SK SINT-NIKLAAS VECHT IN TWEEDE KLASSE VOOR HET BEHOUD. DE PROMOVENDUS UIT HET WAASLAND PAKTE ONDER ALEX CZERNIATYNSKI BELANGRIJKE PUNTEN. DE ONLANGS AANGESTELDE COACH BLIJFT WEL OP ZIJN HOEDE: ‘WE STAAN NOG NERGENS.’

Was je blij dat je weer aan de slag kon als trainer?

Alex Czerniatynski: “Absoluut. Ik ben altijd graag trainer geweest in tweede klasse. Enkele clubs uit derde en vierde klasse hadden me een job aangeboden maar ik heb vriendelijk bedankt. Ik wou niet opnieuw de miserie meemaken die ik bij Olympic Charleroi heb gekend ( de club ging failliet, nvdr). Ik nam het risico om te wachten op een club uit tweede klasse en dat valt nu goed mee als ik eerlijk moet zijn.”

Je zat lang zonder job. Waarom ging je ondertussen niet aan de slag als analist zoals Enzo Scifo?

“Dat is absoluut niets voor mij. ( lacht) Ik moet op het terrein staan en de sfeer kunnen opsnuiven. Achter een bureautje of een televisiescherm zitten is echt niet mijn ding. Een paar jaar geleden gaf de RTBF mij die kans maar ik heb geweigerd.”

Sint-Niklaas doet het sinds de winterstop niet onaardig. Komt dat door de aanwinsten?

“Dat komt door meerdere dingen. Uiteraard door de nieuwe spelers maar ook door de nieuwe trainer en de nieuwe reglementen. Voor de winterstop had Sint-Niklaas meermaals op rij verloren. We winnen na die pauze de eerste twee wedstrijden waardoor de groep weer vertrouwen krijgt. Pas op, we staan nog nergens. We moeten realistisch blijven en het wedstrijd per wedstrijd bekijken. Verliezen we twee keer dan bengelen we opnieuw onderaan. De komende maand is heel belangrijk voor ons, met twee wedstrijden tegen rechtstreekse degradatiekandidaten ( Standaard Wetteren en afgelopen weekend tegen Tienen, nvdr).”

Jouw job is om dit seizoen het behoud te verzekeren. Waar ligt je toekomst daarna?

“Als we zakken naar derde klasse, dan ga ik weg. Dat weet de voorzitter. Blijven we in tweede dan wordt mijn contract automatisch verlengd. Ik vind het normaal dat ik niet meer naar derde klasse wil, daar ontbreekt sfeer. In tweede heb je nog enkele topmatchen tegen Antwerp, Beveren, Oostende en Aalst. Terug naar derde klasse zou moeilijk zijn voor mij. Ik heb het veertien maanden echt moeilijk gehad bij Olympic Charleroi.

“Weet je, mijn droom is om trainer te worden in eerste klasse. Het maakt mij niet uit of dat met Sint-Niklaas of Antwerp is. Ik heb die kans nooit gekregen als trainer. Ik vind van mezelf dat ik heb bewezen dat ik een ploeg onder controle kan houden. Al weet ik dat eerste klasse moeilijk is … Ik ben nog jong en heb ambitie, dus ik kan nog even wachten. Maar niet te lang meer of anders ben ik misschien op pensioen.” ( lacht)

Jullie lijken nochtans zeker van het behoud. Zeker nu Standaard Wetteren geen licentiedossier heeft ingediend en sowieso naar derde klasse zakt.

“Het is belangrijk om naar onszelf te kijken en niet naar anderen. Er zijn meerdere ploegen die problemen hebben met hun licenties, gelukkig wij niet. Het doel is om zo snel mogelijk zeker te zijn van het behoud en niet tot de laatste speeldag te wachten. Dan komt Eupen op bezoek en als zij dan nog kampioen moeten spelen, wordt het wel heel moeilijk.”

De voorzitter regelt vooral de financiële zekerheid. Hoe is jullie relatie?

“Perfect. Ik heb nog geen problemen met hem gehad. Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met voorzitters. Voor mij is hij een correcte man die graag over voetbal praat. Hij heeft misschien een mindere reputatie op het gebied van trainers maar ik heb niets te vrezen. De beste coach ter wereld verliest ook al eens. Zolang ik mijn job aan tweehonderd procent uitoefen, kan hij mij niets verwijten.”

DOOR MARCO SALAMANCA

“Als we zakken naar derde klasse, dan ga ik weg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier