De slechte vorm van Henry baart Frankrijk zorgen.

Met het EK voor de deur begint in Frankrijk het debat te woeden rond de vraag voor welk spitsenduo bondscoach Raymond Domenech moet kiezen. Hij begon zijn vernieuwingsoperatie in 2004 door te mikken op Thierry Henry, maar die oogt ondertussen lang niet meer zo scherp. Twee jaar nadat de bondscoach David Trezeguet uit de kern verwijderde, zou hij wel eens verplicht kunnen zijn om de Juventusspeler opnieuw in de armen te sluiten.

Dat komt omdat Henry (30) bij Barcelona veel minder beslissend is dan bij Arsenal. Met ook nog aanvallers als Samuel Eto’o, Lionel Messi en Bojan Krkic in de buurt, is het voor Henry veel moeilijker om boven iedereen uit te steken. “Ik scoorde veertien keer en gaf tien assists”, zegt hij. “Slecht kan je dat niet noemen, maar na mijn prestaties bij Arsenal waren de verwachtingen erg hoog gespannen en als flankspeler kan je denk ik moeilijk beter doen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik met Frankrijk tegen Spanje niet goed meer de centrale positie aanvoelde. Ik vroeg de bal op de verkeerde momenten in de diepte en ik weet niet meer zo blindelings de goal staan. Omdat ik al het hele seizoen op de linkerflank speel, heb ik niet meer dezelfde automatismen.”

Ook de fans van de Franse nationale ploeg hebben plots twijfels. Temeer omdat de doorbraak van Karim Benzema bij Lyon in een stroomversnelling zit en omdat Nicolas Anelka nog altijd een koele kikker is voor de goal, hoewel hij bij Chelsea ook een aantal keer op de invallersbank zat. Volgens sommige waarnemers begint bij Henry ook stilaan de last der jaren te tellen. “In zijn grote dagen dook hij steevast in de ruimte achter de verdediging. Maar omdat zijn snelheid wat is afgebot, moet hij nu vroeger diep gaan, waardoor hij vaak buitenspel loopt”, analyseerde het magazine So Foot dat meteen ook blootlegde waarom Frankrijk straks keuzes moet maken. “Met Henry erbij moet Frankrijk in een 4-4-2 spelen, want hij lijkt niet meer in staat om 90 minuten alleen in de spits oorlog te maken. Nochtans boekte Frankrijk zijn grootste successen in een 4-3-2-1.”

Daar staat natuurlijk tegenover dat Henry bij de nationale ploeg op dezelfde manier als indertijd bij Arsenal fungeert als het grote uithangbord, zodat men hem moeilijk aan de kant kan schuiven.

Johan Micoud, de middenvelder van Bordeaux, wordt voor één wedstrijd geschorst nadat hij via een schwalbe zijn team tegen Nancy een onterechte strafschop bezorgde.

Monaco leeft sinds een aantal weken op een echte vulkaan. Voorzitter Michel Pastor en vicevoorzitter Gérard Brianti dienden hun ontslag in. Prins AlbertII moest met Jérôme de Bontin een van zijn vrienden tot voorzitter benoemen. Om toch te proberen wat meer volk naar het stadion te lokken, doet Monaco een beroep op bekende namen uit de sport. Nadat eerder al Justine Henin eens de aftrap mocht geven, was het vorig weekend de beurt aan de atleet Ladji Doucouré.

Patrick Müller, de Zwitserse verdediger van Lyon die sinds begin dit seizoen geblesseerd is, ziet zijn contract niet verlengd worden.

FC Metz verloor op eigen veld tegen Marseille en is zo het eerste team dat zeker is van degradatie.

Toulouse won op het veld van Monaco en krijgt zo opnieuw wat ademruimte. Dat werd hoog tijd, want de stress neemt almaar toe. Dat bleek ook uit het feit dat Paulo César en Fodé Mansaré op training slaags raakten met elkaar. De eerste is door de club op non-actief gezet, nadat hij aan de Guinees een trap had verkocht, zodat die op zes plaatsen hechtingen moest krijgen.

Valenciennes aast ook op de diensten van Nabil Dirar, de Marokkaanse middenvelder van Westerlo.

Rode Duivel Kevin Mirallas maakte het tweede doelpunt voor Rijsel tegen Nancy (2-1). Voor de spits was het zijn tweede goal van het seizoen.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier