Tot nu toe beleefde Cercle Brugge een rustige transferperiode. Na het weliswaar verwachte maar pas late vertrek van Stijn De Smet investeert het mogelijks nog in een rechtsachter.

Behalve spelmaker De Smet vertrokken ook de invallers Bram Vandenbussche (centrale verdediger), Patrick Lane (doelman), Wouter Artz (linksback) en Kristof Snelders (aanvaller). Kanu, de in de terugronde van vorig seizoen van Anderlecht ‘gehuurde’ spits, keerde terug naar het Constant Vanden Stockstadion. De kans is reëel dat hij in de loop van augustus alsnog weer ter beschikking van Cercle wordt gesteld.

Nieuw zijn: de linksvoetige verdediger Bernt Evens en de Montenegrijnse targetspits Bojan Bozovic. Van SK Beveren keerde doelman Rubin Dantschotter terug.

VERDEDIGING

In doel blijft Bram Verbist titularis. Hij krijgt concurrentie van Jo Coppens en Rubin Dantschotter.

De bedoeling van coach Glen De Boeck is om Frederik Boi op het middenveld in te zetten, maar omdat Dejan Kelhar op de rechtsbackpositie nog geen voldoening schonk, kwam dat er vooralsnog niet van.

Centraal achterin begint het complementaire duo Denis VianeAnthony Portier aan de competitie. De ervaren Igor Gjuzelov bleek een betrouwbaar alternatief, Kelhar worstelt nog met zichzelf. Wellicht start Bernt Evens het seizoen als linksachter. Vusa Nyoni, wat geblesseerd in de voorbereiding, is ook inzetbaar als linkermiddenvelder.

MIDDENVELD

Voor de verdediging blijven Sergiy Serebrennikov en Tony Sergeant eerste keuze en biedt Arnar Vidarsson een wisseloplossing. Op 10 krijgt Thomas Buffel voluit zijn kans. Glen De Boeck ziet ook in Frederik Boi een kandidaat voor die positie. Op rechts kan Honour Gombami zich herpakken en op links is Oleg Iachtchouk een certitude.

De A-kern telt met de jeugdinternationals Lukas Van Eenoo en Jonas Buyse ook twee heel getalenteerde jonge middenvelders.

AANVAL

De transfer van Bojan Bozovic is een nieuwe poging om de in januari naar Anderlecht vertrokken Tom De Sutter te vervangen. De Montenegrijn toonde zich in de oefenwedstrijden als een hardwerkende, vaak aanspeelbare en balvaste targetman. Zijn spelstijl is vergelijkbaar met die van De Sutter. Of hij gemakkelijk scoort, moet nog blijken.

Dominic Foley is het alternatief.

Derde spits is Yang Wang. De jonge Chinees is sterk, snel en vaardig, maar tactisch totaal onaangepast aan het westerse voetbal. Omdat hij alleen Chinees spreekt, is hij moeilijk te coachen. Daarom werd hij tot nu toe vooral op de rechterflank opgesteld.

CONCLUSIE

Met de verkoop van Stijn De Smet boet Cercle Brugge onmiskenbaar aan individuele klasse in. De kunst wordt een sterker geheel te vormen.

Het vertrek van De Smet kan ervoor zorgen dat het rendement verhoogt van Honour Gombami en Thomas Buffel, twee spelers met elk op hun manier een groot penetrerend en scorend vermogen. Net als De Smet zelf leden ze vorig seizoen onder de vele wissels. Buffel krijgt nu de duidelijkheid die hij vroeg en de plaats waarop hij het liefst wordt uitgespeeld: in steun van een targetspits met twee verdedigende middenvelders in de rug. Bovendien bleek hij in de voorbereiding conditioneel verder te staan dan een jaar geleden.

Of Cercle een middenmoter of een subtopper wordt, zal ook afhangen van het niveau dat Bojan Bozovic zal halen, want de rol van de enige diepe spits is ontzettend belangrijk in de manier van spelen onder Glen De Boeck: het is de pion waarrond het elftal in offensief opzicht draait.

Opvallend is verder de zware competitiestart die Cercle wacht. Al in de eerste acht wedstrijden treft het de top vijf van vorig seizoen.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier