Al twee seizoenen op rij slaagde AC Milan er niet in om zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Tijd voor een bocht van 180 graden, én voor buitenlandse investeerders.

In het najaar verschijnt de allereerste biografie van Silvio Berlusconi met als weinig verrassende titel My way. Het is een biografie mét toestemming van het hoofdpersonage, geschreven door de Amerikaanse auteur Alan Friedman die met de 78-jarige Berlusconi de afgelopen maanden liefst 100 uur praatte over politiek, vrouwen en… voetbal. Of er een groot hoofdstuk gewijd zal zijn aan wat de laatste jaren bij Milan gebeurde, valt te betwijfelen. Want AC Milan mag dan nog steeds de grote passie zijn van Berlusconi, de successen die hij met de club beleefde, liggen al weer een tijdje achter ons. Liefst 28 prijzen won Milan de voorbije 29 jaar sinds Berlusconi de club opkocht in 1985, maar de laatste prijs dateert al van 2012, toen Milan met Massimiliano Allegri voor het laatst kampioen werd.

In februari kondigde Berlusconi’s holding Fininvest met het oog op de bouw van een fonkelnieuw voetbalstadion officieel aan dat AC Milan financiële partners zocht. Tal van aanbiedingen kwamen – niet verrassend – uit Oost-Azië.

Twee coalities kwamen bovendrijven, een Chinese en een Thaise. Die tweede wordt geleid door Bee Taechaubol, een Thaise magnaat van 42 jaar, zo rijk als de zee diep is. Geld was al van bij zijn geboorte geen probleem, maar toch heeft hij zich een eigen weg gebaand. Op zijn zestiende deed Mr Bee, zoals men hem noemt, nog de afwas in het restaurant van de familie in Australië. Drie jaar later doet hij zijn intrede in de businesswereld met een eigen website ter ondersteuning van transacties in de immobiliën. Dankzij zijn relaties in de financiële en politieke wereld is hij een steeds invloedrijker man geworden, zo gaf hij soms ook advies aan de Thaise regering. Al van jongs af is hij fan van AC Milan. Mr Bee heeft een fortuin van meerdere miljarden euro, maar het investeringsfonds dat 48 procent van de aandelen van AC Milan overgenomen heeft, vertegenwoordigt in feite verschillende financiers.

Wij en zij

Mr Bee wordt begin mei gespot in Villa San Martino, het paleis van de Cavaliere himself in Arcore. De volgende dag schudden de twee elkaar de hand voor het oog van de camera, al maakt de ex-premier snel duidelijk aan het hoofd van de club te willen blijven. Zijn project: “Ik wil een jonge en Italiaanse ploeg.” En wie moet de gids zijn? Carlo Ancelotti.

Adriano Galliani, al decennialang de nummer twee van de club, brengt verscheidene dagen in Madrid door om te proberen de man die tussen 2001 en 2009 alles won met AC Milan, terug te halen. Maar Ancelotti laat zijn voornemen om een sabbatjaar in te lassen niet vallen. Uiteindelijk volgt op 16 juni Sinisa MihajlovicFilippo Inzaghi op. De Serviër komt met zijn trainersstaf bestaande uit zes vertrouwelingen over van Sampdoria, dat zevende werd, drie plaatsen hoger dan Milan. Eerder trainde hij in de Serie A Bologna, Catania en Fiorentina. Wild worden de fans niet van de komst van Mihajlovic, die in 1992 in Italië arriveerde als speler van AS Roma en zijn loopbaan in 2006 afsloot bij aartsrivaal Inter. Daar werd hij vervolgens nog twee jaar hulptrainer van Roberto Mancini, nadat hij ooit verklaard had nooit naar AC Milan over te zullen stappen. Maar in maart van dit jaar nuanceerde hij die uitspraak, toen zijn naam een eerste keer viel bij de rossoneri. “Toen ik jong was, deelde ik de wereld op in ‘wij’ en ‘zij’, ik had een vijand nodig. Op mijn 46e is dat niet meer het geval. Je laten beminnen door wie al van je houdt, is makkelijk. Wat Allegri bij Juventus beleeft, vind ik pas een uitdaging.”

Gele das en privéjet

Op 5 juni gaat een persbericht rond dat ondertekend is door Fininvest en Taechaubol. Er staat in dat er een partnership komt: “Het akkoord voorziet dat de club in handen blijft van Silvio Berlusconi en Fininvest, die een absolute meerderheid behoudt van 52 procent.” Voor zijn 48 procent zal Mr Bee zomaar even 480 miljoen euro ophoesten! Dat is meer dan het dubbele van het zakencijfer van de club, ook al zal een groot deel ervan in de bouw van een nieuw stadion gestoken worden en is de uiteindelijke bedoeling dat de aandelen van Milan op de beurs van Hong Kong genoteerd worden. De twee mannen hebben elkaar acht weken gegeven om de deal helemaal af te ronden, maar ondertussen is de mercato al geopend.

Daar neemt AC Milan een totaal andere houding aan dan de voorbije jaren. Tot zes maanden geleden mocht sportief directeur Adriano Gallianialleen nog de deur uit om gratis spelers te halen. In januari deed nog een foto in Italië de ronde van Galliani die op de bel drukte aan het huis van de jonge, Italiaanse spits Mattia Destro. Dat beeld vatte de onrustwekkende toestand van de eens zo glorieuze club mooi samen. Vandaag verplaatst de man met de beroemde gele das zich in een privéjet en doorkruist hij Europa met 70 miljoen euro in zijn zak. Aanvankelijk vergezelde Nelio Lucas, gedelegeerd bestuurder van Doyen Sports Investment (DSI), hem. Dat bedrijf is marktleider in de Third Party Ownership, een praktijk die sinds 1 mei door de FIFA gereguleerd werd. Mr Bee heeft van DSI zijn ’technische adviseurs’ gemaakt. Maar Nelio Lucas kreeg in zijn haast om fantastische deals te sluiten meer deuren op de neus dan hij er opende.

Zo hoopte Galliano in Porto rond te geraken met Jackson Martínez, maar uiteindelijk ging de Colombiaanse spits overstag voor Atlético Madrid. Geoffrey Kondogbia koos voor Inter. Ook een poging om Zlatan Ibrahimovic terug naar Milaan te halen, mislukte. Vorige week dan besliste Milan om Galliani, net als de voorbije 29 jaar, in zijn eentje de markt op te sturen, met een portefeuille van 70 miljoen. Geld dat wordt voorgeschoten door Fininvest, de familieholding van de Berlusconi’s die in maart al eens een kapitaalsverhoging van 60 miljoen euro doorvoerden en overwegen om de komende weken nog eens 90 miljoen euro te injecteren. Allemaal in afwachting dat Mr Bee zoals afgesproken met geld over de brug komt. Want tot vandaag heeft de Thaise aandeelhouder nog niet één euro eigen geld in Milan gestopt.

Van AS Roma werd donderdag de 24-jarige middenvelder Andrea Bertolacci, de afgelopen jaren uitkomend voor Genoa, voor 20 miljoen weggekocht. Zondag tekende de Colombiaanse spits Carlos Bacca.Die werd in 2011 door Club Brugge voor twee miljoen aangekocht, twee jaar later voor acht miljoen doorverkocht aan FC Sevilla dat nu kreeg wat het van Milan eiste: 30 miljoen euro.

Vrijdag hervat Milan de trainingen. Mihajlovic is van plan er flink de pees op te leggen. “De andere clubs moeten weer schrik krijgen van Milan”, zegt hij.

Dat zit er nog niet zo meteen in.

DOOR VALENTIN PAULUZZI & GEERT FOUTRÉ

“De andere clubs moeten weer schrik krijgen van Milan.” trainer Sinisa Mihajlovic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier