G eorges Leekens begon afgelopen maandag met een fel herschikte kern de trainingen van AA Gent. Davy De Beule en Ali Lukunku onderhielden al enige tijd hun conditie aan de Waarmoezeniersweg, maar pas na de winterstop mogen ze beiden ook effectief spelen. De vrijgavedocumenten van Damir Mirvic werden in orde gebracht, terwijl de Noorse linkerverdediger Yngvar Hakonsen en de Kroatische centrale verdediger Dario Smoje na een test bij de invallers een contract versierden. Voeg daar ook nog invallersdoelman Zlatko Runje, die Sven Van der Jeugt verving, aan toe en je komt aan zes nieuwe gezichten.

“Een noodzakelijke ingreep”, zo verdedigt Leekens zijn keuze voor het verse bloed. “Mijn huiswerk is nooit af, maar de voorzitter en manager deden de juiste inspanningen. We toonden ons toch bijzonder alert. Iedereen weet ondertussen ook waarom we deze ingrepen doen. Net voor de winterstop hield ik nog exact veertien topfitte licentiespelers over, onder wie een aantal jongens uit de B-kern. Dat is veel te weinig. De wisselmogelijkheden waren veel te beperkt. We zochten voornamelijk naar jongens die onze problemen vrij direct konden oplossen. Zij moeten de concurrentie wat aanzwengelen, want die is er de laatste maanden niet echt geweest. Davy De Beule is de kroon op het werk van onze nieuwe aankooppolitiek : jeugdig, talentvol en Belgisch.”

Leekens, die niet wilde bevestigen dat Hans Cornelis van Club Brugge voor volgend seizoen al werd vastgelegd, zal in principe over een sterkere kern beschikken. Maar de oud-bondscoach weigert de ambities bij te stellen. “Qua resultaten kunnen we onze heenronde nog moeilijk evenaren. Hetzelfde parcours afleggen met evenveel blessuretegenslagen is onmogelijk. Je kan niet blijven spelen met het geluk. We mogen ons niet blindstaren op dat succes. Anders gaat het alleen maar bergaf. We werken al gedeeltelijk naar volgend seizoen toe : het bouwen aan een heel degelijk elftal, dat uitpakt met herkenbaar voetbal. Ik zoek nu naar een beter evenwicht en hoop straks als vijfde of zesde te eindigen.”

In deze visie wordt hij bijgetreden door voorzitter Ivan De Witte. “Onze ambitie is gespreid over vier jaar. Als we de kans krijgen derde te worden, gaan we die niet laten liggen. We hebben nu alleen de leemtes opgevuld, om het wegvallen van Abdelmalek Cherrad en de blessures van Nicolas Lombaerts en David Vanhoyweghen op te vangen. Het gaat meer om posities opvullen. Natuurlijk streven wij ook naar een kwaliteitsinjectie. Maar dat kan je niet op voorhand voorspellen.”

De Witte hoopt net als Leekens vooral op de meerwaarde van De Beule en Lukunku. Leekens : “Zij moeten voor de druk naar voren kunnen zorgen, de ballen in moeilijke omstandigheden bijhouden en meer steun geven aan Mbark Boussoufa en Nordin Jbari. Die laatste wil zich straks revancheren, kan profiteren van die betere complementariteit. Mirvic is nog maar 22, een polyvalente en fysiek sterke rechtsvoet. Hij moet wel nog een hele weg afleggen. Smoje en Hakonsen zijn jongens met présence en ervaring, echte clubspelers.”

Bedoeling is een stevige subtopper te vormen voor de verhuizing naar het Arteveldestadion, voorzien voor september 2006. “Als we in mei de afbraakwerken kunnen opstarten, is die datum volgens de specialisten nog altijd haalbaar”, weet De Witte. “Mijn gezond verstand zegt echter dat die deadline moeilijk wordt. Ik doe het liever goed dan snel te willen handelen. Februari 2007 is voor mij ook nog goed.” (FV)

FV

‘Davy De Beule is de kroon op het werk van onze nieuwe aankoop-politiek : jeugdig, talentvol en Belgisch.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier