Het sportief succes van AA Gent stelt de club voor enkele onverwachte uitdagingen. Hoe gaat algemeen directeur Michel Louwagie die aanpakken?

1 Wat is uw grootste bekommernis: de succestrainer proberen te houden of voorkomen dat er een echte spelersexodus komt?

Allebei. Omdat we absoluut onze trainer willen houden, maar ook onze belangrijke spelers. Er zal er misschien, zelfs waarschijnlijk, één vertrekken. Twee maximaal, behalve de spelers die we straks zelf willen laten gaan.

2 Mocht u in de schoenen van Vanhaezebrouck staan, en u hebt alles gewonnen wat er te winnen is met een club als Gent, wat zou u dan straks doen? Blijven of vertrekken, wetende dat u nooit beter kan doen dan nu?

Blijven. Je kan ook zorgen voor continuïteit. Hein kan hier misschien even goed doen, de komende jaren. Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Wij hebben een goeie verstandhouding met onze trainer, iedereen kan op zijn domein zijn ding doen, ook hij. Zijn contact met de voorzitter, met mij en met Gunther Schepens is goed. Het is heel belangrijk voor een trainer dat hij aanspreekpunten heeft op die drie niveaus. Bij ons is dat duidelijk, met korte lijnen. Daarnaast moeten we natuurlijk nog de juiste financiële verloning vinden, maar ook dat is bespreekbaar. Wij hopen Hein langer bij ons te houden en hebben daar de nodige troeven voor: de club groeit, we hebben het mooiste stadion in België en het is de bedoeling ons sportief te versterken, en ook onze oefeninfrastructuur flink te verbeteren.

3 Waarom speelde u in Extra Time op de VRT open kaart over wat u van plan bent met Laurent Depoitre die niet wil bijtekenen?

Wat duidelijk is, mag duidelijk gecommuniceerd worden. Sommige dingen die nog niet duidelijk zijn, houden we intern. In dit geval is er geen twijfel meer. Mocht Laurent zich nog bedenken, mag hij ons altijd contacteren. Duidelijk is dat deze winter niemand weg mag, eventueel wel in de zomer. In principe laten we Laurent, die een contract heeft tot medio 2017, niet einde contract komen.

4 Welk sportief parcours van welke speler heeft u in deze succescampagne het meest verrast?

Dat van Depoitre, omdat hij altijd maar is blijven groeien. Ook in de Champions League heeft hij bewezen het niveau aan te kunnen. Vooraf had ik het idee dat hij nog vooruitgang zou kunnen maken, vanwege zijn fysieke kwaliteiten, en omdat hij eerder meer gefocust was op zijn studie dan op het voetbal. Als je plots van drie naar zeven trainingen per week overschakelt, met zijn fysieke mogelijkheden en zijn mentaliteit, is zo’n sprong mogelijk.

5 Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck zei vorige week dat hij respect heeft voor de manier waarop jullie tot nu toe werkten, maar dat hij zich afvraagt hoe u gaat reageren als u merkt dat spelers plots geen genoegen meer nemen met uw loonplafond. Gaat Gent zich aan zijn financiële principes houden, of toch qua verloning een tandje bijsteken?

Wij moeten niet meer doorgroeien naar de top, wij zijn top. Dat waren we vorig jaar en dat zijn we dit jaar ook, mét onze filosofie. Als je in een club belandt waar al veel geld aanwezig is, is dat makkelijker werken dan zaaien met een zak waar weinig zaadjes in zitten. Natuurlijk gaan onze lonen wat stijgen, maar tussen een beetje verhogen en verdubbelen, is een groot verschil. In het buitenland verdienden onze tegenstanders drie keer meer dan onze spelers, maar ze presteerden niet beter dan de onzen. Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde clubs in België hun spelers te veel betalen of te veel betaalden. Ik kan begrijpen dat ze het daar, gezien onze formule achter het succes, een beetje moeilijk mee hebben, maar wij gaan onze succesformule niet veranderen.

DOOR GEERT FOUTRÉ

‘Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde clubs in België hun spelers te veel betalen.’

MICHEL LOUWAGIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier