Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als promovendus startte Lommel vorig seizoen sterk, om uiteindelijk toch af te glijden naar de tweede helft van de rangschikking. Vrij anoniem gleed het door de competitie, een enkele echte stunt zat er niet in. Met het oog op meer stabiliteit werd nu ervaring binnengehaald.

Verdediging

Gert Davidts en Mark Volders stonden vorig seizoen allebei achttien keer onder de lat. Eerstgenoemde begon aan het kampioenschap, wisselde goede met minder goeie prestaties af, straalde weinig zelfvertrouwen uit, blunderde een paar keer in het meevoetballen en verloor zijn plaats. Hij zit nu in de B-kern. In zijn plaats kwam Zoran Vaskovic. De jonge Serviër duelleerde in de voorbereiding met Volders voor de titularispositie. Beiden kregen om de beurt speelgelegenheid. Net voor de start van de competitie wordt beslist wie het wordt.

Didier Segers doet er op links nog een jaartje bij. Maar goed ook, nu Predrag Filipovic via een huwelijk Belg werd en zo meteen ook goedkoper voor Roda JC. Daniël Scavone, minder offensief ingesteld dan Segers, is een alternatief. Daniël Nassen, die een afdeling lager gaat voetballen, werd vervangen door David Brocken. Die is als rechtsachter tactisch sterker dan Kris Vincken en hij beschikt over een goeie kruispass. Zijn ervaring en kalmte, ook naast het veld, kunnen troeven worden, al moet hij na een lange periode van inactiviteit hard werken om zijn oude niveau weer op te pikken. Als Carl Hoefkens in het centrum zijn prestatie van vorig jaar kan bevestigen, is hij klaar voor de top. Naast hem is het kiezen tussen Dirk Schoofs (klein, maar snel en wendbaar) of Michel Noben (een diesel). Noben, al een dagje ouder, is de ideale invaller, die gewoonlijk pas later op het seizoen onder stoom komt. Bernard Moreel wordt achter de hand gehouden.

Middenveld

In de plaats van Wim Mennes begroet Lommel een oude bekende, Dimitri De Condé. Vroeger een beetje pruilend als hij op de flank moest spelen, maar als spelmaker niet gelukkig bij Standard, Charleroi noch Aalst. Ook voor hem is het hard werken aan een terugkeer, na de ongelukkige keuzes die hij al maakte in zijn carrière.

Het hart van de ploeg is Tsjechisch met Richard Culek en Vit Valenta. Culek is de onbetwiste patron van de ploeg, professioneel ingesteld, altijd bereid tot werken en iemand die zonder één grammetje overtollig vet terugkeert uit vakantie. Zsolt Baranyos ziet in zichzelf al jaren een topspeler – hij scoorde vorig seizoen zeven keer en bracht zes goals aan – maar hij is geen werker. De Hongaar moet het louter van zijn techniek hebben en in een ploeg die acht van de tien wedstrijden het spel ondergaat, is dat niet altijd een doorslaggevende kwaliteit. Net als elke zomer zag hij zich ook dit jaar al bij een topper – zeg maar: de topdrie in Portugal – en kondigde hij zijn afscheid in Lommel dan ook aan. Het laatste nieuws dat ze er van hem hebben, is dat hij ergens in Griekenland test.

Vit Valenta, al in de loop van vorig seizoen ingehaald als opvolger van Baranyos, is een ruwe goudklomp. Nog te gul met de inspanningen, maar een moderne nummer tien. Drie goals en vier assists in acht wedstrijden vorig seizoen: als hij dat gemiddelde kan bevestigen, heeft Lommel nog eens een topper in huis die het straks te gelde kan maken.

Links is er een gat, zeker als Filipovic, weliswaar geen middenvelder, vertrekt. Dieter Dekelver zou het daar kunnen waarmaken, al is hij rechtsvoetig. Buitenom gaan zit er dan niet in, maar misschien wordt zijn rechter dan wel een wapen. Met Wim Van Diest houdt Lommel nog een polyvalente middenvelder achter de hand.

Aanval

Mirek Waligora speelde vorig jaar sterk, Ibrahim Tankary wisselde in zijn eerste seizoen in eerste klasse goede met minder goede prestaties af en Twan Scheepers zit in de B-kern. Bas Jacobs is een groot, sterk, leergierig en wilskrachtig alternatief – hij komt van Turnhout.

Conclusie

Een 4-4-2 die, afhankelijk van de rol van de linkermiddenvelder, een 4-3-3 kan worden. Met meer ervaring dan vroeger, en allicht iets beredeneerder voetbal dan vorig seizoen, hoopt Lommel een zorgeloos kampioenschap te maken.

door Peter T’Kint

Vaskovic

BrockenHoefkensSchoofsSegers

De CondéCulekValentaDekelver

TankaryWaligora

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier