De Graafschap verrast in aangename zin.

De seizoensopener was blamerend (1-8-verlies tegen Ajax), maar het vervolg oogt sensationeel. Wie had gedacht dat De Graafschap na een loodzware competitiestart vlot in de subtop zou meedraaien ? Nooit eerder verliep de terugkeer in de Eredivisie zo voorspoedig voor de huidige werkgever van Arnar Vidarsson (ex-Lokeren).

De ploeg van trainer Jan de Jonge speelt voetbal van de rauwe soort, met de mouwen opgestroopt. De naar NEC vertrokken Jhonny van Beukering maakte vorig seizoen nog 21 treffers. Vervanging was dus essentieel. Uiteindelijk haalde De Graafschap Donny de Groot na één jaar terug van het Cypriotische AEK Larnaca, een transfer die aanvankelijk op hoongelach werd onthaald. Dat is intussen verstomd, want de spits blijkt een van de pijlers van het huidige succes en scoort met de ogen dicht. “Ach, als je een paar wedstrijden droog staat, kan je er niets van. En na een goede serie word je meteen op handen gedragen. Laat me maar genieten zolang het nog kan”, relativeert de aanvaller die ondertussen werd omgedoopt tot Maradonny. Hij staat bekend als een opportunist, maar kende door blessures een aantal kwakkelseizoenen. “Ik zit ontzettend lekker in mijn vel”, gaf hij in Voetbal International als verklaring voor zijn goede vorm. “Dat is altijd een voorwaarde voor succes. Ik was nooit echt ontevreden over mijn prestaties, al weet je dat er in Nederland niet alleen naar je goals wordt gekeken. Volkomen onterecht. Waarom zou ik moeten meeverdedigen ?”

De Groot is momenteel hot in Doetinchem, de Gelderse stad waar De Graafschap actief is. Een uitblinker die opvalt door zijn werklust. Over zijn eigen productie kan hij moeilijk ontevreden zijn. Dat de ploeg zo goed presteert, daar durfde de aanvaller niet van dromen. “Je weet dat je het als gepromoveerde club heel zwaar krijgt. Onze kracht is dat hier niemand met sterallures rondloopt. In het verleden koos het bestuur wel eens voor namen, nu voor het collectief. Dat is veel belangrijker in de strijd die wij moeten voeren. Dit seizoen is ons doel handhaving in de Eredivisie, verder moeten we nog niet kijken. Het is gevaarlijk te hard van stapel te lopen, de ambities te snel te verleggen. Maar op termijn kunnen hier schitterende dingen gebeuren.”

In de tweede ronde van de KNVB-beker sneuvelden AZ (1-0 bij Cambuur), Vitesse (4-2 bij FC Eindhoven), Willem II (1-1 en 4-3 na strafschoppen bij Haarlem), VVV (3-2 bij Excelsior), FC Utrecht (3-0 bij Feyenoord) en FC Twente (2-1, na verlengingen bij NEC). PSV won met 3-0 van Jong Heerenveen, maar maakte een administratieve blunder door de geschorste Manuel da Costa op te stellen. De kampioen werd door de voetbalbond uit de beker verwijderd. In de derde ronde (op 30, 31 oktober en 1 november) staan een aantal mooie affiches op het programma, zoals Feyenoord-FC Groningen en Ajax-Heerenveen.

Toch nog positief nieuws bij PSV : aanvoerder Timmy Simons (30) sprak van een supergevoel na het krijgen van een nieuw contract tot 2011, met een optie op nog een extra jaar. De Rode Duivel, die de aanvoerdersband overnam van Phillip Cocu, denkt dat de club uit Eindhoven het laatste station wordt in zijn loopbaan.

Thomas Vermaelen (Ajax) scheurde de ligamenten in zijn linkerenkel. Onze landgenoot heeft naar verwachting twee maanden nodig voor zijn herstel.

Doelman Maikel Aerts (ex-Germinal Beerschot) beleefde bij Willem II maar weinig plezier aan zijn terugkeer na een half jaar blessureleed. Hij hield een pijnlijke knie over aan de ontmoeting met Roda JC en komt een maand niet in actie.

FC Twente rondde de overgang van de Braziliaanse verdediger Douglas Franco Teixeira (19) af. Hij tekende voor drie jaar en wordt overgenomen van Joinville Esporte Club.

De Kroatische middenvelder Danijel Pranjic (25) verlengde zijn verbintenis bij Heerenveen tot 2012.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier