De grijze middenmoot van de Serie A is niet meteen de plaats waar je AC Milan en Inter, de twee Milanese clubs, verwacht iets over halfweg de competitie. Bij Inter betaalde trainer Walter Mazzarri al de tol, maar zijn opvolger doet niet veel beter. De terugkeer van Roberto Mancini deed de Interista’s dromen van heuglijker tijden, maar inmiddels zit hij aan een gemiddelde van 1,1 punt per match, tegenover 1,4 punten voor Mazzarri. Sinds de Indonesiër Erick Thohir de club een jaar en drie maanden geleden overnam, behaalde Inter gemiddeld 1,58 punten. “Als we geen Champions League halen, is dat economisch geen probleem”, suste Thohir vorige week de gemoederen na de thuisnederlaag tegen Torino. “Inter is nog altijd het tiende beste ‘merk’ ter wereld, goed voor 180 tot 200 miljoen euro inkomsten, ook zonder de CL. Desnoods voeren we een kapitaalsverhoging van nog eens 20 miljoen euro door.” Toch is als negende eindigen ook geen optie, verwittigde de zakenman: “Ons doel blijf CL of EL.” Wat hem betreft, telt vooral het project: “We willen een ploeg van gemiddeld 26 jaar oud, met 25 spelers en de inbreng van jong eigen talent en jonge talenten van elders, omringd door een paar ervaren spelers.” Die ervaren spelers werden gehaald, met Lukas Podolski en de Zwitser Xherdan Shaqiri, voorheen voetballend voor Bayern, die de nerazzurri verkoos boven Liverpool.

Nog donkerder zijn de wolken boven AC Milan, waar trainer en kind aan huis Filippo Inzaghi vorige week dinsdag al aan zijn wedstrijd van de laatste kans toe leek, na een één op twaalf in januari (met thuisnederlagen tegen bescheiden teams als Atalanta en Sassuolo). Hoewel Milan ook die bekermatch verloor, mag Inzaghi (voorlopig) blijven. De fans keerden zich vooral tegen het bestuur, dat uit financiële overwegingen alleen nog bijna gratis spelers zonder meerwaarde haalt en die te veel betaalt: “We hebben de derde salarislast in de Serie A maar staan na 20 matchen al op 23 punten van de leider”, heette het in een scherp en kritisch supporterscommuniqué dat de vinger op de wonde legde. “We missen sleutelspelers, persoonlijkheden in de kleedkamer.” Uiteindelijk heeft Milan onvoldoende kwaliteit om als derde te eindigen, de ambitie voor het seizoen (die plaats geeft recht op CL-deelname). Een aantal spelers keert terug uit blessure, andere sterkhouders laten het afweten. Philippe Mexès werd vorige week nog voor vier wedstrijden geschorst nadat hij tegen Lazio een tegenspeler bij de keel greep, en aanvaller Stephan El Shaarawy,die na een lange onbeschikbaarheid terug leek, valt voor de rest van het seizoen uit.

Inzaghi zelf, dag en nacht in de weer, ziet het nog altijd zitten: “Ik ben het probleem niet. Vond ik van mezelf dat ik wel het probleem was, was ik al opgestapt.” Vorige week kreeg hij nog de spits die hij er graag bij wilde. Mattia Destro (23) wordt geleend van AS Roma, terwijl met Salvatore Bocchetti (overbodig bij Spartak Moskou) verdedigende versterking werd gehaald. Een signaal van de gecontesteerde algemeen directeur Adriano Galliani dat betekent: ‘Ik heb mijn werk gedaan, nu is het aan jou.’

DOOR GEERT FOUTRÉ

Milan heeft onvoldoende kwaliteit om derde te kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier