Het aandeel van de Belgische voetballers in de spelerskernen van de ploegen in de eerste klasse bedraagt dit seizoen 50 procent (203 op 406). Vorig seizoen was nog 52 procent. Vanaf 2004/05 is het aantal Belgen licht gestegen, tot 57 procent in 2006/07. Tien jaar geleden was nog 60 procent van de eersteklassers Belg, vijftien jaar geleden (voor het Bosmanarrest waarna alle beperkingen op buitenlanders in België afgeschaft werden) 72 procent.

Zeven eersteklassers (Anderlecht, Charleroi, Genk, Gent, Lokeren, Moeskroen en Standard) hebben meer buitenlanders in de kern dan Belgen. Van de topclubs telt alleen Club meer Belgen dan buitenlanders. De minste Belgen in zijn kern heeft Lokeren (25 procent), gevolgd door Charleroi (34 procent), dat meer Fransen telt dan Belgen. Het meest Belgisch getint is Roeselare (72 procent), gevolgd door STVV (68 procent), KV Mechelen (64 procent) en Westerlo (62 procent).

De meeste buitenlanders in eerste komen uit Frankrijk (33 op 406 eersteklassers), gevolgd door Brazilië (dertien) en Nederland (tien). Dat laatste is opmerkelijk, want vijf jaar geleden voetbalde er maar één Nederlander in ons land: Mbark Boussoufa.

Het grote verloop van spelers blijkt uit een vergelijking met drie jaar geleden. Van de 437 eersteklassespelers die lachend afgebeeld stonden in de competitiespecial van het seizoen 2006/07 zijn er op dit moment nog maar 144 aan de slag in eerste klasse. Dat is minder dan één op drie, al zijn er dit jaar wel twee ploegen minder in de hoogste klasse. Van de ‘blijvers’ zit de helft (74) nog (of opnieuw) bij de ploeg waarvoor ze ook in 2006/07 uitkwamen.

Van de achttien trainers van 2006/07 werken er drie jaar later nog drie in eerste klasse. Francky Dury (Zulte Waregem) zit als enige nog bij zijn toenmalige club, Georges Leekens en Ariël Jacobs zijn elders aan de slag. Drie jaar geleden waren twee eersteklassetrainers op achttien buitenlander: Albert Cartier (Brussels) en René Trost (Lierse) – Harm van Veldhoven (Cercle) was tot Belg genaturaliseerd. Nu zijn het er vijf op zestien: Adrie Koster (Club), Alek-sandar Jankovic (Lokeren), Miroslav Djukic (Moeskroen), Dennis van Wijk (Roeselare) en Laszlo Bölöni (Standard). S

GEERT FOUTRé

Lokeren heeft de minste Belgen in zijn kern: 25 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier