‘Zonder resultaten weet je dat er mensen zullen proberen je te destabiliseren. Daarom was de wedstrijd tegen Benfica superbelangrijk.’ Na acht maanden kent Herman Van Holsbeeck, manager van Anderlecht, zijn vrienden en zijn vijanden.

Voor het seizoen begrootte Anderlecht zijn inkomsten op 29 miljoen euro, inclusief één ronde Champions League. Een riskante operatie, die onder meer te maken had met de aankoop ruim een maand geleden van een sportcomplex naast het huidige trainingscentrum in Neerpede ( zie Inside Foot, p. 13). Dat kostte de club een “serieus” pak geld. “We hebben dit in alle stilte gedaan”, zegt manager Herman Van Holsbeeck. “Dit was een unieke kans. Ik heb de voorzitter altijd gezegd : ik wil naar buiten komen met feiten, met dingen die we gedaan hébben, niet met wat we gáán doen. Ik heb er een heilige hekel aan zaken te vertellen waar achteraf niks van in huis komt. Mijn prioriteit was om de jeugdopleiding van Anderlecht uit te bouwen. Voor het einde van het jaar moeten we de werken opstarten. We hebben daar 12,5 miljoen euro voor gebudgetteerd. De inkomsten van de Champions League waren dus van kapitaal belang.”

Hoe belangrijk was de kwalificatie voor de Champions League voor u persoonlijk ?

Herman Van Holsbeeck : “Bij mijn aanstelling wist ik dat ik beoordeeld zou worden op basis van de resultaten. Stilaan krijg ik een beeld van hoe deze club in elkaar zit. Om structuren te veranderen in een club met veel traditie mag je niet te vlug willen lopen. Als je dingen verandert die al twintig jaar op dezelfde manier gebeuren, trap je op lange tenen. Er zijn twee manieren om een bedrijf te leiden : diviser pour mieux régner of een team vormen. Ik ben altijd de man van het team geweest. Een team van mensen die samen naar één bepaald doel kunnen werken, zonder dat ze met elkaar op vakantie hoeven te gaan. Voetbal is communicatie. Ik kwam hier toe en zag dat er tussen Franky Vercauteren en Werner Deraeve een communicatieprobleem was. Mensen met veel kwaliteiten, maar die al jaren niet praatten met elkaar. Dus heb ik ervoor gezorgd dat ze dat wél doen. Op Anderlecht zijn er op alle niveaus mensen met veel kwaliteiten. Als je ze allemaal een duidelijke jobomschrijving geeft waardoor ze niet op elkaars terrein komen, is er heel veel mogelijk. Dat is gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan.”

Waar staat u na acht maanden ?

“In het begin tast iedereen je af en is de cirkel rond jou heel klein. Het is als een trein die zeer langzaam op gang komt. Je hebt er die er direct mee op springen ; je hebt er een heel pak die ernaast blijven lopen en erop springen naarmate je vooruitgang boekt ; de moeilijkste zijn degenen die wachten tot de laatste wagon voorbijrijdt ; en ten slotte heb je er die de trein missen. Het feit dat we met de kwalificatie voor de Champions League onze doelstelling hebben gerealiseerd, maakt dat ik iets makkelijker mijn visie, samen met het bestuur, zal kunnen doordrukken. Zonder resultaten weet je dat er mensen zullen proberen je te destabiliseren. Daarom was de wedstrijd tegen Benfica superbelangrijk.”

“Ik zal hier niet veel vrienden meer hebben,” liet u zich al ontvallen, “soms voel ik me alleen op Anderlecht.”

“Klopt. Een half jaar geleden heb ik een financieel directeur aangesteld : René Trullemans. Hij bekleedde een topfunctie bij Hewlett Packard, maar ik heb hem kunnen strikken voor Anderlecht. Dat heeft mij enorm geholpen. Twee factoren zijn essentieel voor succes : wat er op het veld gebeurt, maar ook dat je in de financiën een specialist hebt. Een topper. Dat maakt het mij als manager veel gemakkelijker, want je staat niet meer alleen. Stilaan wordt mijn cirkel groter. Ik weet perfect waar ik naartoe wil.

“Ik probeer ook de voorzitter naar voren te schuiven. Ik heb Roger Vanden Stock leren kennen als een doodeerlijk man, maar ook als iemand met een duidelijke visie op het Belgische voetbal. Hij zegt : we moeten naar veertien, meer aan elkaar gewaagde clubs in eerste klasse. Dat is niet in het voordeel van Anderlecht, maar het zal ons wel een interessantere competitie opleveren. Alleen, hoe je daartoe moet komen, is de processie van Echternach. Daarom heeft hij het voor een stuk opgegeven. Hij zegt nu : we gaan met Anderlecht proberen iets voor de jeugd te doen.”

Hoe is uw relatie met de voorzitter ?

“Heel goed. Van de familie Vanden Stock wordt vaak gezegd : ze maakt zich rijk met het voetbal. Ik zeg u : dat is totáál niet waar. Zij invésteren in het voetbal. De voorzitter wil iets bewijzen voor het Belgische publiek. Daarom ben ik ook zo blij voor hem.”

Hij zat jarenlang geprangd tussen zijn vader en Michel Verschueren, aan wie hij levenslang respect verschuldigd is voor de manier waarop hij voor de familie de klappen opving in de omkoopaffaire met Nottingham. Vandaag weegt Constant niet meer op de dagelijkse besluitvorming en Verschueren is met pensioen, maar hij zit wel nog in de raad van bestuur. Zit de voorzitter nu niet geprangd tussen u en Verschueren ?

“Het klopt dat Roger Vanden Stock loyaal is voor mensen die iets hebben betekend voor de club. Op basis van zijn verdiensten heeft hij Michel Verschueren een aantal zaken beloofd. Hij is iemand die zo’n belofte dan ook waarmaakt. Voor de nieuwe man is dat in het begin niet gemakkelijk, da’s een feit. Maar door de steun die ik krijg om dingen te realiseren, wordt dat probleem kleiner.”

Na Benfica-uit klaagden de hoofdsponsors dat ze door uw adjunct op slechte plaatsen waren gezet, wat hij op aangeven van Michel Verschueren zou hebben gedaan. Het probleem bestaat nog ?

( Na een lange stilte.) “Ik probeer mij te omringen met mensen van wie ik tweehonderd procent zeker ben dat ze mijn lijn volgen. Dat is het belangrijkste. Ik ben hier nieuw binnengekomen, met andere manieren van denken en handelen. Ik geef mensen de kans om in mijn cirkel te komen. Als ik met iemand niet overweg kan, kom ik daar eerlijk voor uit. Dat heb ik al bewezen, dacht ik. Zulke dingen los ik op termijn dus wel op, dat verzeker ik u. Ik heb een lijn en die volg ik.

“Er zijn in deze club nog probleempunten, die we binnenskamers allemaal kennen. Op termijn wil ik het commerciële in eigen beheer hebben. Nu wordt dat uitbesteed, wat soms tot conflicten leidt. Ik wil zélf zeggen hoe we de dingen doen én de verantwoordelijkheid dragen als het fout loopt. Voor het sportieve beleid heb ik Vercauteren, voor de scouting Deraeve, voor het financiële Trullemans. Daar moet nog een marketingmanager bij. Mensen die deel uitmaken van mijn cirkel. Je tiens la main à tout le monde, maar ik zeg klaar en duidelijk : wie die hand niet pakt, zal op een bepaald moment voelen dat ik doorga.”

U ontdeed zich al van Peter Ressel en nu laat u verstaan dat anderen zullen volgen.

“Ik weet perfect wie hier op Anderlecht de mensen in mijn kring zijn en wie erbuiten staan. Men zal nooit kunnen zeggen dat ik niet aan iedereen de kans heb gegeven om erin te stappen. Mijn bureau staat open voor iedereen, dat voordeel heb je met mij. Maar wie hier komt zitten, moet wel weten waarover hij spreekt. Essentieel is dat je je omringt met professionals, mensen die niet elke dag uit je hand komen eten, maar die je bureau durven binnen te stappen en zeggen wat ze vinden. Die mensen moet je feedback geven zodat ze hun ding kunnen doen. Dat is managen.”

U hebt ogen in uw rug om te zien wie er klaarstaan met het mes wanneer…

“Die ken ik.”

Waarom had u een financieel directeur nodig ?

“Omdat het financieel management nood had aan modernisering. De vroegere boekhouder zit hier nog altijd, al twintig jaar. Hij is een boekhouder, René Trullemans een financieel manager. Te vaak wordt het kapitaal in een voetbalclub met de natte vinger beheerd.”

Nog tijdens uw inrijperiode naast Verschueren maakte u op het sportieve vlak van Vercauteren uw belangrijkste man. Waarom ?

“Omdat hij de ideale man is om het jeugdbeleid uit te stippelen. Er waren mensen die het anders zagen, maar ik heb die beslissing in eer en geweten genomen.”

Zijn contract is met vier jaar verlengd, maar het is duidelijk dat hij hier geen vier jaar nog assistent-trainer zal zijn. Wat bent u met hem van plan ?

“Anderlecht is zeer tevreden met Hugo Broos, Franky Vercauteren en Jacky Munaron. Dat Vercauteren niet zijn hele leven adjunct-trainer zal blijven, spreekt voor zich. Volgens mij zijn er drie alternatieven : hoofdtrainer – maar ik denk niet dat hij daarop zit te wachten -, technisch directeur jeugd of een soort van sportleider bij de profs.”

Intimi zou hij hebben gezegd dat hij “er klaar voor is”. Waarvoor ?

“Dat weet ik niet. Maar ik heb wel een organigram in mijn hoofd, hoe ik de dingen zie. Als de tijd rijp is, kom ik ermee naar buiten. Hier is zoveel werk te doen, voor Pär Zetterberg, maar ook voor iemand als Glen De Boeck. De dag dat hij stopt met voetballen, heeft hij de kwaliteiten om hier iets te doen in het commerciële of het sportieve. Een club die topspelers kan inschakelen in haar beleid, zou dom zijn om dat niet te doen.”

Hoe is uw relatie met Broos ?

“Ik denk dat hij ongelooflijk rechtlijnig is. In het hedendaagse voetbal is dat een kwaliteit. De gemakkelijkste oplossing zou zijn geweest om met Tristan Peersman te spelen omdat Daniel Zitka een gemakkelijker jongen is. Hij heeft dat niet gedaan. Dat apprecieer ik.”

Met een beetje verstandig people’s management had hij het conflict met Peersman binnenskamers kunnen houden. Nu moest u overal brandjes blussen. Praat u daar met hem over ?

“Als ik voor een sportleider à la Marc Degryse ben, is het omdat ik weet dat hij de trainingen bijwoont en onmiddellijk discreet kan ingrijpen. In een club als Anderlecht heeft de trainer zoveel aan zijn hoofd, dat je een structuur moet neerzetten waarin je zulke zaken zoveel mogelijk uitschakelt. Dat het gebeurd is, is niet de fout van Hugo Broos. Het is structureel. De dag dat we in Neerpede zitten, zorg ik voor een organisatie zoals ik die al in het buitenland heb gezien. Als ik zie dat het publiek tijdens de trainingen bijna op het veld staat, zeg ik : dit kan niet op ons niveau.

“We hebben er intern over gesproken en gaan met de pers afspraken maken. In Genk hebben ze ook een draaiboek opgesteld voor de mediarelaties. Journalisten moeten hun werk kunnen doen, maar wij moeten de mogelijkheid hebben om zaken die wij liever niet in de openbaarheid hebben, daar buiten te houden. Waarschijnlijk heeft de trainer iets impulsief gedaan, heeft de speler niet goed gereageerd en hebben wij jullie door onze gebrekkige infrastructuur de mogelijkheid gegeven dat uit te vergroten. Daar is Broos het slachtoffer van. Dan zeg ik : iedereen heeft er een beetje schuld aan, maar de eerste fout ligt bij de structuur van de club. Die is nog niet zoals ik het wil. Maar dat komt.”

door Jan Hauspie

‘Ik weet perfect waar ik naartoe wil.’

‘Broos is het slachtoffer van onze gebrekkige structuur.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier