Het net sluit zich rond Alejandro Valverde.

“Na een grondige studie van het zesduizend pagina’s tellende Puertodossier heeft de UCI besloten dat verschillende documenten kunnen aantonen dat Alejandro Valverde betrokken is in de affaire.” Met dat ene zinnetje in een mededeling afgelopen woensdag bevestigde de Internationale Wielerunie nu ook officieel wat in pers én peloton al meer dan een jaar steeds luider klinkt : Valverde is wel degelijk betrokken in de zaak- Fuentes.

Dat was eigenlijk al duidelijk voor de start van de Tour in 2006. In het 38 pagina’s tellende document dat de Tourdirectie toen ontving en waarin de Guardia Civil het onderzoeksdossier van Operación Puerto samenvatte, kwam de naam ‘Valv. Piti’ al meermaals voor. Hoewel de link met Alejandro Valverde en diens hond Piti vrij doorzichtig was, legde de Guardia Civil in het rapport geen verband tussen naam en bijnaam. Dat gebeurde wél met tientallen andere renners, waaronder Jan Ullrich (‘Hijo Rudicio’), Ivan Basso (‘Birrilo’) en Francisco Mancebo (‘Porras’). Zij mochten inpakken, terwijl Valverde gewoon aan de start stond in Straatsburg.

Wat de UCI bij de lezing van het volledige Puertodossier allemaal tegenkwam, is vooralsnog niet bekend, maar de omstandigheden hebben in ieder geval nooit in het voordeel van Valverde gepleit. De Spanjaard bracht zijn eerste profjaren door bij Kelme, waar in 2002 en 2003 ook ene Jésus Manzano fietste – u weet wel, de klokkenluider in de zaak-Fuentes. Hoewel Manzano altijd weigerde om namen van ex-ploeggenoten te noemen, verklaarde hij meermaals en in de meest duidelijke bewoordingen dat de hele ploeg doping nam.

Toch verklaarde de Spaanse wielerbond op 21 september 2006, nog vóór het afsluiten van het onderzoek rond Fuentes, dat Alejandro Valverde in geen geval betrokken partij was. Twee jaar eerder had de Spaanse bond Jésus Manzano ook al wandelen gestuurd toen die een klacht wilde indienen tegen de ploegverantwoordelijken bij Kelme die hem bijna de dood hadden ingejaagd met een foute bloedtrans- fusie. Sterker nog, de Spaanse bond dreigde destijds zelfs een proces aan te spannen tegen Manzano : “Dit is een blaam zonder voorgaande voor het Spaanse wielrennen. Daarom vervolgen we Manzano.”

Omdat de UCI zelf geen renners disciplinair kan vervolgen, vraagt ze nu aan de Spaanse wielerbond “om zo snel mogelijk disciplinaire actie te ondernemen tegen de renner.” De Spaanse wielerbond gaat dus met de billen bloot en liet al weten dat ze het Puertorapport “tot in het kleinste detail” aan het bestuderen zijn. Benieuwd of de bobo’s bereid zijn om ‘de best beschermde renner van Spanje’ van zijn voetstuk te halen. Benieuwd ook of dat het Spaanse ministerie van Sport zal inspireren om de voetballers en tennissers die betrokken zijn in de zaak-Fuentes te bestraffen.

Alejandro Valverde mag het komende WK in Stuttgart alvast vergeten. Als organisator heeft de UCI het recht om een van dopinggebruik verdachte renner de start te weigeren. Valverde finishte eerder al eens tweede (Madrid 2005) en twee keer derde (Hamilton 2003 en Salzburg 2006) op een WK. Ook op het lastige parcours van Stuttgart was hij favoriet. S

door Loes Geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier