Germinal Beerschot staat in het klassement geparkeerd op een knappe zesde plaats. Vooral in de laatste wedstrijd, tegen Moeskroen, imponeerden de Ratten. Na een dijk van een wedstrijd stond het scorebord op het Kiel te blinken : 6-2. En toch was doelman Luciano da Silva vrij boos toen hij die avond de grasmat verliet. “Een beetje overstuur, ja”, beaamt de Braziliaan. “Die tegengoal van Custovic in de laatste minuut had niet mogen vallen. Moeskroen kreeg een vrijschop en ik wilde vier mensen in de muur. Ik stond daar maar te roepen en niemand bleek paraat, iedereen was aan het rondturen en aan het einde van de wedstrijd aan het denken. Ik geloof dat er uiteindelijk drie spelers in de muur stonden, en dan gaat die bal binnen. Zelfs al is het 6-1, het is niet leuk voor een doelman om zich in de negentigste minuut nog eens te moeten omdraaien. Als je in extremis op die manier nog een goal moet toestaan, zorgt dat voor een tikkeltje frustratie en ben je teleurgesteld in jezelf. In andere situaties kan zoiets ons trouwens punten kosten. Voor mij maakt dat ene doelpunt veel verschil. Op het einde van de competitie kijk je toch naar dat kolommetje met tegengoals. Germinal Beerschot heeft een van de beste verdedigingen van het land, zulke zaken mogen bij ons niet gebeuren. Maar we hebben erover gepraat. Voortaan weet iedereen perfect wat hij moet doen in een dergelijke situatie. Ik hoop dat het niet opnieuw gebeurt.”

Na de wedstrijd tegen Club Brugge was het Didier Dheedene die bijzonder gefrustreerd was. Ook hij verklaarde achteraf : “Ik stond daar maar te roepen en niemand luisterde.”

Luciano da Silva : “Wij hebben veel buitenlanders in de groep. Dat brengt je soms in de war als je aan het coachen bent. Tegen de ene moet je Nederlands praten, tegen de andere Engels, tegen nog een andere Spaans. Dat was Didier zijn probleem in die wedstrijd. Als je in enkele seconden in drie talen duidelijk moet maken wat je wil, is dat vrij moeilijk.

“Maar ook daar hebben we over gepraat. Dankzij de taallessen die de Argentijnen volgen en hun leergierigheid begint het bovendien te vlotten. Als je nu ‘kaats’ zegt, weten ze al dat ze de bal moeten teruggeven. Als je ‘in de roeg’ roept, houden ze er rekening mee dat er iemand van achter hen komt. Tegen Moeskroen zag je al beterschap.”

Tegen Club speelden jullie vrij slordig, er was veel balverlies. ‘Ideeënloos voetbal’, werd ook gezegd.

“Akkoord, maar we hebben niet veel kansen weggegeven. Brugge speelde met veel vertrouwen, ze maakten het ons bijzonder moeilijk. In sommige wedstrijden tracht je te doen wat je moet doen en werkt het niet.

“Bovendien beleefde Gustavo Colman niet zijn beste dag en haalde ook Daniel Cruz niet zijn normale niveau, terwijl dat twee heel belangrijke schakels zijn voor ons. En we speelden natuurlijk maar met één spits, Sterchele. Voor een aanvaller is het heel lastig als je alleen speelt.”

Ook onder meer in Sint-Truiden traden jullie aan met maar één man in de voorste linie en ook toen liep het niet lekker. Is het dan wel een goed idee om daarvoor te opteren ?

“De coach is de baas, daar leggen we ons bij neer. In de verdediging speelden we vorig seizoen doorgaans met vijf mensen, nu zijn dat er vaak maar vier. Je weet nooit wat er in het hoofd van de trainer omgaat.

“Mijn mening over het aanvallende compartiment is in ieder geval dat alles beter lukt met twee spitsen. Als je de matchen bekijkt waarin we met twee jongens vooraan voetbalden, denk ik dat je dat systeem moet behouden.”

Vorige week organiseerde Germinal Beerschot nog eens een teambuildingdag voor de spelers. Was dat nodig ?

“Dat is altijd nodig. Hoe meer teambuilding je inlast, hoe beter dat is voor het team. Het maakt de groep hechter, zo creëer je één grote familie. Ik vind het heel leuk om de spelers beter te leren kennen, en hun vrouwen en kinderen. Op dergelijke dagen heb je tijd om met elkaar te praten, om te lachen. Dit is mijn zevende seizoen op het Kiel en dit is een van de beste groepen die ik hier al meemaakte.”

KRISTOF DE RYCK