Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Bijna drie jaar geleden dacht Sint-Truiden met Marc Wilmots als manager naar Engels model klaar te zijn voor de 21ste eeuw, maar dat liep faliekant af. De eenmansstructuur werkte niet. STVV gooit het nu resoluut over een andere boeg : onder impuls van François Laureyssen, de persoonlijke raadgever van voorzitter Roland Duchâtelet, is de club bezig een stevige sportieve organisatie neer te zetten. Thomas Caers werd als trainer opgevolgd door Henk Houwaart, maar bleef in de club, en nu is ook Valère Billen erbij gekomen. Dat betekent twee technische mensen méér, zonder dat er iemand vertrekt.

Billen, die deels al op de Truiense payroll stond, komt van FC Újpest, waar hij hoofdtrainer en jeugdopleider was, maar midden december door de Hongaarse hoofdaandeelhouders werd ontslagen. Dat gebeurde buiten medeweten van STVV en minderheidsaandeelhouder Lau- reyssen. Vorige week in Amsterdam werd door alle partijen beslist om de samenwerking tussen beide clubs stop te zetten. Laureyssen legt ook zijn functie als sportief directeur van Újpest neer. Hij keert terug naar België en zal zich nog nadrukkelijker met STVV gaan bezighouden.

Ondanks het geschonden vertrouwen is het niet helemaal uitgesloten dat STVV en Újpest op jeugdniveau blijven samenwerken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Billen STVV tijdens de winterstage in Turkije zou vervoegen met drie talentvolle tieners van Újpest. Door het ontslag kwam hij alleen. Billen is nu toegevoegd aan de technische staf om de doorgestroomde jeugd in de Truiense A-kern individueel te vervolmaken. Samen met Guy Mangelschots zal hij ook scoutingswerk verrichten. Dat hij op termijn doorschuift naar het hoofdtrainerschap wordt categoriek uitgesloten. Peter Voets blijft de hulptrainer van Houwaart en Eddy Raymaekers de keeperstrainer.

Een goede samenwerking tussen Billen en Thomas Caers wordt cruciaal genoemd voor de nieuwe structuur. “Twee mannen met principes, de een met buikgevoel, de ander met intellect, maar allebei uiterst bekwaam”, zegt Laureyssen. “Ik was wat bang vooraf, maar ze hebben elkaar al gesproken en dat gesprek verliep heel positief. Ik heb er het volste vertrouwen in nu.” Caers kreeg wegens zijn organisatorische kwaliteiten als opdracht Duchâtelets droom van een Truiense voetbalacademie waar te maken. “We gaan onze jeugdopleiding meer dan ooit professionaliseren”, zegt Mangelschots. “Talenten koesteren én aantrekken, ze naar de A-kern laten doorstromen en ze daar individueel begeleiden.”

Deze week zijn diverse gesprekken gepland met al wie bij de reorganisatie betrokkenen is. Dat de functie van technisch directeur verdwijnt, wordt niet ondenkbaar genoemd, maar iedereen benadrukt dat Laureyssen – in wiens handen het transferbeleid grotendeels zal berusten – niet toetreedt tot het STVV-organigram. “Ik heb mijn jaren”, zegt Mangelschots filosofisch. “Stel dat ik stop als TD, wil dat nog niet zeggen dat ik niks meer kan betekenen in de club. We gaan immers ook de scouting professionaliseren. Of er dan een nieuwe TD komt of niet, moet de club uitmaken.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier