Energie Cottbus zoekt naar collectieve kracht.

Afgelopen weekend moest hekkensluiter Energie Cottbus op bezoek bij het stilaan op toerental draaiende Bayern München. Het werd een afknapper voor de Oost-Duitsers, want de ploeg van coach Bojan Prasnikar verloor met 4-1. De cijfers na veertien speeldagen spreken boekdelen: negen punten slechts, met een doelpuntenverhouding van 8-24.

Ook aanvoerder Timo Rost (30) wordt stilaan moedeloos van de laagconjunctuur bij de club waarvan hij al zes jaar de kleuren draagt. De middenvelder weet heel goed dat de sportieve situatie stilaan beangstigend oogt. “Maar het heeft weinig zin nog meer olie op het vuur te gaan gieten.”

Een jaar geleden maakte Cottbus dezelfde onaangename situatie mee. Na twaalf speeldagen stonden ze laatste, met slechts acht punten. Toen kwam de collectieve kracht naar boven, hét wapen van het team, terwijl nu vooral de interne onrust en egoïsme de boventoon voeren. Ervin Skela ging al eens op de vuist met collega Dimitar Rangelow, en Igor Mitreski ventileerde ongezouten zijn mening in een interview. Hij bekritiseerde immers openlijk de zwakke training, de falende tactiek en de gebrekkige communicatie van trainer Prasnikar. Dat hij met vuur speelde, bekocht Mitreski met een schorsing en een zware geldboete.

Ondertussen moet Rost proberen alle brandjes te blussen. “Als onze selectie intact is, mogen we weer hoop koesteren”, stelde hij in die Welt. “Het komt er gewoon op aan al onze krachten te bundelen. Positief denken en handelen. Het heeft weinig zin te blijven klagen. Daarmee vererger je alleen maar de problemen en de sfeer. We moeten een voorbeeld nemen aan onze fans, die trouw op post blijven en ons constant aanmoedigen.”

Met een gemiddelde van 15.997 is het aantal toeschouwers wel het laagste van de Bundesliga. Maar dat lage aantal heeft een oorzaak: het gebrek aan identificatie met bepaalde figuren. Bij geen enkele eersteklasser is het spelersverloop zo groot als bij Cottbus. Het geringe budget van 23 miljoen euro zorgt er immers voor dat manager Steffen Heidrich het geld als een goede huisvader dient te beheren. “Elk jaar dat we niet degraderen, is dan ook een succes voor deze club”, meent Rost.

De Poolse topschutter Artur Wichniarek (31) verlengde zijn overeenkomst bij Arminia Bielefeld tot 2011, met een jaarloon van 800.000 euro (tegenover 500.000 euro in zijn oude overeenkomst).

Michael Ballack, Miroslav Klose, Torsten Frings en Philipp Lahm bereikten een akkoord met de Duitse voetbalbond over de premie die ze krijgen bij kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Als de Mannschaft groepswinnaar wordt, dan ontvangt elke speler 200.000 euro. In Berlijn blameerde de ploeg zich voor 74.000 fans bij de 1-2-nederlaag in de titanenstrijd tegen Engeland, ondanks een treffer van Patrick Helmes. Bondscoach Joachim Löw gaf een radeloze indruk.

Peter Neururer (53), die op 30 augustus 2006 werd ontslagen bij Hannover 96, vond met tweedeklasser MSV Duisburg een nieuwe werkgever.

Bayern München vroeg aan de Italiaanse spits Luca Toni (31) om zijn contract, dat afloopt in 2011, tussentijds te verlengen. De Franse international Willy Sagnol (31) overweegt na dit seizoen te stoppen met profvoetbal. De rechterverdediger sukkelt al geruime tijd met een achillespeesblessure.

De Amerikaanse aanvaller Landon Donovan (26) verdiende in tien dagen een contract tot maart bij Bayern München. Hij wordt overgenomen van LA Galaxy.

Fred Rutten, de Nederlandse trainer van Schalke 04, kreeg van Clemens Tönnies, de voorzitter van de raad van toezicht, te horen dat hij tien punten moet pakken in de vier komende competitieduels. Met de 3-1-zege tegen Gladbach begon hij alvast goed.

Een dag na de 4-1-nederlaag bij VfL Wolfsburg werd Armin Veh ontslagen door VfB Stuttgart. Hij was sinds februari 2006 in dienst. De Schwaben kenden een slechte competitiestart.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier