In ons collectieve geheugen is Mexico ’86 één groot overwinningsfeest voor de Rode Duivels. De waarheid is anders. Naar aanleiding van de 25e verjaardag van het WK kan u via een driedelige dvd-serie die vanaf volgende week verkrijgbaar is bij dit blad nog eens alles herbeleven.

Elke dag, zegt Leo Van der Elst, wordt hij nu nog aan zijn strafschop tegen Spanje herinnerd. Elke dag, terwijl het inmiddels toch 25 jaar geleden is. Het geeft maar aan hoe diep het WK in Mexico in 1986 in ons collectieve geheugen is gegrift. Ook bij jongeren, die het moeten hebben van de mondelinge of visuele overlevering. Zij die het toernooi toen live volgden, vanwege het tijdsverschil vaak tot diep in de nacht, herinneren het zich allemaal nog levendig. Eerst de dubbele kwalificaties tegen Nederland, de goal van Georges Grün en de eenzame tocht van Leo Beenhakker in de catacomben van de Kuip na de uitschakeling. Daarna de heroïsche match tegen Rusland, de strafschoppenreeks tegen Spanje, de halve finale tegen FC Maradona en de zegetocht op de Grote Markt. Vierde op een WK, zover waren de Duivels nooit geraakt. Zover zouden ze ook nooit meer komen.

Productiehuis De Mensen vroeg Frank Raes er een televisieserie over te maken. Uitgebracht op drie dvd’s. Het WK afgestoft, ook de delen die niet bleven hangen in het geheugen. De moeizame eerste ronde, België plaatste zich slechts als derde in een groep met vier voor de achtste finales. De interne spanningen ook, want niet alles was peis en vree in de groep van Guy Thys, waar de jonkies de ouderen het vuur aan de schenen legden en de interne wrevel bij kampioen Anderlecht ook leefde.

Volgende week is die serie drie weken lang verkrijgbaar bij Sport/Voetbalmagazine. Omdat het 25 jaar geleden is, groeven wij nog een beetje dieper. We reisden zelf naar Mexico, om te zien wat er nog is van het liefdadigheidsproject Casa Hogar dat de Rode Duivels ginder opzetten voor straatkinderen. Want naast vreugde bracht het straatbeeld van Toluca ook verdriet. We polsten ook bij Mexicogangers naar wat er ginder allemaal écht gebeurde in de groep. Het maakt het beeld van Mexico ’86 niet minder mooi, maar echter, vollediger, genuanceerder.

Vanaf volgende week kan u Sport/Voetbalmagazine met deel 1 van de dvd-reeks kopen voor euro 7,95 in de winkel. Abonnees kunnen de dvd-box bestellen (zie p. 54).

DOOR PETER T’KINT

Niet alles was peis en vree in de groep van Guy Thys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier