‘E fatta’, blokletterde de Milanese La Gazzetta dello Sport op 27 mei. ‘Het is gebeurd.’ Een dag tevoren werden de laatste details afgerond waardoor Pippo Inzaghi zijn ex-ploegmaat Clarence Seedorf afloste als hoofdtrainer van AC Milan. Inzaghi (40) was het afgelopen jaar al twee keer in beeld: eerst in mei vorig jaar, toen Silvio Berlusconi zich in extremis liet overhalen om het contract van Massimiliano Allegri toch te verlengen. In januari werd de toenmalige beloftentrainer door de clubleiding verplicht om neen te zeggen tegen een aanbieding van het met degradatiezorgen kampende Sassuolo, maar uiteindelijk haalde Milan op persoonlijk initiatief van Silvio B. met een blitzoperatie Seedorf weg uit Brazilië. Dat was toen een overwinning van de nieuwe leading lady, Barbara Berlusconi,op oudgediende en algemeen directeur Adriano Galliani.

In zijn 19 competitiewedstrijden met AC Milan won Clarence Seedorf 35 punten: 13 meer dan zijn voorganger Allegriin evenveel matchen. Alleen Juventus, AS Roma en Napoli presteerden beter in de tweede seizoenshelft. Maar de uitschakelingen in de Champions League en de Italiaanse beker, plus zijn eigengereide optreden (Seedorf wilde zijn eigen voetbalideeën koste wat het kost doordrukken) en de onvrede binnen de selectie kostten hem zijn job, al moet dat met een afscheidspremie van tien miljoen euro niet te bitter smaken.

Het ontslag van Seedorf en het aanstellen van Inzaghi zijn een overwinning voor Galliani die, nadat Berlusconi in maart besliste dat er niet zou verdergegaan worden met Seedorf, ook praatte met Cesare Prandelli (die aangaf dat hij bij de nationale ploeg zou blijven), met Vincenzo Montella (die bij Fiorentina blijft) en met Luciano Spalletti (die wel ontslagen is bij Zenit, maar die te duur blijft om zijn daar nog lopende contract te ontbinden).

Inzaghi, die een paar maanden geleden met zijn beloftenploeg het prestigieuze toernooi van Viareggio won (door in de finale Anderlecht te kloppen), heeft de naam minder eigenzinnig te zijn dan Seedorf en meer luisterbereidheid te tonen (naar Galliani en Berlusconi zelf). Hij is de goedkoopste oplossing en hij moet proberen meer eigen jeugd te laten doorstromen en Milan een meer Italiaans uitzicht te geven.

Inzaghi is al de twaalfde trainer met wie Berlusconi werkt sinds hij 28 jaar geleden AC Milan overnam. Het langst in dienst was Carlo Ancelotti (2001-2009), gevolgd door Fabio Capello (van 1991 tot 1996) en Arrigo Sacchi (1987-1991). Van die twaalf is hij de zesde met een spelersverleden bij de rossoneri, goed voor 300 wedstrijden met Milan (202 keer in competitie) en 126 goals. ?

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier