Terwijl wij rillen in de kou, zit Adrie Koster in Portugal. Koster is tot eind dit seizoen in dienst van de KNVB, als jeugdtrainer. ‘Ik wens Club het allerbeste.’

Hij ziet er ontspannen uit, Adrie Koster. Toen begin november na de nederlaag tegen RC Genk een einde kwam aan zijn overeenkomst met Club Brugge, trok hij zich terug in de luwte van Nunen, aan de rand van Eindhoven. Genieten van de opgelegde rust. Lopen gaat niet meer, mountainbiken nog wel. Af en toe valt hij op zijn bek, als de fiets weer eens in de modder blijft steken. En nadien de spuit erover, alles lekker proper. Voetbal was even ver af, aanbiedingen uit het Cypriotische Larnaca of van VVV Venlo legde hij naast zich neer. Niet dat hij bang was van een gevecht tegen de degradatie. “Wel omdat ik even afstand wilde nemen. Het voetbal is vrij hectisch en als je tijdelijk uit de running bent, is het niet verkeerd om even je rust te pakken.”

Nu is hij weer aan de slag, maar dat is geen tegenspraak met wat hij net zei. Het is immers tijdelijk, en op zeer losse basis. Koster traint de beloften van Oranje, hij heeft niet eens een contract. De opdrachten zijn beperkt: eind deze maand een vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken en half mei het beloftetoernooi van Toulon. Verder wat scouting, de zogenaamde high potentials van Nederland in kaart brengen. Vandaar de trip naar Portugal, waar de U-16 en de U-17 spelen. Later wil hij ook de U-19 wat beter volgen. “Hoe de zaken na Toulon lopen, weet ik niet, maar in principe denk ik dat ik tijdens het nieuwe seizoen weer aan de slag ga bij een club.”

Zijn nieuwe job lijkt hem heel leuk. Hij krijgt een beter beeld van hoe de KNVB werkt en hij krijgt weer een beter zicht op de goeie jeugd. Na bijna drie jaar België, waar hij ook geregeld beloftewedstrijden volgde, had hij daar toch wat minder zicht op. “Want er staat altijd weer talent op. Kijk naar AZ, Adam Maher, pas 18. Bij Heerenveen Luciano Narsingh, bij Feyenoord lopen er ook een paar. John Guidetti is een Zweed, maar als je ziet hoe die jongen, pas 19, het hele elftal op sleeptouw neemt. Klasse. De echt goeie spelers stromen toch meteen door naar een eerste elftal.”

Liefdewerk

Anders dan in België, waar het nu weer wat minder is bij de nationale jeugdploegen, blijft er in Nederland een constante stroom aan jong talent. Koster: “Ik denk dat het te maken heeft met de opleiding, waarin veel geld wordt geïnvesteerd. Wat Ajax aan oud-spelers heeft rondlopen, is niet mis. Van Gastel en Van Bronckhorst bij Feyenoord. bij Twente hetzelfde. Ik denk dat er ook in België voldoende talent aanwezig is, maar er is toch een rem. Het schoolsysteem, minder gekwalificeerde trainers, minder begroting, minder faciliteiten. Loon is vaak het probleem, ik denk niet dat men de jeugdtrainers in België op een goeie manier waardeert en honoreert. Je kan niet van mensen verwachten dat ze zaken voor niks doen, omdat ze ooit bij de club hebben gespeeld. Dat heerst nog te veel in België, dat het liefdewerk is, of vrijwilligerswerk. Bij Ajax trainde ik met de jeugd twee keer per dag. Al die jongens van het tweede hadden een contractje en waren dus profs. In België is dat helemaal niet zo. Daarom slagen er ook zo veel in het buitenland. Als je in Nederland als jeugdspeler de absolute top haalt, slaag je makkelijker in andere culturen en systemen. Omdat je daarmee in de opleiding geconfronteerd wordt.”

Clubs moeten misschien ook eens nadenken over samenwerking, vindt hij. “Hier wordt regionaal veel meer gebundeld. Feyenoord heeft een samenwerking met Excelsior, Heracles met FC Twente, RKC met Willem II. Jeugdspelers uit de twee clubs voetballen zelfs samen in één elftal. Zo is de kans dat talent het niet redt, veel kleiner.”

AZ-Anderlecht

Volgende week is er weer Europa League, met een interessant duel tussen AZ en Anderlecht. Wie haalt het? Koster: “AZ is een ploeg die de Nederlandse speelstijl hanteert, uit en thuis. Met buitenspelers, snel druk zetten, ver van de goal voetballen, het de tegenstander op die manier moeilijk maken. Zo hebben ze het Europees goed gedaan. Ik denk dat de Belgische en Nederlandse topclubs mekaar waard zijn. Het verschil tussen de onderste ploegen en de top in Nederland is wel groter dan in België, vind ik. Ik vond het altijd moeilijker spelen voor een Belgische ploeg tegen de ploegen die onderaan staan, dan in Nederland. Omdat die ploegen in België toch wat meer gesloten speelden. In Nederland liep je daar wat makkelijker overheen.”

Brugge overwintert ook, maar daarover praat hij liever niet, daar wint hij niks bij. Koster: “Ik heb een fantastische tijd gehad in België. Elke dag lachend naar de club, ontzettend veel waardering gevoeld. Daar kunnen beslissingen die zijn genomen, niet tegenop.” Wel dit: “De jonge jongens van Brugge hadden in mijn ogen wel potentie, hen bij de kern halen was zeker niet verkeerd. Maar die jongens misten nog de ervaring en dan weet je dat ze weleens een foutje maken als je ze opstelt. Ze kunnen alleen doorgroeien als ze speelminuten krijgen. Als er iemand geblesseerd is en je hebt een jonge vervanger in je selectie, dan moet je hem ook gebruiken, vind ik.”

Nu wordt de kern weer wat voller gestopt en staan ze weer een stapje lager. Koster: “Dat zijn keuzes die worden gemaakt, voetballen is de survival of the fittest.”

Nu het voetbal er wat minder is, wordt alles wat hij er deed, wel mooier en mooier … Koster lacht: “Is dat zo? Dat is ook maar relatief. Ik wens Club heel veel succes. De supporters verdienen het om in de prijzen te vallen. En voor mij: op naar het volgende hoofdstuk.”

DOOR PETER T’KINT

“De jonge jongens van Club Brugge hadden in mijn ogen potentie.” Adrie Koster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content