Toulouse begon ijzersterk met 12 op 12.

Het potentieel van Toulouse bleek uit de selectie van heel wat spelers van die club voor de nationale jeugdploegen. Maar de ploeg van voorzitter Olivier Sadran eindigde vorig seizoen slechts als veertiende en haalde weinig versterking binnen. Vorige week vertrok bovendien André-Pierre Gignac, de topscorer en absolute topvedette, naar Olympique Marseille. Dat de jongens van Alain Casanova met 12 op 12 de rangschikking aanvoeren, is dan ook een verrassing van formaat. Zo’n sterke start is nog maar door vijf clubs voorgedaan.

Dat het zo goed loopt, komt in de eerste plaats omdat het team bijna ongewijzigd bleef en tuk is op revanche. Na het matige seizoen wilden veel spelers weg, maar trainer Casanova overtuigde zijn sterkhouders om nu maar eens in een vertrouwde omgeving te bewijzen wat ze kunnen. Etienne Capoue, die genoemd wordt bij Barça, Moussa Sissoko, die door Laurent Blanc werd opgeroepen voor de interland tegen Noorwegen, en Fodé Mansaré zijn dan ook met volle goesting aan het seizoen begonnen. Na het vertrek van Gignac en de blessure van zijn opvolger Xavier Pentecôte bleef het dan ook vrij rustig. De voorzitter heeft bovendien een duidelijke visie waar hij niet van afwijkt. Coach Casanova, die in juni 2008 overnam van Elie Baup nadat hij eerst tien jaar bij de technische staf werkte, zit dus vast in het zadel.

Voorts heeft de Noorse schutter Daniel Braaten, die in zijn eerste twee jaar slechts 7 keer scoorde in 89 wedstrijden, nu volop zijn kans geroken. Hij speelt helemaal bevrijd en heeft al drie keer gescoord. Casanova wil alleszins op zijn elan doorgaan en ook het defensieve etiket dat de ploeg vorig jaar vaak kreeg opgekleefd van zich afschudden. “De spelers scharen zich helemaal achter ons project.” S

Loïc Rémy, de nieuwe spits voor wie Marseille 15 miljoen euro neertelde, kreeg na een hele reeks medische tests, toch het licht op groen om te blijven voetballen, nadat bij de eerste onderzoeken een hartafwijking was vastgesteld. Marseille sloot niet uit dat het Nice, de vorige werkgever van de spits, gerechtelijk zal vervolgen. Nice reageerde verbolgen.

Lyon deed uiteindelijk dé transfer van afgelopen zomer door zich te verzekeren van de diensten van Yohan Gourcuff. Eén week nadat hij verklaarde te willen vertrekken bij Bordeaux tekende Gourcuff een driejarig contract bij Lyon, dat 24 à 26,5 miljoen euro ophoestte. Bordeaux, dat vorig seizoen vijftien miljoen euro voor de speler betaalde, doet dus alsnog een goede zaak, nadat de waarde van de speler als gevolg van het slechte einde van vorig seizoen en een dramatische wereldbeker fors was gedaald. Om Gourcuff te vervangen huurde Bordeaux de vroegere spits van Lokeren en Monaco, Moussa Maâzou, die was teruggekeerd naar CSKA Moscou. Voorts trok Bordeaux ook nog Fahid Ben Khalfallah aan, de rechtermiddenvelder van Valenciennes.

Laurent Blanc selecteerde 21 spelers voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Bosnië. Negen WK-gangers zijn opnieuw in de armen gesloten: Hugo Lloris, Steve Mandanda, Cédric Carrasso, Bacary Sagna, Gaël Clichy, Mathieu Valbuena, Florent Malouda, Abou Diaby en Alou Diarra. Blanc riep daarnaast de meeste spelers op die eerder de vriendschappelijke partij tegen Noorwegen speelden en ook nog Kevin Gameiro, de spits van Lorient, en Louis Saha.

Jean-Pierre Paclet, die van 2004 tot 2008 dokter was bij de nationale ploeg, haalde in een boek zwaar uit naar ex-bondscoach Raymond Domenech. Hij gaf daarin ook aan dat de bloedwaarden van een aantal spelers tijdens de wereldbeker van 1998 verdacht waren.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier