Na de eerste strenge uitspraken in het Italiaanse voetbalschandaal werden vorige week in beroep veel mildere straffen bekendgemaakt. Juventus is uiteindelijk het enige team dat naar de Serie B degradeert. De ploeg uit Turijn moet daar starten met zeventien punten achterstand en verliest ook zijn laatste twee landstitels. AC Milan blijft in de Serie A en moet er vertrekken met acht strafpunten. Meer nog, omdat voor de vorige competitie slechts dertig punten worden afgetrokken in plaats van 44 mag de club van Silvio Berlusconi zelfs deelnemen aan de voorrondes van de Champions League. Ook Lazio (min dertig punten in het laatste kampioenschap en min elf in het volgende) en Fioren-tina (min dertig voor het seizoen 2005/06 en min negentien voor de jaargang 2006/07) mogen straks weer gewoon starten in de Serie A.

De straffen zijn zo mild dat men haast zou gaan geloven dat er helemaal niets is gebeurd terwijl het Calcio werd getroffen door het ergste en meest tot de verbeelding sprekende schandaal uit zijn geschiedenis. Het ziet er echt naar uit dat de voetbalwereld voor zichzelf nog een achterpoortje heeft gevonden, waarlangs het alsnog kon wegvluchten om minder gehavend uit de strijd te komen.

Van de zware straffen – Juventus naar de Serie C en de drie andere clubs naar de Serie B – die door bondsprocureur StefanoPalazzi waren geëist, komt uiteindelijk niets in huis. En ook rond de individuele straffen is men hem niet gevolgd. De schorsingen van vijf jaar van LucianoMoggi en van de vroegere gedelegeerde bestuurder van Juventus, AntonioGiraudo, werden weliswaar bevestigd. Maar over een levenslange schrapping van de bondslijsten wordt niet meer gesproken. Ook alle andere gestraften komen er nu goedkoper van af. De voorzitter van Lazio, ClaudioLotito zag zijn schorsing zelfs met een jaar teruggebracht tot tweeënhalf jaar. De vijf magistraten van het Federale Gerechtshof – PieroSandulli, SalvatoreCatalano, MarioSanino, MarioSerio en SilvioTraversa – toonden zich dus al bij al bijzonder mild ten aanzien van Fiorentina en Lazio. Maar zeker ook van AC Milan, dat eigenlijk geen enkele schade oploopt, al eigende de FIFA zich wel het recht toe om tot vandaag 2 augustus eventueel nog de inschrijving van de club voor de Champions League te schrappen. Na de nieuwe uitspraken – waarbij de schorsing van de vroegere voorzitter van het uitvoerend comité AdrianoGalliani werd teruggebracht tot negen maanden – was het geen verrassing dat Milan aankondigde niet in beroep te zullen gaan bij het regionale administratieve tribunaal (TAR). Tegen de in beroep genomen beslissingen was her en der nog fel protest te horen, temeer omdat één van de vijf magistraten, Mario Serio, verklaarde dat de beslissingen niet unaniem waren genomen. En dat er met name rond het lot van AC Milan verhitte discussies werden gevoerd. De andere partijen zouden nu wel beroep aantekenen bij het TAR. Dat tribunaal kan de straffen weliswaar niet herroepen, maar het kan zich wel uitspreken over de gevolgde procedure en de samenstelling van het Federale Gerechtshof. Indien het de partijen in beroep gelijk geeft, moet het hele sportieve proces opnieuw worden overgedaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ze hebben er zelf niet zoveel verdienste aan, maar Inter kreeg uiteindelijk de titel van het seizoen 2005/06 toebedeeld, omdat het als derde eindigde na Juventus en Milan, maar in tegenstelling tot die twee clubs niet betrokken was bij het Italiaanse voetbalschandaal.

Angelo Peruzzi verlengde zijn contract bij Lazio, dat op het einde van het seizoen afliep, tot 2008. Lazio stuurde het nieuwe document slechts op naar de voetbalbond na de uitspraken in beroep in het Moggiopolischandaal. Ondertussen haalden de Romeinen ook definitief verdediger Manuel Belleri in, van wie ze samen met Udinese co-eigenaar waren.

GabyMudingayi kan opnieuw spelen. Op 22 april laatstleden werd de Belgische middenvelder van Lazio het slachtoffer van een ruwe ingreep van Fabio Cannavaro, waarbij hij een scheenbeenbreuk opliep.

Pierluigi Casiraghi (37) is de nieuwe bondscoach van de beloften. De ex-spits van Juventus, Lazio en Chelsea, die ook 44 keer voor de nationale ploeg speelde, is de opvolger van Claudio Gentile. In de staf vinden we ook Gianfranco Zola terug.

Guillermo Giacomazzi, een Uruguayaanse middenvelder, blijft nog vier jaar bij Lecce.

Olorun Leke, de Nigeriaanse middenvelder van Messina die zich blesseerde in een interland met de min-23-jarigen, moet een operatie ondergaan.

Sergio Volpi, de middenvelder van Sampdoria, verzwikte zijn enkel en moet gedurende verschillende weken revalideren.

Daniele Bonera (25), de verdediger van Parma, is de eerste aankoop van AC Milan, waarbij hij tekende tot 2010.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier