Over de financiële voorsprong die Standard Luik kan uitbouwen dankzij die rechtstreekse plaatsing voor de Champions League werd al veel gezegd en geschreven, maar wat is de waarheid achter al dat gegoochel met cijfertjes?

Elk van de 32 clubs in de poulefase ontvangt een startpremie van 7,2 miljoen euro. Daarbovenop komen sowieso de televisiegelden die berekend worden op basis van het belang van het land van herkomst. Voor België bedraagt die som ongeveer 3,5 miljoen euro, die – tenzij Anderlecht zich ook kwalificeert – Standard integraal ontvangt.

Een andere zekere inkomenspost zijn de wedstrijdrecettes. Standard rekent op 800.000 euro tot 1 miljoen euro opbrengst per thuiswedstrijd. Een abonnement voor de drie Europese thuiswedstrijden zou tussen de 200 en 280 euro kosten. Volgens het minst gunstige scenario (Anderlecht ook geplaatst en 2,4 miljoen euro recette) weten de Rouches zich verzekerd van 11,35 miljoen euro. In het beste geval (Standard als enige Belgische club in de CL en 3 miljoen euro recette) vangen ze 13,7 miljoen euro zonder rekening te houden met de sportieve resultaten. Want die spelen uiteraard ook een rol: elke club ontvangt 400.000 euro voor een gelijkspel en 800.000 voor een zege. Kwalificatie voor de achtste finales levert nog eens 3 miljoen euro op.

Een bijkomende inkomst kan uit de sponsoring komen. In de Champions League geldt immers dat op het wedstrijdshirt slechts één sponsor mag staan. De drie sponsors die afgelopen seizoen op de Standardshirtjes prijkten (Base, VOO en Eurofinances) zijn einde contract, de shirtsponsors voor het seizoen 2009/10 worden woendagavond (vanavond) bekendgemaakt. Door de twee titels op rij kan Standard zijn sponsorwaarde opdrijven met 25 %. Extra winst dus.

Daartegenover staan de kosten: uitnodigen van vips, inzetten van personeel bij thuiswedstrijden, extra taksen te betalen aan de UEFA en de KBVB, en de reiskosten. Algemeen directeur Pierre François gaat uit van een totaalkost tussen 3 en 4 miljoen euro.

Ook moet de club nog met de spelers onderhandelen over Europese premies. “Maar”, zegt François, “het lijkt mij niet uitgesloten dat we geen wedstrijdpremies geven en enkel een premie voorzien bij kwalificatie voor de achtste finales.”

“Een poule met Real Madrid, Manchester United en Marseille zou mooi zijn voor het prestige. Als ik voor een meer haalbare poule moet kiezen, hoop ik op Sevilla, Sporting Lissabon en Panathinaikos”, aldus nog François vooruitlopend op de CL-loting van 27 augustus. S

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier