Een half gemeende boutade was het, de uitspraak die voorzitter Johan Timmermans vorige week deed op Sporza Radio: “We worden nog liever negende of tiende dan zevende, want dan ga je met een ander gevoel naar play-off 2.” De afgelopen twee seizoenen strandde Malinwa telkens op een zucht van play-off 1. Enerzijds vond KV het medio maart mateloos frustrerend om het slotbal van de groten opnieuw aan zijn neus te zien voorbijgaan, anderzijds schatte iedereen in Mechelen de geleverde prestatie naar waarde. Dat dubbel gevoel tekent het geel-rode plaatje. KV Mechelen pendelt tussen ambitieus en gezond zijn. In de buik van de club kriebelt het verlangen naar de glorie van weleer, in het hoofd waakt de alertheid om niet te vervallen in de fouten die KV acht jaar geleden naar de derde klasse deden afglijden. Voorlopig haalt de ratio nog altijd de bovenhand. KV focust op de voldoening wegens het behaalde doel: weer een stabiele eersteklasser worden die, ondanks zijn beperkte budget, de grote clubs kan kietelen.

ï VERDEDIGING

In de verdediging veranderde er weinig. Opvallend is wel dat trainer Marc Brys sinds dit jaar Anthony Van Loo de voorkeur geeft op Antonio Ghomsi, een van de weinige jongens voor wie de club geld op tafel legde, maar Van Loo mist de competitiestart door een blessure.

ï MIDDENVELD

Nadat eerst Club Brugge hem in het vizier nam, vertrok controlerende middenvelder Yoni Buyens uiteindelijk naar Standard. Met Liroy Zhairi en Robin Henkens haalde Malinwa een paar nieuwe box-to-boxspelers. Naast die twee kunnen ook Maxime Biset, Seth De Witte, Kevin Geudens en Bjarni Vidarsson net voor de verdediging spelen. Julien Gorius, die ook de aandacht trekt van andere clubs omdat hij niet alleen een technisch verfijnde spelverdeler is maar afgelopen seizoen ook weer topschutter werd van KV (13 goals in 35 competitiematchen), zette vorige week zijn handtekening onder een verbeterd contract. David Destorme is zijn doublure. Alessandro Cordaro, die vorig seizoen bij Charleroi in 32 competitiematchen 2 keer scoorde en 8 assists gaf, gaat op de rechterflank de concurrentie aan met Jonathan Wilmet, die afgelopen seizoen in 34 competitiewedstrijden 2 goals maakte en 5 assists afleverde. Voor de linkerflank beschikt KV in de eerste plaats over Abdul-Yakuni Iddi en Boubacar Diabang, die ook als spits kan spelen. Hun statistieken zijn vooralsnog niet om over naar huis te schrijven.

ï AANVAL

De spitsen die bleven, overtuigden nog niet. Diabang maakte vorig seizoen in 25 competitiematchen 2 goals, Pan Pierre Koulibaly scoorde 1 keer in 6 competitiewedstrijden. Bij Westerlo plukte KV Jaime Ruiz weg, maar die speelde vorig seizoen maar twee wedstrijden en kampt volgens de mensen in ’t Kuipke met een obscuur medisch probleem. Ook in de voorbereiding op dit seizoen werd de Colombiaan al getroffen door blessureleed. De keuze voor goaltjesdief Kevin Vandenbergh is dan weer vreemd in een ander opzicht. KV Mechelen drijft meestal voort op werklust terwijl Vandenbergh in het verleden geen toonbeeld van grinta was. Hij scoorde vorig seizoen 9 keer in 28 competitiematchen. KV Mechelen zoekt nu nog een Europese targetman, een met gestalte, want over veel grote jongens beschikt Brys niet.

ï CONCLUSIE

Het aanvallende compartiment, vorig seizoen de achilleshiel, lijkt opnieuw kans te maken om het zorgenkind te worden, zelfs als er nog een spits wordt aangetrokken.Voorts verloor KV één sterkhouder. Buyens was een belangrijk onderdeel van de stevige fundamenten van de ploeg (40 tegengoals in 36 competitiematchen), die er voor de rest nog altijd staan.

YR KV MECHELEN

Adres: Kleine Nieuwedijk 53, 2800 Mechelen

Tel. : 015-21 82 30; fax. 015-21 90 33

Internet: www.kvmechelen.be

E-mail: info@kvmechelen.be

Voorzitter: Johan Timmermans

Sportief directeur: Fi Vanhoof

Commercieel directeur: Marc Faes

Executive manager: Yves Cloots

Stadion: Argosstadion Achter de Kazerne, 13.213 plaatsen

Sponsors: Telenet, ZA Verzekeringen, Argos Oil, D&L Vochtbestrijding, Mazda, Maes en Joma/United Brands

Budget: 6 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 20

Totaal aantal interlands: 274

Speler met de meeste interlands: Michel Preud’homme 52 (1987-94, persoonlijk totaal: 58)

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier