Bij Porto vindt Sinan Bolat twee ex-ploegmaats uit Luik (Steven Defour en Eliaquim Mangala) terug. Het verhaal van een opmerkelijke transfer.

Met de komst van Sinan Bolat (25), die tekende voor vijf jaar, heeft Portotrainer Paulo Fonseca in doel een interessant alternatief voor de Braziliaan Helton (35), die na komend seizoen eind contract is.

Financieel deed Porto een goede zaak met het aantrekken van een transfervrij talent als Bolat, die in 2008 door Standard bij Genk werd weggekocht voor 150.000 euro. Even leek er sprake van een terugkeer van Bolat naar Luik, maar nu gaat hij keepen in de achtertuin van ex-Standardbestuurder Luciano D’Onofrio, ex-sportief bestuurder van Porto. D’Onofrio zag hoe het klimaat tussen Standard en Bolat en diens manager Kismet Eris gaandeweg verslechterde. Omdat Bolat al anderhalf jaar niet meer onder de lat heeft gestaan, aarzelden andere geïnteresseerde clubs. Niet zo D’Onofrio: hij weet al lang wat Bolat waard is.

Zonder zijn tussenkomst zou geen van de drie ex-Standardspelers vandaag bij Porto voetballen. Opvallend is dat Bolat onder het beleid van D’Onofrio geen enkele keer loonopslag kreeg, terwijl pakweg Defour dat wel een paar keer bekwam. Toch zorgde de doelman er enkele keren voor dat Standard in de prijzen viel. Op 16 mei 2009 dwong hij met een gestopte penalty tegen Gent testwedstrijden af voor de titel, waarna Standard kampioen werd. Nadien zorgde hij met een late kopbalgoal tegen AZ voor de kwalificatie van Standard voor de poules van de Europa League.

Kawashima

Jean-François de Sart ontkent dat er nooit meer met Bolat – vorig jaar uit met een knieblessure – gepraat is: “We hebben hem een contractverhoging voorgesteld, maar ons bod interesseerde hem niet. Dus had Sinan nooit de intentie om bij Standard te blijven.”

Manager Kismet Eris onthoudt zich van commentaar: “Ik zal later praten, maar ik heb wel al veel leugens gehoord.” Eris staat niet meer op goeie voet bij Standard sinds het vertrek van Christian Benteke,die door Genk teruggekocht werd voor 1 miljoen en een jaar later doorverkocht werd aan Aston Villa voor 8 miljoen.

De Sart: “Standard heeft correct gehandeld met Bolat. Toen hij vroeg of hij zijn revalidatie mocht voortzetten bij Fulham met het oog op een transfer, hebben we dat toegestaan. Niet voor twee weken, zoals voorzien, maar veel langer. Omdat er niets in huis kwam van een transfer hebben we Bolat laten terugkeren.” Uiteindelijk koos Fulham als keeper voor Maarten Stekelenburg van AS Roma en verdween Bolat in de anonimiteit in Luik. Ook toen Eiji Kawashima in vraag gesteld werd door een deel van de aanhang en Mircea Rednic meende dat Bolat iets aan de ploeg kon toevoegen, bleef Roland Duchâtelet op zijn standpunt.

Daardoor bleef Bolat, die nog hoopte in januari 2013 te kunnen vertrekken, tot in juni, tot het einde van zijn contract. De laatste maanden zijn er nog discrete contacten geweest tussen beide partijen, tot Porto de zaak beslechtte en de speler gratis weghaalde. Vreesde D’Onofrio dat Duchâtelet toch nog bakzeil zou halen en een nieuw contract zou geven aan de keeper, net zoals hij dat met andere spelers heeft gedaan die op het punt stonden Sclessin te verlaten? Bij Porto kan Bolat proberen een verloren jaar goed te maken. Op Sclessin zal Kawashima zich een stuk beter voelen zonder de schaduw van de populaire keeper.

DOOR PIERRE BILIC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier