De kapitein van Manchester City en de Rode Duivels gaat geen enkel heikel thema uit de weg en heeft nog steeds het hart op de tong.

Carrington, waar het trainingscomplex van Manchester City zich bevindt. De Skyblues mogen dan wel de duurste spelers kunnen kopen sinds ze in 2008 werden overgenomen door een investeringsfonds uit Abu Dhabi, dat betekent klaarblijkelijk niet dat ook hun trainingground het neusje van de zalm is. De dure wagens staan hier te blinken naast een in onze ogen eerder basic trainingscomplex. Het media centre blijkt een prefabbox vlak naast de ingang te zijn. Het is daar dat we Vincent Kompany ontmoeten. De aanvoerder van Man City – hij nam die band over van Carlos Tévez, die nu wel voorgoed uit de gratie lijkt te zijn gevallen – knokt momenteel volop mee in de strijd voor de Engelse titel.

Vincent, je hebt met de FA Cup eindelijk een trofee op je palmares staan, je bent aanvoerder en je kreeg tal van individuele prijzen. Hoe kijk je terug op de voorbije twaalf maanden?

Vincent Kompany: “Ik heb niet zo vaak de kans om echt stil te staan bij wat er mij allemaal overkomt. Alles gaat zo snel, de wedstrijden volgen elkaar in zo’n snel tempo op dat ik me daar niet echt vragen bij stel. Ik kan alleen maar zeggen dat ik altijd wil blijven evolueren. Ik stel me nooit tevreden met wat ik tot nu toe al bereikt heb of met de complimenten die ik krijg.”

Heb je het gevoel dat je op bepaalde vlakken nog vooruitgang hebt geboekt?

“Ik heb het geluk gehad dat ik élk jaar vooruitgang heb geboekt. Het meest in het oog springende verschil met de voorgaande jaren is dat mijn spelinzicht er nog op vooruit is gegaan. Ik heb het gevoel dat ik voor de wedstrijd al weet of het goed gaat verlopen of niet. Dat heeft niets met arrogantie te maken, wel met ervaring.”

Het is toch een opmerkelijke uitspraak voor een 25-jarige.

“Ik denk dat ik dat gevoel nu al zo’n anderhalf jaar heb. Als ik eens een mindere wedstrijd speel, sla ik niet in paniek voor de volgende wedstrijd.”

De Engelse media noemden jou in een artikel in Sport/Foot Magazine de beste verdediger van de Premier League. Voel je dat zelf ook zo aan?

“Dat is moeilijk te zeggen, temeer omdat de Premier League een heuse traditie heeft wat goede centrale verdedigers betreft. Denk maar aan Tony Adams, Sol Campbell, Jaap Stam, Rio Ferdinand en dan vergeet ik er nog een hele hoop. Ik denk dat ik vooral nog niet genoeg titels op mijn palmares heb staan – ook al wonnen we vorig jaar dan wel de FA Cup – om me bij dat rijtje te kunnen voegen. Ik zal pas echt van zulke complimenten kunnen genieten als we de landstitel hebben behaald.”

City en United gaan zij aan zij de laatste rechte lijn van de Premier League in. Ben je niet bang dat City onder de druk zal bezwijken terwijl United dat soort situaties al veel vaker heeft meegemaakt?

“Er zijn veel mensen die er zo over denken, maar die onderschatten allemaal hoe groot het zelfvertrouwen is dat binnen onze spelersgroep heerst. We zijn nog nooit het terrein op gestapt met het gevoel dat we minder sterk zijn dan de tegenstander en we raken dan ook niet in paniek als we onder druk komen te staan. Voor de club is het inderdaad een nieuw gegeven om op de eerste plaats te prijken, maar je mag niet vergeten dat tal van spelers al heel wat successen hebben gekend.”

Blijf je City en de Premier League nog steeds je van het vinden?

“Het spreekt voor zich dat ik hier gelukkig ben. Ik ben niet het type dat vindt dat het gras altijd groener is aan de overkant. Ik denk niet dat er veel clubs zijn met zo’n rooskleurige toekomst in het verschiet als Manchester City. Ik ben er van in het begin bij, ik heb de overname van de club meegemaakt en ik ben er zo persoonlijk bij betrokken dat ik aan niets anders meer denk momenteel.”

Kapitein Kompany

Hoe verklaar je dat je niet alleen de aanvoerder van een Engelse topclub bent, maar ook nog eens de woordvoerder? Het lijkt wel alsof ze telkens Vincent Kompany de media te woord laten staan.

“Dat is moeilijk uit te leggen. Misschien sturen ze mij omdat je het aan me kunt zien dat ik me hier goed voel en dat ik me volledig kan vinden in de visie van de club. Je moet weten dat de rol van aanvoerder in Engeland heel wat meer betekent dan in eender welke andere competitie. Er is enerzijds het belang van die traditie en anderzijds heb je ook het voordeel dat de scheidsrechters meer naar jou dan naar een andere speler luisteren.”

Waarom hebben jouw ploegmaats jou als aanvoerder gekozen?

“Dat is heel spontaan gebeurd. Ook toen Tévez nog aanvoerder was, zei ik mijn mening al in de kleedkamer. Ik ben altijd al degene geweest die veel met zijn ploegmaats praatte en de zaken op orde hield.”

Hoe moeilijk is het om iemand als Mario Balotelli in de hand te houden?

“Dat valt mee, hoor. Als voetballer weet je dat je in een omgeving zit waar het kleinste detail enorm wordt uitvergroot. Als je een enigszins flamboyante persoonlijkheid hebt, kom je vaak aan bod in de media. Maar eens op het veld zitten we allemaal op dezelfde golflengte.”

Er is heel wat gezegd en geschreven over jouw schorsing van vier wedstrijden na je tackle in de wedstrijd tegen Manchester United. Wat is jouw visie op die sanctie?

“Het gaat hem niet over het feit of het al dan niet fout was, of ik dan wel vier of vijf wedstrijden geschorst moest worden. Het gaat erom dat contact tegenwoordig wel verboden lijkt in de voetballerij.”

Je kunt nu toch moeilijk zeggen dat er in de Premier League niet viriel gespeeld mag worden.

“Neen, maar die waarden moeten wel behouden blijven. Ik heb de indruk dat ze bij de analyses op tv veel te lang blijven stilstaan bij de tackles. Het Engelse voetbal heeft zijn eigenheid en er moet over gewaakt worden dat het die niet verliest. Wat mij bijvoorbeeld stoort zijn valsspelers. Jammer genoeg staan we dichter bij een competitie met valsspelers dan bij een competitie vol vuile tackelaars.”

Zowel City als United liggen uit de Champions League en ook Chelsea en Arsenal staan op het punt om uitgeschakeld te worden. Moeten we die resultaten aan een annus horribilis toeschrijven of boet het Engelse voetbal stilaan aan kwaliteit in?

“Wij kwamen zelf in de groep des doods terecht en behaalden alsnog tien punten, maar de andere Engelse teams maakten vooral de fout dat ze te vaak hun B-elftal in de Champions League lieten aantreden. De Premier League is zo’n veeleisende competitie dat sommige Engelse clubs hun sterspelers weleens lieten rusten, en dat is hen duur komen te staan. Meer hoef je daar niet achter te zoeken. Het niveau van de Premier League gaat er alleen maar op vooruit.”

Belgen aan de macht

Kevin De Bruyne zeker, Eden Hazard waarschijnlijk en misschien ook wel Jan Vertonghen zijn volgend seizoen bij een Engelse club te vinden. Hoe verklaar jij de nu al grote aanwezigheid van Belgische spelers in de Premier League?

“Ik dacht er onlangs nog aan: toen ik vier jaar geleden naar City kwam, was ik de enige Belg in de Premier League. Al had je ook nog wel Carl Hoefkens, die met WBA promoveerde. Ik denk dat de goede prestaties van Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen ervoor gezorgd hebben dat de Belgische spelersmarkt hier nu als interessant wordt beschouwd.”

Als je ziet hoe het Lukaku bij Chelsea vergaat, moet je dan niet zeggen dat de jonge Belgen het best eerst nog een tussenstap nemen?

“Neen. In Engeland vraagt niemand zich af waarom Romelu niet vaker aan spelen toekomt. Dat hij al een paar keer mocht invallen, is een goed teken.”

Jij denkt dus dat Chelsea de juiste keuze was voor hem?

“Het is niet aan mij om daarover te beslissen, maar ik vind het wel normaal dat je naar een betere competitie verkast op het moment dat je het niveau van de competitie waarin je speelt, bent ontgroeid. Momenteel zijn er heus geen alarmerende signalen wat Romelu betreft. Dat een grote club als Chelsea hem op zo’n jonge leeftijd al heeft ingelijfd, is een serieuze blijk van vertrouwen.”

Hazard liet zich onlangs ontvallen dat zijn toekomst in Engeland ligt. Denk jij dat hij zich kan doorzetten in de Premier League?

“Als je zo veel kwaliteiten hebt als Eden Hazard, kun je in eender welke competitie mee.”

Duivels onder druk

Een eenvoudige vraag: waarom hebben we ons niet geplaatst voor het EK 2012?

“Ik heb het al vaak gezegd: het doel is het WK 2014. We hebben nu een generatie die nog tien jaar samen kan blijven. Dat wil ook zeggen dat je hen nog tien jaar moet geven vooraleer je hen echt kunt beoordelen. Ik zeg niet dat je daadwerkelijk tien jaar moet wachten, maar het heeft weinig zin om een hele generatie te beoordelen na amper een jaar. Lukaku en Hazard zijn echt nog jonge jongens. Bij City ben ik een van de jongste spelers, terwijl ik bij de Rode Duivels dan weer een van de anciens ben. Dat zegt genoeg.”

Springen we dan te ongeduldig om met deze gouden generatie?

“Ik denk dat het ons al een heel eind vooruit zou helpen als de media zouden stoppen met ons zo te noemen. Het zijn in ieder geval niet de spelers die die term hebben bedacht. Begrijp me niet verkeerd: ik zoek geen excuses, maar het is pas sinds kort dat ik steeds dezelfde jongens terugzie bij de Rode Duivels. En ik speel nochtans al acht jaar voor de nationale ploeg.”

Een verdediging die te veel doelpunten slikt, geen goed afhakende diepe spits … Er zijn nog wel wat zaken die kunnen verbeteren …

“Het is niet aan mij om daar commentaar op te geven. Wat ik wel weet, is dat er opnieuw enorm veel goesting is bij iedereen om voor de nationale ploeg te spelen. We zullen nooit zo’n enorme voorraad goeie spelers hebben als Duitsland, maar het volstaat dat alles op een bepaald moment in elkaar klikt om grootse prestaties neer te zetten.”

Heb je als aanvoerder bij de Rode Duivels een even grote impact als bij City?

“Dat is niet te vergelijken. Bij City speel ik samen met spelers met een groot palmares, jongens die weten wat ze doen. Je hoeft er niet de politieagent uit te hangen.”

Heb jij het gevoel dat Georges Leekens voldoende steun krijgt van iedereen?

“Dat zou dan de eerste keer zijn dat iedereen het eens is met de keuze voor een bondscoach. ( lacht) Het belangrijkste is dat spelers en technische staf goed aan elkaar hangen. De wil om te slagen is zo groot dat het alles wat er gezegd en geschreven wordt doet vergeten. Wanneer je het over de coaching hebt, moet je het over het duo WilmotsLeekens hebben, want ze zijn enorm complementair. Het is die complementariteit die maakt dat de follow-up zeer goed is, en dat is echt wel belangrijk voor zo’n jonge groep als de onze.”

Wat denk je van de poule voor de kwalificatieronde voor het WK 2014?

“Die loting kun je op verschillende manieren bekijken. Enerzijds treffen we dit keer geen grote ploeg à la Duitsland waarvan we weten dat we er heel moeilijk van zullen kunnen winnen. Anderzijds zit er ook geen echt kleine ploeg in onze groep. Wat ligt ons het best? Ik denk dat het aantal punten dat we buitenshuis zullen pakken uiteindelijk het verschil zal maken. En dat zou ons weleens goed kunnen liggen. We moeten onze tegenstanders kunnen verrassen. Aangezien we niet meteen het etiket van superfavoriet opgekleefd zullen krijgen, zou dat nog weleens kunnen lukken ook.”

Kompany communication

Je bent erg aanwezig op zowel Twitter als Facebook. Is dat omdat je zelf de communicatie rond jouw persoon enigszins wilt controleren?

“Daar zijn twee redenen voor: een daarvan is het contact met de fans dat ik wil verzorgen, en de andere reden is dat ik wil kunnen ingrijpen als mijn woorden worden verdraaid. Het meest opvallende voorbeeld wat dat betreft, was de vermeende transfer van Wayne Rooney. De Engelse media stonden op het punt uit te brengen dat Rooney Manchester zou verlaten. Vlak voor die berichten zouden verschijnen, twitterde Wayne ( wiens Twitteraccount meer dan drie miljoen volgers telt, nvdr) dat er van een transfer geen sprake was. Daardoor hadden de berichten in de media geen enkele waarde meer.”

Ben je niet bang dat je, net zoals tal van andere jongens, op een dag in de problemen zult komen met een van je tweets?

“We zijn niet allemaal hetzelfde hoor. ( lacht) Zolang je gewoon je mening geeft en zegt wat je meemaakt, zonder iemand te kwetsen, zie ik niet in wat er zou kunnen mislopen.”

Je twittert over heel wat meer dan voetbal alleen. Onlangs sprak je Nicolas Sarkozy even aan en kaartte je de problemen in Syrië aan. Heb je het gevoel dat er naar je geluisterd wordt als je het over zulke zaken hebt?

“Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb, verre van. Maar ik heb de drang om mijn gedacht te zeggen over zulke zaken, net zoals anderen de drang hebben om te gaan stemmen. Ik ben niet het type dat in een hoekje kruipt. Mij monddood maken is een onmogelijke opgave.”

Denk je dat je door sommigen als een opiniemaker wordt gezien?

“Hoegenaamd niet. Ik mag dan wel 145.000 volgers hebben, ik gedraag me zoals iemand die er slechts vijftig heeft. Misschien heb ik door dat grote aantal volgers wel een tikje meer invloed. Onlangs las ik een artikel over problemen met een brug in Indonesië. Ik postte een foto van dat artikel op Twitter en zei erbij dat ik in shock was toen ik dat zag. Enkele Indonesische volgers vertelden me dat mijn opmerking het debat op gang had gebracht.”

Het is toch eerder uitzonderlijk dat een voetballer over zulke zaken twittert …

“Het is niet zo dat ik alleen maar serieuze dingen op Twitter plaats, hoor. Ik heb de indruk dat veel mensen een verkeerd beeld van voetballers hebben. De meesten houden hun mening inderdaad voor zich, maar ze zijn heus wel in meer dan alleen maar voetbal geïnteresseerd.”

Voetballers zijn toch veeleer rijke jongens die zich eerder in mooie wagens dan in wereldbeschouwende opinies interesseren?

“Ik heb nooit begrepen waarom mensen kritiek hebben op anderen die veel geld uitgeven. Ik had al van jongs af aan – toen ik nota bene nog heel arm was – door dat hoe meer iemand uitgeeft, hoe beter dat is voor de economie. Iemand die een Bentley koopt, zorgt er mede voor dat de mensen in de fabriek werk hebben. Als ik op restaurant een goeie fles wijn bestel, sponsor ik de uitbater daarmee. Ik heb nooit begrepen waarom er in België geapplaudisseerd wordt als je je geld op een Zwitserse bankrekening zet en je niemand laat zien hoe rijk je bent. Ik weet waar ik vandaan kom – met mijn eerste salaris loste ik de schulden van mijn ouders af – en ik schaam me geenszins voor mijn geprivilegieerde status. Het spreekt voor zich dat je de mensen rondom jou moet helpen en je aan goede doelen moet geven, maar wat dat betreft geven de meeste voetballers echt wel het goede voorbeeld hoor.”

DOOR THOMAS BRICMONT

“Als je zo veel kwaliteiten hebt als Hazard kun je in eender welke competitie mee.”

“In Engeland is er niemand die zich afvraagt waarom Lukaku niet meer speelgelegenheid krijgt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content