Hoe ziet je mooiste ondergoed eruit?

“Ik zie het liefst mijn zwarte boxershort met het logo van Armani in de rand. Voor mij moet het niet te speciaal zijn, ik ben een simpele gast. Andere voetballers trekken soms wel een originele slip aan. Bij Genk had Logan Bailly er een resem, waaronder een fluoroze. Ook Eric Matoukou verschijnt daar regelmatig met een verrassing. Hij had er bijvoorbeeld een met de kop van een tijger op. Als iemand merkte dat hij vreemd ondergoed droeg, hing zijn slip rap aan het bord in de kleedkamer. Zo kon iedereen die eens van nabij bestuderen.”

Heb je kriebels?

“( onmiddellijk) Ik kan er niet tegen als je met je hand in mijn zij steekt. ( stilte) Maar het is misschien niet zo slim om dat hier zo spontaan te zeggen.”

Reed je al ooit met een tractor?

“Ja. Rond mijn tiende, toen opa en oma nog leefden. Die hadden een boerderij met koeien, varkens en hooi. Alles erop en eraan. Als het stro moest worden opgehaald op het veld, gingen mijn vader, mijn ooms en ik helpen. Ik mocht dan met de tractor tussen de balen rijden terwijl de anderen die op de mega-aanhangwagen achter mij gooiden. Geweldig cool. Voor de rest was zo’n boerderij niet echt mijn ding. Met die beesten was ik bijvoorbeeld niet bezig. Het zou ook nu nog niks voor mij zijn. Opa en oma, die hadden nooit gedaan. Ik wil vrije tijd.”

Met wie had je altijd graag eens op de hooizolder gelegen?

“Met Halle Berry. Absoluut.”

Hoeveel borstharen heb je?

“Geen, ik scheer die af. Zonder schuim, gewoon wat nat maken en dan met het mesje erover.

“Gelukkig heb ik er van nature niet al te veel. Een behaard bovenlichaam vind ik niet echt sexy, en Karen ook niet.”

Wanneer was je eens gigantisch verbrand door de zon?

“Rond mijn zeventiende. Ik zat een hele namiddag met kameraden aan het zwembad, zonder zonnecrème. Op die leeftijd ben je daar laks in.

“Achteraf kon ik twee nachten niet slapen van de pijn. Uiteindelijk kwam de dokter me een spuit geven. Hij zei dat er net geen blaasjes op mijn rug stonden. Het is iets wat ik niemand toewens; alsof honderdduizenden naalden tegelijkertijd in jou worden gestoken. Het jeukt ook verschrikkelijk en je mag niet krabben. Ik zag verschrikkelijk af en je kunt niet de héle tijd in bad zitten. Ik moest telkens natte handdoeken op mijn rug leggen om het te kunnen uithouden, ook ’s nachts. Die waren dan elke keer redelijk snel droog. Dan moest ik er weer andere halen.

“Sindsdien let ik goed op. Ik ben geen echte zonneklopper, maar zal nu ingesmeerd zijn telkens ik een buitenactiviteit doe in de zomer. Als ik op vakantie ga, start ik met factor 25. Geleidelijk bouw ik af. Op het einde gebruik ik nog factor 10. Bruin word ik niet met mijn huidtype. Na wat ik die ene keer meemaakte, hoeft dat voor mij ook niet meer.”

Wat is het verschil tussen aardappelzetmeel en paneermeel?

“( lacht) Geen flauw idee. Dat interesseert me ook niet. Doorgaans kookt mijn vrouw. Enkel bij speciale gelegenheden kruip ik zelf weleens tussen de potten en de pannen. Ik maak op zo’n dag iets klaar wat we nog niet eerder probeerden. Het kookboek ligt dan vlak naast me, dat volg ik nauwkeurig. Meestal lukt het redelijk goed. Ik herinner me bijvoorbeeld nog die keer dat ik pasta met chipolata in de oven zette, met kaas, mozzarella en tomaten-basilicumsaus. Dat viel goed mee. Ik proef terwijl ik bezig ben. Dan heb je vlug door dat er bijvoorbeeld nog wat extra kruiden in je gerecht moeten of dat iets maar slappekes is.

“Voor ik begin, zet ik alles mooi klaar. Heb ik van een ingrediënt 800 gram nodig, dan weeg ik dat vooraf mooi af. Als ik daarna begin, ben ik wel liefst alleen. Ik weet wat ik doe en wat moet gebeuren. Als anderen dingen beginnen weg te nemen of erbij te zetten, krijg ik moeilijkheden.”

Krijg je ook moeilijkheden als de termen aardappelzetmeel en paneermeel in het recept voorkomen?

“Nee, dan kijk ik goed op de doosjes.”

KRISTOF DE RYCK