Club Brugge ontmoet in de UEFA Cup Tottenham.

Eigenlijk had Tottenham dit seizoen in de Champions League moeten zitten en niet Arsenal. Nadat hij een seizoen eerder na dertien speeldagen de job van manager had overgenomen van Jacques Santini en de club naar een negende plaats loodste, kende de Nederlander Martin Jol een superjaar. Zijn ploeg stond even eerste, was maandenlang vierde, maar eindigde uiteindelijk op de slotdag pas als zesde in controversiële omstandigheden. Tottenham verloor toen bij West Ham drie punten én het ticket voor de Champions League aan aartsrivaal Arsenal. Het tekende even protest aan, omdat die dag wegens ziekte tien (!) man out was, maar de FA weigerde de partij te laten herspelen.

Dit seizoen loopt het allemaal iets moeilijker. Dat had zijn redenen. Ten eerste was de kalender met uitwedstrijden naar Bolton, Manchester United en Liverpool niet van de poes. Ten tweede vertrok met international Michael Carrick (voor 25 miljoen euro naar Manchester United) een belangrijke pion op het middenveld. Ten derde was het even zoeken voor de nieuwelingen (waarbij vooral de Bulgaarse spits DimitarBerbatov en de Ivoriaanse oud-Genkenaar DidierZokora in het oog springen) hun plaats vonden. Dat diverse nieuwelingen (naast Zokora ook gewezen Bastia-verdediger PascalChimbonda en Lens-middenvelder BenoitAssouEkotto), Franstalig zijn, hoeft niet te verbazen. De opvolger van technisch directeur Frank Arnesen (in 2005 door Chelsea weggekocht) is Damien Comolli, die zeven jaar scout was voor Arsenal en namens Saint-Etienne Zokora weghaalde in het Fenixstadion.

De vierde reden voor de zwakke start waren een groot aantal blessures bij sleutelspelers : de Engelse internationals AaronLennon en LedleyKing gingen allebei met knieproblemen onder het mes, Steed Malbranque (overgenomen van Fulham en ook al Frans) en de Finse international Teemu Tainio sukkelden met een hernia. Berbatov, nochtans gehard door vijf jaar Bundesliga bij Leverkusen, ondervindt last van zijn lies. Anderen, zoals Mido, na achttien maanden geleend te zijn vorige zomer definitief overgenomen van AS Roma, raakten dan weer moeilijk in vorm. Bekenden genoeg dus : ook spits JermaineDefoe en doelman PaulRobinson zijn Engels international, terwijl Edgar Davids (33) vorige zomer neen zei tegen Ajax en besliste zijn contract dat nog een jaar liep, uit te doen. Linksachter is de Zuid-Koreaan Young-PyoLee (ex-PSV).

De nationale ploeg, nog altijd zonder David Beckham (niet opgeroepen) en Michael Owen (geblesseerd), speelde thuis teleurstellend 0-0 gelijk tegen Macedonië. Steven Gerrard was met een schot dat op de dwarsligger uiteenspatte nog het dichtste bij een doelpunt. De Liverpool-middenvelder mist wel het duel van vandaag/woensdag in Kroatië met een gele schorsing. Rio Ferdinand haakte net voor de match af met een rugletsel.

Volgens The Sun overwegen de Beckhams een verhuis naar de States op het einde van dit seizoen. LA Galaxy of de New York Red Bulls zijn mogelijke bestemmingen. De MLS moet wel haar salarisnormen bijsturen, wil een club het loon van de ster kunnen betalen én ook nog eens een competitief elftal rond hem op de been brengen. Beckham is 31 en heeft al een voetbalschool in Los Angeles.

In Londen is opschudding ontstaan rond het Argentijnse duo Javier Mascherano en Carlos Tevez. Bondscoach Alfio Basile vroeg zijn twee internationals om zo snel mogelijk West Ham te verlaten. Het duo is er pas sinds eind augustus, maar Basile vindt het in Londen maar niks. West Ham verloor zijn laatste vijf partijen en werd Europees uitgeschakeld door Palermo. Mascherano moet wat hem betreft snel naar Juventus en de Serie B.

Voor de boekenfans : er is een nieuw werk uit over de geschiedenis van Manchester United. Niet zo speciaal, zal u zeggen. Het exemplaar weegt 35 kg, telt 850 bladzijden, 400.000 woorden en 2.000 nieuwe foto’s. Het komt maar uit op 10.000 exemplaren en die zijn allemaal getekend door BobbyCharlton en Alex Ferguson. De kostprijs : 4.500 euro.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier