Thomas Bricmont

Stéphane Sessegnon maakt indruk bij PSG.

Toen Charles Villeneuve afgelopen zomer voorzitter werd van PSG, bezorgde hij de veel geplaagde club meteen veel publiciteit met de transfers van Ludovic Giuly en Claude Makelele. De twee mediagenieke ex-internationals brachten de club met hun ervaring wel wat bij. Maar dat PSG halverwege het seizoen vierde staat en misschien in de tweede ronde nog als outsider kan meestrijden voor de titel, dankt de ploeg echter vooral aan twee andere nieuwkomers rond wier transfers minder tamtam was gemaakt: Guillaume Hoarau (24), die zich bij Le Havre met 28 goals tot topscorer van de tweede klasse had gekroond en Sté-phane Sessegnon (24), de middenvelder uit Benin die overkwam van Le Mans.

Hoarau scoorde tot nu toe al elf keer. Hij staat tweede in de rangschikking van de topscorers en zou ook dicht bij een eerste selectie voor de Franse nationale ploeg staan. Sessegnon ontpopte zich in geen tijd tot de onvervalste en polyvalente metronoom. De ene keer treedt hij aan als spelmaker achter de spitsen, de andere keer als schokbreker naast Jérémy Clément, aangezien Makelele meer naar rechts uitweek.

Sessegnon geeft alleszins blijk van een grote regelmaat en maakt wekelijks meer indruk. Dat hij werd verkozen tot speler van december wekt dan ook geen verwondering. De ruim 8 miljoen euro die PSG neertelde – een bedrag dat aanvankelijk op veel scepticisme werd onthaald -, blijkt nu toch erg goed besteed. De nummer 10, die vier jaar geleden de Requins de l’Atlantique in Benin ruilde voor tweedeklasser US Créteil en na twee seizoenen overstapte naar Le Mans, biedt waar voor zijn geld. Hij doet almaar meer aan Jay-Jay Okocha denken. Hoarau is alvast onder de indruk. “Ongeacht de positie waarop hij speelt, bewijst hij het team erg grote diensten”, zegt hij. De prestaties van Sessegnon zijn ook Chelsea niet ontgaan. Het enige schaduwvlekje op zijn tot nu toe schitterende seizoen is dat hij de nacht van 8 op 9 november in de cel moest doorbrengen omdat bij een wegcontrole bleek dat zijn rijbewijs uit Benin niet geldig was en hij achter het stuur zat met 0,8 promille alcohol in het bloed.

Nenad Jestrovic (32) speelt de komende zes maanden voor FC Metz. De ex-Anderlechtspits, die transfervrij kon vertrekken bij het Turkse Kocaelispor omdat hij er niet was betaald, was eerder al tussen 1998 en 2000 actief bij de tweedeklasser uit het noorden van Frankrijk.

Erik Gerets verteerde de 0-3-nederlaag van zijn ploeg Marseille tegen AS Nancy in de laatste wedstrijd van de heenronde nog altijd niet. Tijdens de eerste persconferentie van 2009 verwees de coach er alvast voortdurend naar. “Zo’n apatische losershouding wil ik niet meer accepteren. Zoiets is spelers van OM onwaardig. Ik maakte mijn spelers nog één keer duidelijk hoe ik zal reageren als ik nog eens zoiets zie.”

Ivan Klasnic, de Kroatische spits die vroeger het mooie weer maakte bij Werder Bremen, nam in een gesprek met de Duitse krant Die Welt over zijn aanpassingsproblemen bij FC Nantes geen blad voor de mond. “Het probleem is dat heel wat spelers hier gewoon niet goed genoeg zijn om in de Ligue 1 te spelen. Coach Elie Baup zou eigenlijk zijn systeem aan mij moeten aanpassen.”

In de 32ste finales van de Coupe de France sneuvelden twee eersteklassers tegen ploegen uit lagere afdelingen: AS Nancy ging onderuit tegen vierdeklasser Romorantin, en Auxerre beet in het zand tegen tweedeklasser Ajaccio. Ook de eersteklassers Bordeaux, FC Sochaux, FC Nantes en Valenciennes mogen na nederlagen tegen andere eersteklassers hun bekerdromen opbergen.

Luis Fernandez wordt de nieuwe coach van Stade Reims. De oud-international krijgt er een aartsmoeilijke opdracht: de degradatie vermijden van de ploeg die momenteel troosteloos laatste staat in de tweede klasse, met amper twaalf punten.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier