Fernando da Cruz © belga

Casino Brugge

Een vrijblijvende tip: don’t try this in the Champions League. Club brandde er finaal de vingers niet mee, maar het volharden in de boosheid had met wat meer Luikse efficiëntie dodelijk kunnen zijn. Een helft lang worstelde Club met het uitvoetballen onder de slimme en agressieve druk van Standard. Maar Club leek wel het Anderlecht van in de begindagen onder Kompany en bleef – almaar onhandiger – een voetballende oplossing zoeken. De lichaamstaal flirtte daarbij met kwalijke overmoed, ondanks ongewoon veel technische fouten en afval in de passing van achter uit. Een pluim uiteraard voor de niet aflatende Balikwisha, maar het was verbazend hoe Club na verloop van tijd niet pragmatisch voor veilig voetbal koos. Toevallig viel de (fraaie) goal na een lange bal en veel beweging in de aanval die erop volgde.

Met Horvath straks in Sint-Petersburg voor het eerst in een jaar weer tussen de palen is enige voorzichtigheid bij het uitvoetballen wenselijk.

Club was in Luik overigens niet z’n beste zelf. Vormer en Vanaken waren veel minder aanwezig dan bijvoorbeeld in de topper tegen Anderlecht en voorin voetbalde Krmencik tegen zichzelf. Zijn goals hebben hem vooralsnog niet definitief gelanceerd en corona gaat hem daarbij ook al niet vooruit helpen.

Intussen dolen wij geblinddoekt door het labyrint van handspel en clear error. Verlangend naar de tijd van Wim Reijers: pinanti is pinanti. De nieuwe regels rond handspel hebben de discussie verlegd, niet weggenomen maar vooral ook de bestraffing onrechtvaardiger gemaakt. Van overal worden ballen tegen handen en armen getrapt en volgen strafschoppen, het slaat nergens op. Ex-refs spreken mekaar tegen, wat erop wijst dat interpretatie door de ref gebleven is. Enfin, Reijers had gelijk: pinanti is pinanti, tenzij de scheidsrechter hem niet geeft.

Fernando da Cruzweg

Typisch Frans wellicht, die gruwelijke onderschatting van het niveau van de Belgische competitie. Lille stuurde zijn kindvoetballers voor een stagejaartje naar Moeskroen en zette er met Fernando da Cruz (gewezen zaalvoetballer!) een kleuterleider bij. Na wat veel nederlagen werden er halsoverkop nog wat onbekende voetballers op Le Canonnier gedropt en mogelijk leidde de drastische inkrimping van Lillestagiairs – er stonden er nog drie in de basis – tot twintig wat betere minuten tegen Eupen. Maar verliezen deed RE Mouscron toch en dus zal de trainer wellicht moeten vertrekken. Aan de Franse grens vinden ze dat hun club in Vlaanderen onrechtvaardig negatief wordt bejegend, maar ze doen er bij Moeskroen werkelijk alles aan om het lelijke eendje van ons voetbal te zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier