Florentino Pérez wordt opnieuw voorzitter van Real.

Een echte verrassing kan en mag je het niet noemen. Bij deze verkiezing was hij de enige kandidaat die de vereiste bankgarantie van 58 miljoen euro kon voorleggen. Ook tussen juli 2000 en 27 februari 2006 oefende Florentino Pérez (62) de functie al uit. Voor Pérez, die in 2006 gedwongen werd om ontslag te nemen, betekent zijn verkiezing een gedroomde revanche. Fernando Martín, de man die hem was opgevolgd, haakte twee maanden later, op 26 april 2006, alweer af, toen slechts één van de zestien leden van de raad van bestuur zijn vertrouwen in hem uitsprak. Daarop nam Luis Gómez-Montejano even op de voorzittersstoel plaats, maar op 2 juli 2006 gaf hij alweer het roer over aan Ramón Calderón. Die won de voorzittersverkiezingen, maar werd beschuldigd van vervalsing en het gebruik van kredietkaarten van de club voor persoonlijke doeleinden. In januari 2009 nam hij ontslag. Sindsdien nam vicevoorzitter Vicente Boluda de rol waar van interim-voorzitter.

Pérez, de grote baas van bouwbedrijf Actividades de Construcción y Servicios, bewees in zijn eerste periode dat hij als miljardair niet te beroerd was om spectaculaire transfers te doen: in 2000 haalde hij Luis Figo voor meer dan 60 miljoen euro, een jaar later Zinédine Zidane voor 75 miljoen euro. Hij beloofde nu dat hij opnieuw grote namen wil binnenhalen om zo de successen van zijn eerste mandaat (twee titels, de CL, de Europese supercup en de intercontinentale beker ) te herhalen.

Hij wil zich omringen met bekende namen. Jorge Valdano moet zijn nieuwe rechterhand worden, terwijl Zidane een ambassadeursrol zou krijgen. Nogal wat mensen zijn echter niet vergeten dat het onder het bewind van Pérez was dat Real zijn terreinen voor 480 miljoen euro aan de stad Madrid verkocht, en dat dit eigenlijk gebeurde op de kap van de belastingbetaler. Met een omzet van 365,8 miljoen euro mag Real Madrid dan de rijkste club ter wereld zijn, ook de schuldenlast van 200 miljoen euro blijft enorm zwaar om te torsen.

Santi Cazorla, de middenvelder van Villarreal, vierde twee maanden nadat hij een scheenbeenbreuk opliep, zijn wederoptreden in competitieverband bij Mallorca. Inmiddels wordt Manuel Pellegrini, de Chileense trainer, almaar vaker genoemd als mogelijke nieuwe coach van Real Madrid. Gonzalo Rodríguez (25), de Argentijnse centrale verdediger die al vijf seizoenen bij de club

actief is, verlengde tot 2014.

Daniel Alves, de Braziliaanse rechts-achter van Barcelona die geschorst was voor de CL-finale tegen Manchester United, leverde niettemin veel geld op voor zijn vroegere club FC Sevilla. De club van Ivica Dragutinovic (ex-AA Gent en ex-Standard) had immers bedongen dat de Catalanen niet alleen een transferbedrag van 32 miljoen euro zouden betalen, maar ook diverse bonussen: 750.000 euro bij een titel, 500.000 euro bij een dubbel, 750.000 euro bij een CL-zege en 205.000 euro bij een nieuwe CL-kwalificatie. Aangezien Barcelona de prijzen aan elkaar reeg, mag het in totaal dus nog 2,25 miljoen euro extra ophoesten.

JosepPep’ Guardiola beschikte kennelijk ook over een glazen bol toen hij als coach zijn contract tekende bij Barça. Naast zijn jaarloon van 1,5 miljoen euro zou hij immers ook 500.000 euro krijgen voor de kwalificatie voor de Champions League, 600.000 euro voor het behalen van de titel, 400.000 euro voor de zege in de Copa del Rey en 1 miljoen euro voor een zege op het kampioenenbal. Aangezien het allemaal lukte, krijgt hij dus 2,5 miljoen euro extra op zijn bankrekening.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier