Racing Genk hees zich met een tweede landstitel bij de groten in België.

Met engelengeduld sleep Vergoossen zijn bedoelingen in het elftal. Hoe krakkemikkig Sonck en Dagano bij de aanvang van het seizoen ook samenspeelden, nooit liet de Nederlandse trainer er enige twijfel over bestaan dat zulks maar van tijdelijke aard was. En zie, met Sonck en Dagano heeft Genk de topschutter en het productiefste aanvalsduo in huis. Evenzo hield Vergoossen altijd vast aan zijn 4-4-2-systeem en wist hij met veel oog voor menselijke waardigheid de rust te bewaren. En zie, Genk speelde, mede geholpen door het falen van Brugge en Anderlecht, tegen alle bij het begin van het seizoen gedane prognoses in, kampioen.

Kortom, Vergoossen loste de rol van vakman pur sang, die hem voor zijn aantreden in Genk vanuit Roda werd toegedicht, meer dan volledig in. Zo sereen als hij vorige zondag vlak na de wedstrijd op Westerlo in een hoekje, nog ongehinderd door de pers, aan zijn blikje frisdrank nipte, getuigde hij van een haast onwezenlijk professionalisme. Want terwijl ondertussen in de tegenoverliggende kleedkamer onder het gejuich van nog meer knallende kurken de champagne al van het plafond en de muren droop, begon hij voor wie hem benaderde naar wekelijkse gewoonte bloednuchter de wedstrijd te analyseren. Goed gecontroleerd had Genk de eerste helft, maar na de rust was Westerlo veruit gevaarlijker geweest. Geen te beste wedstrijd. Verlamd door de stress. Maar gelukkig wordt een kampioen niet daar op beoordeeld. Aldus de coach. Geen speld tussen te krijgen.

orte tijd later liet ook Jos Vaessen, de voorzitter, zich de vragen van de pers rustig welgevallen, in zijn antwoorden geen spoor van euforie of onbezonnenheid verradend. Genk, meent hij, moet zo snel mogelijk werk maken van een contractaanpassing bij een aantal van zijn spelers. Ook al liggen die nog langdurig vast.

Verder wordt de uitbouw van het stadion straks op de beheerraad wellicht opnieuw een item. Hoezeer Genk zich financieel ook in moeilijkheden werkte door de uitbouw van het huidig stadion, de proporties die het succes voortaan dreigt aan te nemen, nopen de club tot uitbreiding. Want nu al staan vijftienhonderd supporters op de wachtlijst voor een abonnement op een zitje in het Fenixstadion. Maar de vraag of in zijn eerste jaar als voorzitter meteen kampioen spelen hem ook persoonlijk raakt, viel zelfs een gepokt en gemazeld zakenman die in het bedrijfsleven een miljardenkapitaal wist te vergaren zwaar. Een volle week al, bekende Vaessen, probeerde hij zijn gevoelens te onderdrukken, want het jaar was zwaar geweest. Eén jaar voorzitterschap, bekent hij, heeft hem meer slaap gekost dan vijfendertig jaar in het bedrijfsleven. Omdat hij merkt hoeveel energie het voorzitterschap hem kost, overweegt Jos Vaessen trouwens zijn activiteiten in het bedrijfsleven af te bouwen.

Veel kans dat de club uitgerekend onder Vaessens voorzitterschap nog beter zal kunnen gaan verkopen naar de bedrijfswereld toe. Want moest Genk het tot nog toe veelal doen met sponsoring door bedrijven uit het Limburgse, als het zich definitief tussen de traditionele grote drie zal nestelen, hoopt men bedrijven van nationale allure te kunnen aantrekken. Te meer omdat Genk meer dan ooit positivisme en dynamiek uitstraalt : in tegenstelling tot veel andere ploegen in onze competitie, viel afgelopen seizoen in Genk niet één wanklank te horen. Als er al iets scheef liep, werd dat steeds van de meest positieve kant verklaard.

Terwijl in tegenstelling tot sommige uitspraken uit het verleden zelfs na de kampioenenwedstrijd van vorig zondag niemand uit de entourage op een ondoordachte of een alleen door de emotie van het moment gedragen uitlating kon worden betrapt. Denkend aan morgen liet de entourage de ontlading aan de spelers; een groot verschil met wat na de vorige titel- of bekerwinst wel eens viel op te tekenen. Genk is meer dan ooit volwassen geworden. Dat zal ongetwijfeld eens te meer blijken als straks de voorronde van de Champions League wordt gespeeld en niet wordt toegegeven aan onverantwoorde verzuchtingen. Hoezeer men de financiële ruggensteun ook kan gebruiken, hoezeer men de supporters ook wil paaien met een knap resultaat.

Nu de eindrangschikking alle voor het seizoen opgehouden maskers zonder genade heeft afgerukt, ziet iedereen bij welke clubs spelers vooruitgang hebben geboekt. En uiteindelijk blijkt dat de groentenboer, het aantal gerenommeerde ploegen dat dit seizoen Genk kwam scouten indachtig, niemand minder dan Sef Vergoossen zelf is.

door Raoul De Groote,

Genk is dit seizoen meer dan ooit volwassen geworden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier