Hang jij een broek met de pijpen naar boven of naar beneden aan de wasdraad? “Het laatste lijkt mij het meest logische, maar in feite weet ik niet hoe het hoort. Yvonne en ik hebben de taken goed verdeeld en de was zit niet in mijn pakket. Ik kook. Vooral Franse uiensoep kan ik goed klaarmaken, al veroorzaakt die wel flatulentie. Mijn pasta met zelfbereide bolognesesaus mag er ook zijn. En mijn schoonbroer leerde me bami maken. Nederlanders eten dat graag: tagliatelle met groentjes en stukjes kip of gehakt. Dat brachten ze mee uit Nederlands Indië, geloof ik.

“Schoonmaken hoort ook bij mijn opdrachten. Een dagelijkse job, want onze Berner Sennen ( soort hond, nvdr) verliest veel haar. Fido heet die. Toen ik nog bij Roda JC speelde, vond iemand daar dat ik door mijn rechtopstaande haren op Fido Dido leek, dat stripfiguurtje dat gebruikt werd om reclame te maken voor het frisdrankenmerk Seven Up. Vandaar.

“Onze twee dwergkonijntjes noemden we Ralph en Hugo, naar Ralph Lauren en Hugo Boss. Hugo was er eerst. Toen we nog op een appartement woonden, liet ik zijn hokje gewoon openstaan. Hij kroop rond en kwam soms bij mij zitten. Maar als hij zijn behoefte moest doen, ging hij mooi naar zijn kot. Bij de verhuis naar onze huurwoning in Venlo merkte ik wel dat hij aan alle tv-kabels geknabbeld had. Nu hou ik hem in zijn hok. Omdat ik het zielig vond dat hij alleen was, kocht ik Ralph. Maar twee mannetjes bij elkaar zetten, dat mag je nooit doen, weet ik nu. Ze zitten buiten in een ren, met een stuk gaas tussen hen in.

“Binnenkort verhuizen Yvonne en ik met onze dierentuin. We willen een stuk grond kopen net buiten de stad, waar het iets kalmer is. Hier komen vaak jongetjes aanbellen. Ze smeken dan om met hen te gaan voetballen of vragen een handtekening. Soms willen ze mijn auto wassen. Elke dag staat er wel iemand aan onze deur, ik overdrijf niet. Ik denk dat ik in België rustiger kan rondwandelen dan hier. Ik ben een karaktervoetballer, dat maakt mij populair. Onlangs vroegen mensen van de VVD, een politieke partij, of ze mijn foto mogen gebruiken. Ik weet nog niet wat ik daarop moet antwoorden.”

Welke knappe babe mag eens bij jou komen aanbellen?

“Vroeger was ik fan van Silvy Melody. Ik had het er onlangs nog over met de andere Belgen in de club. Zij schrokken ervan dat ik de naam van de pianist in Walter Capiau’s Kinderacademie nog kende: Tars Lootens.

“Niet lang geleden vroeg iemand wie mijn voorkeur had: Sylvie Meis, de partner van Rafael van der Vaart, of de vriendin van Wesley Sneijder. Toen koos ik de eerste. Maar ik ben al zes jaar gelukkig bij mijn vriendin. Je kunt mij nu eerder warm krijgen met een schone auto dan met een andere vrouw. Ik heb een wagen van de club en we kochten zelf een blauwe Mini Cooper. Daar zou Yvonne eigenlijk mee rijden, maar ik liet hem uitbouwen. Hij is nu verlaagd en heeft nieuwe bumpers en velgen. Yvonne ziet hem niet graag meer. Tegenwoordig rijdt zij meestal met mijn wagen en neem ik de Cooper.”

Kun je goed armworstelen?

“Machotoestanden zeggen me niets. Ploegmaats gaan in de fitnesszaal soms hun borstspieren trainen, ik niet.

“Op school was ik wel rebels. In de klas spoot ik weleens haarspray op mijn bank. Daar bracht ik een brandende aansteker naartoe, wat een grote steekvlam veroorzaakte. Passers en geodriehoeken gooide ik naar het plafond. Daar zat piepschuim, alles bleef daarin steken.

“Hier in Venlo haalde een stoot van mij vorig jaar de krant. Toen er op een dag een laag van vijftien centimeter sneeuw op de parkeerplaats lag, liet de club een sneeuwruimer aanrukken. Ik kroop in die machine en vroeg de bestuurder om de auto van onze toenmalige kapitein, Frank van Kouwen, helemaal te bedelven onder de sneeuw. Daar goten we water over. Die hoop sneeuw werd één blok ijs. ( lacht) Frank was meer dan een uur met een schepje in de weer vooraleer hij weg kon.”

KRISTOF DE RYCK