Na een afwezigheid van drie seizoenen neemt Norwich City zijn plaats in de Premier League weer in. Met dank aan veel Duitsers, een Fin en een onbekende Argentijn.

Stoke City op één, Middlesbrough op twee en Leeds, Derby County, West Bromwich en Nottingham Forest die strijden voor het derde promotieticket via de play-offs. Dat waren in augustus, bij de start van The Championship, de Engelse tweede klasse, de voorspellingen van de kenners op de BBC-sportredactie. Die zaten er ver naast, blijkt nu: de twee rechtstreekse promotietickets zijn voor Norwich City en Sheffield United, in de voorspellingen respectievelijk elfde en tiende.

Dat Sheffield kon verrassen, had (onder meer) te maken met geld uit het Midden-Oosten. Het succes van Norwich was minder voorspelbaar. Vorig seizoen nog anoniem als 14e geëindigd, onder leiding van de Duitser Daniel Farke, weggehaald bij de reserven van Borussia Dortmund. Die moest bovendien twee van zijn parels laten vertrekken: James Maddison trok naar Leicester, Josh Murphy naar Cardiff. Reden: de parachute payments, het tv-geld dat gedegradeerde clubs meekrijgen om de pijn te verzachten, vielen weg. Dus moesten ook de zware contracten gaan.

De club legde het anders aan boord, onder impuls van Stuart Webber, de sportief manager die eerder al Huddersfield terug naar de top bracht. Beloftevolle eigen jeugd kreeg een kans en de scouts werden opgezadeld met speuren naar goedkope parels. Farke viste in Duitse vijvers (in de kern zitten negen voetballers uit zijn land), maar de opvallendste namen zijn een Argentijn met Spaanse roots en een Fin. Emiliano Buendía (22) komt uit de jeugd van Getafe en was Spaans jeugdinternational voor hij voor Argentinië koos en met hen naar het WK U20 trok. Voor geen geld pikte Norwich hem op. Teemu Pukki kwam zelfs gratis van Brøndby. In de spits zagen veel ploegen al iets – Sevilla haalde hem jong weg en later voetbalde hij nog voor Celtic en Schalke 04 – maar telkens was zijn doortocht weinig succesvol. De Fin is niet groot en evenmin snel, maar dit jaar is hij zeer efficiënt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier