Voor de derde keer in vier jaar bereikte Milan de halve finales van de CL. Vooral de manier waarop de ploeg zich plaatste, was indrukwekkend. Pas drie minuten voor tijd verhinderde Filippo Inzaghi de dreigende uitschakeling, Shevchenko maakte met zijn 57e Europese goal de vreugde compleet. Daarmee staat Sheva op de tweede plaats in de doelschutterslijst aller tijden, naast Eusebio en na Gerd Müller, die 69 keer raak trof. Stilaan beseft bondscoach Lippi dat hij voor het komende WK niet meer om Inzaghi heen kan. Met 52 goals in Europese wedstrijden (0,65 goal per match) staat Inzaghi als beste Italiaan ooit op de topschutterslijst op de vierde plaats.

Opvallend is dat Milan de omschakeling van 1-1 naar 3-1 maakte met een erg oud elftal. Van de elf spelers zijn er acht dertig jaar of ouder. Costacurta wordt dit jaar 40, Paolo Maldini 38 en Serginho 35. Alleen Kaladze (28), Ambrosini (29) en benjamin Kakà (24) zijn nog geen 30. Al even opvallend is de band tussen spelers en club. Bij Milan is clubliefde nog een begrip. Van de veertien spelers die in actie kwamen, zitten alleen Stam, Kakà, Nesta en Seedorf nog geen vijf jaar bij de rossoneri.

Inter wisselt sneller van spelers dan van overhemd. Amper vijf van de veertien kernspelers van vorige dinsdag zitten er vijf jaar of langer, met kapitein Javier Zanetti (elfde seizoen) als recordhouder. Net voor de nakende derby wees de Gazzetta dello Sport er nog eens op dat Milaneigenaar Berlusconi bijna ooit bij rivaal Inter terechtkwam. In 1980 vroeg de toenmalige Intervoorzitter Sandro Mazzola om met de toenmalige mediatycoon een samenwerking los te weken voor de organisatie van de Mundialito voor clubs. Langs zijn neus vroeg Berlusconi Mazzola om bij Intervoorzitter Ivanhoe Fraizzoli te informeren of die zijn meerderheidsaandelen niet wilde verkopen. Het lukte niet. Begin 1986 kon hij zijn geliefde Milan kopen en aan een successtory beginnen.

De Gazzetta dello Sport, de Italiaanse dagelijkse roze sportkrant, vierde vorige week maandag haar honderdtiende verjaardag.

Luca Toni, de 28-jarige spits van Fiorentina, scoorde vorige week competitiegoal nummer 27 in 33 matchen. Daarmee verbetert hij het clubrecord van Gabriel Batistuta en Kurt Hamrin (beiden 26 goals). De Argentijn deed zijn kunstje in het seizoen 1994/95, de Zweed in het seizoen 1958/59.

Juventus pakt met de Europese uitschakeling naast een flink pak geld, maar presenteerde vorige week met de tv-zenders RAI en RAI Trade wel een akkoord over de oprichting van Juve Channel. Voor 28 miljoen euro kocht het de rechten voor het complete filmarchief van Juve. Dat behoort net als de oude beelden van andere clubs toe aan de RAI. Geïnteresseerden zullen voor een abonnement tussen 7 en 8 euro per maand betalen, er wordt ook een Engelstalige versie voorzien. Met Juve Channel mikt de club binnen twee jaar op 100.000 abonnees.

Inter moet slechts 25.000 euro betalen na de racistische uitlatingen van de eigen aanhang tegenover Messinaspeler Marco AndréZoro. Omdat de club het gebeuren meteen zelf scherp veroordeelde, viel de straf nog mee. Bij herhaling riskeert Inter een hogere boete en zal het een aantal wedstrijden achter gesloten deuren moeten spelen.

Walter Baseggio, die afgelopen zondag de negentig minuten volmaakte bij het 3-1-verlies tegen Messina, kon ook niet verhinderen dat Treviso na een jaar terugkeert naar de Serie B. Gaby Mudingayi (Lazio) mocht vijf minuten voor tijd invallen in Siena.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier