Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Man. United contracteert Valencia en Owen.

Nu het vertrek van Cristiano Ronaldo definitief is afgerond, kan Manchester United met veel geld de transfermarkt op. Ongeveer een vijfde gaf Sir Alex Ferguson al uit aan Antonio Valencia (23), de Ecuadoriaanse winger van Wigan. En verder nam hij een (klein) risico door de transfervrije Michael Owen (29) een tweejarig contract aan te bieden. Owen werd vaak geplaagd door blessures, maar in het verleden gokte Ferguson met Laurent Blanc, Henrik Larsson en zelfs EricCantona al een paar keer goed.

Valencia is nieuw aan de top. Een met Ronaldo vergelijkbare stijl heeft de Ecuadoriaan, in die zin dat zijn dribbels op de flank indrukwekkend zijn. Maar daarmee houdt alle vergelijking op: de cijfers als spits zijn veel minder indrukwekkend. Valencia maakte in 83 wedstrijden voor Wigan zeven doelpunten, waarvan drie vorig seizoen. In 34 interlands met Ecuador geraakte hij aan vier goals. Ronaldo prikte er in 196 wedstrijden voor United 84 binnen en in 64 interlands 22 doelpunten. Valencia zal Ronaldo dus niet naar de vergetelheid scoren.

Maar hij is wel een talent. Op zijn twintigste tekende hij al voor het Spaanse Villarreal, dat hem vrijwel onmiddellijk uitleende aan Recreativo Huelva. Als international haalde hij met Ecuador in 2006 het WK in Duitsland. Toen hij daar sterk presteerde tegen Polen, had hij het geluk dat Paul Jewell die dag voor tv zat. Namens Wigan speurde hij naar talent. Jewell, die prompt afreisde naar Duitsland en Ecuador live volgde tegen Costa Rica en Engeland, bleef onder de indruk en informeerde naar de haalbaarheid. Hij wist uiteindelijk Valencia voor een jaar los te weken bij Villarreal. Lukte het niet als voetballer, dan konden ze nog promotie maken met een lookalike van Michael Jackson (sic), vond Jewell.

Anderhalf jaar later bevestigde Steve Bruce het inzicht van Jewell en gaf hij als toenmalig manager van Wigan Valencia, die aanvankelijk het Engels niet machtig was en zich zeer schuchter opstelde, een definitief contract. Hij vond dat zijn spits, die openbloeide na de komst van wat Hondurese internationals, snelheid aan het spel van Wigan toevoegde, naast behendigheid en technische vaardigheid. De dribbelvaardige spits was sterk en toonde een grote bereidheid tot werken. Twee jaar geleden was hij hem ook al opgevallen. Twaalf maanden geleden, zei Ferguson, begon Manchester United Valencia intensief te volgen, toen duidelijk werd dat het verhaal rond Ronaldo op een scheiding afstevende. De Schot vond dat Valencia perfect paste in het beeld dat hij van een winger heeft: minder flashy dan Ronaldo en hij verkoopt minder show. Zo heeft Ferguson ze graag.

Kenny Dalglish gaat werken voor de jeugdopleiding van Liverpool. Hij wordt officieel ambassadeur. Dalglish won acht titels in veertien jaar als speler én manager, en stapte in 2000 uit het voetbal, na (kort) werk bij Blackburn Rovers, Newcastle en Celtic.

De Engelse beloften pakten zilver op het EK. Engeland, onder leiding van StuartPearce (47), schakelde in de halve finale Zweden uit na de strafschoppen, maar was een maatje te klein voor Duitsland (4-0). Pearce maakte na afloop bekend dat hij zijn contract met twee jaar verlengde.

Middenvelder Aaron Ramsey (18) en linksachter Kieron Gibbs (19) verlengden hun contract bij Arsenal. Amaury Bischoff (22), Portugees belofte-international, mag na één seizoen gaan. De centrale middenvelder stelde teleur.

Blackburn Rovers blijft zijn talent in het buitenland halen: na Elrio Van Heerden (Zuid-Afrika, Club Brugge), Gaël Givet (Frankrijk, Marseille), Lars Jacobsen (Denemarken, Everton) tekende ook Steven N’Zozi. Een Franse middenvelder van 20, die met Amiens uit de tweede klasse zakte.

Sean Davis (29, middenvelder) verhuist transfervrij van Portsmouth naar Bolton.

Burnley slaat ook aan het inkopen. Na Tyrone Mears (Marseille) haalde de neo-eersteklasser international Steven Fletcher, een 22-jarige Schotse spits, weg bij Hibernian. David Edgar, een 22-jarige Canadese verdediger, komt over van Newcastle.

Manchester City liet in totaal al vier spelers gaan: Darius Vassell (die met het Turkse Ankaragücü onderhandelt), Dietmar Hamann, MichaelBall en Danny Mills kregen op 1 juli de vrijheid.

Zowel Kanu als Sol Campbell verlengden hun overeenkomst bij Portsmouth nog niet. Zij ‘bestuderen’ de aanbiedingen, gezien de onzekere financiële situatie van de club.

Wigan wordt een toevluchtsoord voor internationals uit Honduras: na linksachter Maynor Figueroa en middenvelder Wilson Palacios tekende nu ook Hendry Thomas. De middenvelder is 24.

Kevin Doyle (25, Reading, spits, Iers international) tekende voor Wolves, dat van Southampton ook linkspoot Andrew Surman (22) overnam en van Sunderland rechtsachter Greg Halford (24).

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier