Basket Groot Leuven

Parcours : (16e finales) Mont-sur-Marchienne (+15) û BG Leuven 87-98

(8e finales) Damme (+10) û BG Leuven 92-96 en BG Leuven û Damme (+10) 96-63

(kwartfinales) RB Antwerpen û BG Leuven 95-97 en BG Leuven û RBA 81-72

Coach Eric Buis : “De Final Four vindt plaats in de eigen Sportplaza, of dat een voordeel of een nadeel is, laat mij eigenlijk koud. Door dat thuisvoordeel vertrekken wij tegen Aalstar wel als favoriet, dat begrijp ik. Maar ik heb mijn spelers al op het hart gedrukt dat een ploeg die Bree en Luik uitschakelt niet onderschat mag worden. Over Aalstar weet ik niet zoveel. Dat hoeft ook niet, ik ken hun spelers en hun Amerikaanse troeven, maar ik ben een coach die zich zelden aanpast aan de tegenstander. Maakt niet uit of die Charleroi dan wel Aalstar heet.

“Mag ik wel even zeggen dat ik die voorgift van vijf punten belachelijk vind ! Een team moet winnen omdat het beter is, niet door een onnozel reglement. In de Tour de France laat je toch ook geen renners vijf minuten later vertrekken dan de rest zodat het spannender wordt ? ! We hebben het natuurlijk eerder al meegemaakt tegen Damme. Dan maan ik mijn spelers aan om niet te veel naar het scorebord te kijken. Het baat meestal weinig om die achterstand meteen weg te willen werken. Vervelend wordt het pas wanneer die kloof er tijdens de rust nog altijd staat. Want dan tikt de klok.

“Leuven is geen play-offteam, dus beschouw ik het behalen van de Final Four in de beker al als een prijs. Dit wordt voor Leuven een goede testfase in een meerjarenplan. Ik verlengde mijn contract met één jaar, ook de nieuwe verbintenis van Ian Hanavan past in dat plaatje. Volgend seizoen moet Leuven, mits een financiële injectie, weer een stap voorwaarts kunnen zetten.”

Favoriet ? “Wijzelf. Sommigen zullen dat misschien hoogmoed vinden, maar ik ga liever van onze eigen kwaliteiten uit.”

Okapi Aalstar

Parcours : (16e finales) Jaga Hasselt û Aalstar 74-100

(8e finales) Aalstar (+10) û Bree 95-82 en Bree û Aalstar (+10) 73-62

(kwartfinales) Aalstar (+10) û Luik 91-92 en Luik û Aalstar (+10) 73-76

Coach Brad Dean : “In de Final Four zijn wij zoals het neefje dat eenmalig bij de familie overnacht, maar uiteindelijk het hele weekend blijft plakken. Aalstar is de verrassing, al denk ik dat wie Bree en Luik uitschakelt terecht in die halve finales staat. Van alle deelnemers hebben wij in feite het moeilijkste parcours afgelegd. Dat we met Bree en Luik konden meestrijden, verwonderde mij niet, dat we hen over twee wedstrijden klopten wél. Niet vergeten dat we tegen Bree zonder Melvin Watson speelden en dat Mike Doyle niet meedeed in de heenmatch tegen Luik. We zijn nu wel underdog – Leuven speelt immers voor eigen publiek – maar ik zie geen reden om relaxed aan het bekerweekend te beginnen. We zijn nu zover gekomen, dan kunnen we evengoed nog even doorduwen. Al blijft de promotie naar eerste klasse ons hoofddoel voor dit seizoen.

“Onze sterkte is dat iedereen zijn rol perfect kent en uitvoert. Bovendien kunnen we rekenen op twee kleppers als Doyle en Watson. Maar onze grootste troef is onze defense, de beste van tweede klasse. Omdat we erg fysiek kunnen verdedigen. Daarom was ik er ook van overtuigd dat we in de beker goed zouden meestrijden met de eersteklassers. Wanneer eersteklassers tegen tweedeklassers spelen, winnen ze de partij vaak op hun fysieke kracht. Tegen ons pakt dat niet. In dat opzicht zijn we dus klaar voor eerste klasse. Ons probleem is dat we geen professioneel team zijn, we trainen maar drie keer per week. Wanneer we tweemaal per week moeten spelen, is dat meteen voelbaar.”

Favoriet ? “Charleroi. Zij zijn van een andere categorie.”

Spirou Charleroi

Parcours : (16e finales) Meetjesland (+25) û Charleroi 80-101

(8e finales) Charleroi û Bergen 97-62 en Bergen û Charleroi 81-78

(kwartfinales) Charleroi û Pepinster 92-79 en Pepinster û Charleroi 86-84

Coach Savo Vucevic : “Het bekerweekend valt niet op een ideaal moment, we zitten momenteel in een dipje. Ons Europees parcours was goed, maar slopend. Hoewel we al tevreden waren met het behalen van de kwartfinales, heeft onze uitschakeling toch voor een domper gezorgd. Nu komt het erop aan om de knop weer om te draaien. Maar zoals je al merkte tegen Bree, is dat niet evident. Bovendien kenden we grote pech door twee blessures in onze groep : Damir Krupalija en Pero Dujmovic zullen beiden lange tijd out zijn.

“Dat de anderen ons bestempelen als de favoriet voor de beker vind ik best. Ik wil altijd en overal winnen, dus neem ik die favorietenrol graag aan. Onze halve finale tegen Oostende zal beslissend zijn voor de bekerwinst. Het is een finale avant-la-lettre. Diegene die deze partij wint, wint ook de beker. Charleroi en Oostende blijven de beste twee teams in België. Een bekerwedstrijd wordt wel anders dan een competitietreffen. In de competitie voel je minder druk, want een nederlaag kan je achteraf nog rechtzetten. Op zich maakt het mij weinig uit of de bekercompetitie eindigt met een Final Four of met een heen- en terugwedstrijd. Eerlijk gezegd snap ik niets meer van deze bekercompetitie. Bij de start van het seizoen werd ons meegedeeld dat er geen Final Four meer zou zijn, dan weer wel. Ook de datums veranderden voortdurend en wij coaches moesten ons daar maar naar schikken. Zonder een op voorhand vastgelegde kalender is het een chaos. Nu ja, ik moet gewoon zien dat mijn team wint.”

Favoriet ? “De ploeg die de halve finale tussen Oostende en Charleroi wint. Hopelijk wij.”

Telindus Oostende

Parcours : (16e finales) Neufchateau (+25) û Oostende 91-98

(8e finales) Wevelgem (+5) û Oostende 79-81 en Oostende û Wevelgem (+5) 105-91

(kwartfinales) Fleurus (+25) û Oostende 100-96 en Oostende û Fleurus (+25) 112-101

Coach Matteo Boniciolli : “Dat we al meteen in de halve finale tegen Charleroi aan de bak moeten, is vooral voor het publiek een spijtige zaak. Voor ons maakt het weinig uit : wie de beker wil winnen, moet hoe dan ook in een bepaalde fase voorbij Charleroi. Ik verwacht wel dat wij nu beter gewapend zijn dan in het begin van de competitie of dan vorig seizoen. Vorig jaar moesten we in de beker ook al tegen Charleroi, toen lagen de kansen op 65 tegen 35 procent. Nu schat ik de kansen op 50-50. We zijn een veel diepere ploeg geworden, met meer rotatiemogelijkheden en we bezitten nu genoeg sterke jongens onder de ring. Ik geef toe dat we in het begin van dit seizoen onregelmatig waren, maar dat was logisch : Charleroi en Oostende strijden voor dezelfde prijzen, maar met een andere filosofie. Zij rekenen voornamelijk op gevestigde waarden zoals Tunji Awojobi, Marcus Faison of Dzenan Rahimic. Daardoor namen ze meteen een vlekkeloze start. Oostende koos voor een aanpak gericht op jongeren. Het is normaal dat jonkies als Mirza Teletovic en Damjan Rudez tijd nodig hadden om regelmaat in hun prestaties te leggen.

“Oostende en Charleroi hebben geen geheimen meer voor elkaar, ook de coaches kunnen elkaar tactisch nauwelijks verrassen. Zulke bekerwedstrijden hangen daarom af van de vorm van de dag en van de psychologische sterkte van de spelers.

“Ik had wat kritiek op het reglement van de bekercompetitie. Maar mijn stelling is simpel : België is het enige land ter wereld dat in de beker een voorgift toekent aan ploegen uit lagere divisies. Dus ofwel is de rest van de wereld fout, ofwel België.”

Favoriet ? “Charleroi en Oostende hebben elk 70 % kans op bekerwinst. Leuven en Aalst elk 30 %.”

(Praktische info over de Final Four : zie Inside Basket, pagina 79.)

door Matthias Stockmans

‘Favoriet ? Wijzelf. Ik ga uit van onze eigen kwaliteiten.’ (Eric Buis, Basket Groot Leuven)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content