In alle stilte nam de amper twintigjarige Matz Sels bij Lierse de rol van puntenpakker Eiji Kawashima over. ‘Eigenlijk had ik vorig seizoen al een kans moeten krijgen.’

Nadat de trainer bekendmaakte dat ik als titularis aan het seizoen mocht beginnen, was mijn opluchting groot. Dat signaal was belangrijk voor mij. Die erkenning doet deugd, want voor een doelman is het handig om een vaste hiërarchie op tijd te kennen. Ik voelde wel al een tijdje dat ik goed bezig was, maar uiteindelijk had ik nog geen enkele wedstrijd in eerste klasse afgewerkt. En ik lag in de balans met mijn goede vriend Nathan Goris. Nochtans speel ik al sinds mijn zevende bij Lierse en tekende ik via Herman Helleputte in november 2010 mijn eerste profcontract. Alleen bleek opboksen tegen een superprof als Eiji Kawashima de afgelopen twee jaar een ongelijke strijd. Die was nooit geblesseerd. Hij zag er ook niet tegenop om na training verder te werken op hoge ballen of zijn traptechniek bij te schaven. Mijn respect voor zijn parcours is groot. Daarom ben ik ook zo blij dat hij een mooie transfer naar Standard kon versieren. Hij heeft misschien een vrij onorthodoxe speelstijl, hij werkt wel. De bedoeling van een keeper is ballen pakken, het maakt niet uit hoe.”

Iker Casillas

“Eigenlijk had ik vorig seizoen al een kans moeten krijgen tijdens play-off 2. Ik zat toen echt in een goede flow. Het was de bedoeling eens te kijken wat ik waard was. Alleen viel ik op het verkeerde moment uit met een blessure. Het is daarom nu aan mij om te bewijzen dat ik die plaats als eerste doelman waard ben. Mijn geduld wordt beloond.

“Anderzijds besef ik ook heel goed dat ik nog maar aan het begin van de ladder sta en nog veel inspanningen moet leveren om ergens te geraken. Na Werner De Cnaep is het nu Patrick Nys die me bijstaat als doelmannentrainer. Hij heeft veel ervaring, speelde ook in het buitenland en weet dat bepaalde details voor verbetering vatbaar blijven. ( grijnst) Over mijn lengte ( 1m90, nvdr) moet ik me alleszins weinig zorgen maken. We besteden momenteel veel aandacht aan het driehoeksspel, waarbij de positie in doel heel belangrijk is – zeker voor jonge doelmannen een aandachtspunt. Ook het uitvoetballen was soms wat slordig de eerste wedstrijden, maar de verklaring daarvoor is dat ik opgescheept zat met een kleine verrekking in de bil. Op termijn kan dat zeker veel beter.

“Mijn grote voorbeeld is Iker Casillas. Die staat al sinds zijn zeventiende in doel bij Real Madrid, maakt bijna geen fouten, straalt rust uit en groeide ondertussen als vaste aanvoerder uit tot een boegbeeld van de club. Maar dat is echt uitzonderlijk. Casillas is ook geen druktemaker en acteert constant op een hoog niveau. Ik probeer ook het aantal charges zo veel mogelijk te beperken, want dat kost alleen maar energie en brengt vaak weinig op. Als doelman moet je sowieso goed focussen en mag je zeker niet impulsief of zenuwachtig zijn. Via videoanalyse proberen we dat alleszins te voorkomen. Eigenlijk valt het nogal mee met de stress. Alleen bij de openingswedstrijd op Gent, toen we het veld opkwamen, had ik er eventjes last van. Maar nadat ik de eerste bal na twee minuten goed pakte, viel alle druk direct van mijn schouders. En toen ik dan ook nog eens de penalty van Rémy Maréval kon stoppen – na een goede briefing door Patrick Nys – was ik vertrokken voor een degelijke wedstrijd. Jammer genoeg konden we daar geen punten rapen.”

Herkenbaar spelsysteem

“Ik maak deel uit van een talentrijke generatie Belgische doelmannen, want in mijn lichting – die van 1992 – zaten ook nog Thibaut Courtois, Koen Casteels, Thomas Kaminski en Colin Coosemans. Sommigen werden doorgeschoven naar een hogere leeftijdscategorie, wat veel zegt over hun talent. Van Thibaut verwacht ik erg veel. Ik ben ervan overtuigd dat Atlético Madrid geen eindpunt wordt voor hem.

“Mijn ambitie is om dit seizoen zo veel mogelijk goede wedstrijden te spelen voor Lierse en regelmatig eens punten te kunnen pakken. Die boodschap krijg ik ook mee van mijn vader. Hij speelde vroeger nog in bevordering, was een verdienstelijke spits en kijkt er op toe dat ik niet ga zweven.

“Ik vind ons team nu kwalitatief veel sterker dan vorig seizoen. Bourabia, Dachelet, Menga, Hazurov, Farag of Saïd: het zijn misschien niet de grootste namen, maar we willen allemaal bewijzen wat we in onze mars hebben. Het enthousiasme is groot, iets wat sterk wordt aangewakkerd door de trainer. Hij motiveert ons constant, stimuleert de meesten om initiatief te nemen en wil graag hoog druk zetten. Net zoals bijvoorbeeld Kortrijk streven we naar een herkenbaar spelsysteem. In principe kunnen we in de loop van het seizoen alleen maar sterker worden, wanneer we onze geblesseerde sterkhouders Saïdi, Swinkels en Frans kunnen recupereren. Die moeten het team, in de moeilijke momenten die we ongetwijfeld nog zullen meemaken, op sleeptouw nemen. Zo snel mogelijk de gevarenzone verlaten, dat is onze eerste opdracht.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“We zijn kwalitatief sterker dan vorig seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier