ditmaal bleken er complicaties mee gemoeid. Maar de dokter en kinesist Lieven Maesschalck hebben me altijd verzekerd dat ik weer honderd procent in orde zou raken.”

Naast de terugkeer van Van den Spiegel wist Oostende zich ook te versterken met nieuwe spelers: de Belgische scherpschutter Dimitri ‘Doum’ Lauwers en de Amerikaanse spelverdeler Dwight Buycks. “Dat maakt een wezenlijk verschil”, beseft ook VDS. “Plots kunnen we roteren met tien spelers in plaats van met zeven. Tel daarbij dat binnenkort Veselin Petrovic weer hersteld is en dan weet je dat we mee zullen doen voor de titel. Samen met Charleroi en Antwerp, verwacht ik.”

Ondertussen nam de Oostendespeler tevens het voorzitterschap van de Belgian Basketball Players Association op zich. Een organisatie die in de jaren negentig door Marc Deheneffe werd opgericht om de belangen te verdedigen van de Belgische spelers in onze competitie. Een van de ideeën die op tafel liggen, is om de regel van vijf verplichte Belgen op het wedstrijdblad te laten veranderen naar vijf spelers die tussen hun 14 en 19 jaar opgeleid werden in België. Een nuance. “Maar een belangrijke”, vindt VDS. “Daarmee voorkom je dat clubs die regel omzeilen door buitenlanders te naturaliseren. In Spanje en Italië doen ze het al op die manier. Waarom dus niet in België?”

DOOR DANIEL DEVOS & MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content