Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Harry Redknapp wil met Tottenham naar de CL.

Zaterdag ging Tottenham, in een match die het domineerde tegen Stoke City, met 0-1 onderuit. Een memorabel moment, want ongeveer een jaar geleden betekende verlies in dat duel het einde van Juande Ramos. Het werd toen 2-1, twee spelers waren van het veld gestuurd, de Spurs telden 2 op 24 en stonden laatste. Ramos mocht gaan, Harry Redknapp kwam.

Een jaar later heeft de manager, die in twee transferperiodes Peter Crouch, Jermaine Defoe (zaterdag geschorst) en Niko Kranjcar bij Portsmouth weghaalde, er 39 competitiewedstrijden bij Tottenham op zitten. Het rapport is meer dan positief: van die 39 matchen won hij er 19, werd 8 keer gelijk gespeeld en gingen 12 wedstrijden verloren. Het zijn cijfers waarmee je in een normaal seizoen in de Engelse top vijf tot zeven belandt.

Maar Redknapp, nog altijd onderwerp van een gerechtelijk onderzoek voor belastingfraude (hij verdiende als coach van Portsmouth aan de winst op de verkoop van Crouch, maar zou dat niet hebben aangegeven), wil hoger. Zijn kern heeft kwaliteiten – onlangs zaten vijf spelers in de (brede) kern van Engeland voor de WK-kwalificatieduels – en wordt gesteund door rijke eigenaars die een vrij gezond loonbeleid voeren. De Spurs zijn in handen van Enic. De grootste aandeelhouder van deze investeringsmaatschappij, Joe Lewis, is nummer vier in de top tien van de rijkste mensen in het Engelse voetbal.

Redknapp wil in de top vier doordringen. Niet evident, in dit millennium slaagden er nog maar twee clubs in om de hegemonie van Liverpool, Chelsea, Arsenal en Man. United te doorbreken. Newcastle eindigde in mei 2003 derde, Everton in 2005 vierde. Tottenham kwam er één keer dichtbij: in 2006 moest het op de slotspeeldag Arsenal, zaterdagmiddag tegenstander, op vier laten. Ook de bekers zijn geen troostprijs: sinds 2000 is alleen Portsmouth (onder Redknapp) erin geslaagd als ‘buitenstaander’ de FA Cup te winnen en de lager aangeschreven ligabeker ging in die periode naast de Big Four slechts naar Blackburn en Middlesbrough en in 2008 naar Tottenham.

Tweedeklasser Middlesbrough nam afscheid van Gareth South-gate. Voorzitter Gibson behield het vertrouwen na de degradatie, maar de fans lieten hun manager vallen. En omdat de resultaten tegenvallen, al staat de club nog wel in de top, werd Southgate toch bedankt. Maandag nam Gordon Strachan over.

Vincent Kompany (23) tekende een nieuw contract bij Man. City. De Rode Duivel verlengde tot 2014. Hij is hersteld van zijn teenblessure. Op de terugkeer van Robinho is het wachten. Hij keerde nog niet terug na een stressfractuur. Het doel is nu fit zijn op 21 november, voor de topper tegen Liverpool.

Blackburn Rovers is geïnteresseerd in Dieumerci Mbokani. De club wil in januari een bod doen.

David Moyes (Everton) verdedigde zijn troepen na de 5-0 (een recordnederlaag) bij Benfica. Maar liefst elf spelers waren out met een blessure en van de verdediging speelde er maar eentje op zijn normale positie. SéamusColeman, een Ierse belofte van 21, debuteerde als bewaker van Javier Saviola. Marouane Fellaini speelde de hele wedstrjjd.

Chelsea heeft opschorting gevraagd van het transferverbod dat de club werd opgelegd tot 2011 na problemen rond een jeugdtransfer van de Fransman Gael Kakuta (18) bij RC Lens. Chelsea tekende beroep tegen dat verbod aan, en hoopt dat dit niet voor januari wordt behandeld. In november krijgt de club te horen of de opschorting wordt aanvaard. Indien ja, dan willen ze in januari fors uitpakken op de transfermarkt.

Roy Hodgson (62) legde aanbiedingen om bondscoach van Zweden en Noorwegen te worden naast zich neer. Hij houdt zich aan zijn contract bij Fulham.

De fans van Liverpool hielden voor de topper tegen Manchester United een protestmars tegen de Amerikaanse eigenaars van de club.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier