Ook Frankrijk heeft zijn affaire, maar dan één waarin de speler verder ging dan Aruna totnogtoe. Inzet is Philippe Mexès. De 22-jarige centrale verdediger van Auxerre was gegeerd door Liverpool, dat bij Auxerre een bod uitbracht dat de Franse club zeker zag zitten – volgens Guy Roux ging het om een bedrag tussen 15 en 18 miljoen euro. Maar Mexès vond AS Roma beter bij zijn mogelijkheden passen en trok niet naar Engeland. De Italianen konden evenwel veel minder geld op tafel leggen, zodat Auxerre hun bod afwees. Mexès hield het been stijf en verbrak vervolgens zijn contract bij Auxerre. Tegelijk maakte zijn advocaat, de Belg Jean-Louis Dupont, bekend van het arrest-Bosman, de zaak aanhangig bij de geschillencommissie van de Fifa. De wereldvoetbalbond reageerde op 31 augustus : hij schorste Mexès voor zes weken, met ingang vanaf 12 september, máár wees de speler wél toe aan AS Roma. Dat heeft nu zestig dagen de tijd om met Auxerre overeenstemming te bereiken over een transfersom. Gebeurt dat niet, dan zal de Fifa de schadevergoeding die Mexès (lees : Roma) aan Auxerre moet betalen, zelf bepalen op basis van een aantal parameters.

Dit lijkt op een uitbreiding op wereldniveau van de Belgische uitzonderingswet van 1978. Die wet zegt dat een speler op elk moment zijn lopende contract kan opzeggen, mits hij een schadevergoeding betaalt. Belangrijke nuance is dat de speler niet meer in actie mag komen tijdens het seizoen waarin hij zijn contract verbreekt. Daarom is deze wet op dit moment helemaal niet meer aan de orde in de kwestie-Aruna. Tenzij de Fifa nu een precedent heeft geschapen door Mexès een schorsing van slechts zes weken op te leggen. “Dit verdict maakt een einde aan de economie van het voetbal”, brieste Guy Roux. “Dit is de wet van de jungle, waarbij de rijken nu ook spelers onder contract kunnen wegpikken bij de armen.”

Zo’n vaart loopt het vooralsnog niet. In het Fifa-reglement staat dat een speler die zijn contract verbreekt in een beschermde periode (de eerste drie jaar van het contract, dat na elke verlenging als een nieuw contract wordt beschouwd), een schorsing riskeert van vier maanden bij een eerste vergrijp en van zes maanden bij recidive. Vier maanden is het maximum, maar dus geen vast tarief. Zes weken is dat evenmin. Bovendien kunnen clubs die spelers aanmoedigen hun contract te verbreken, ook gestraft worden. AS Roma kreeg nog geen straf, maar dat is slechts uitstel. De Fifa overweegt in zo’n geval een club te verbieden om tijdens één of twee transferperiodes transfers te doen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content