Héctor Cúper moet Parma in de Serie A houden.

Voor het tweede seizoen op rij doet Parma een beroep op een ervaren mirakelman om zich te handhaven in de Serie A. Coach Domenico Di Carlo werd vorige week maandag, na de verloren wedstrijd tegen Sampdoria, bedankt voor bewezen diensten. De volgende morgen stond de Argentijn Héctor Cúper al klaar. Op zijn schouders rust de zware taak om het eens zo grote Parma terug te brengen naar de gloriedagen van de jaren 90.

In 2004 zag de toekomst er weinig hoopgevend uit: eigenaar en sponsor Parmalat raakte betrokken in een financieel schandaal en de club dreigde mee ten onder te gaan met de geldschieter. Een curator werd aangesteld om Parma uit de problemen te helpen, in 2005 leek het alsof ex-Real Madridvoorzitter Lorenzo Sanz de club zou kopen. De Spanjaard hield geen woord, maar ondanks alle problemen bleef Parma in de Serie A. Na drie jaar onder leiding van de curator werd de club openbaar verkocht. Op 24 januari 2007 kon de club Tommaso Ghirardi voorstellen als nieuwe voorzitter. De komst van deze 32-jarige industrieel én preses van vierdeklasser AC Carpenedolo, moest ervoor zorgen dat Parma wegkwam uit de degradatiezone.

Twee weken na de aanstelling van Ghirardi werd het duo binnengehaald dat Parma uiteindelijk zou redden: Manchester United verhuurde spits Giuseppe Rossi en huidig Juventuscoach Claudio Ranieri moest het team leiden. Op de laatste speeldag versloeg Parma Empoli, waardoor het zich een jaar langer verzekerde van Serie A-voetbal. Rossi en Ranieri vertrokken, de ex-club van Georges Grün verzeilde weer in dezelfde situatie als vorig seizoen.

Nu is het dus de beurt aan Héctor Cúper om het mirakel van Ranieri te herhalen en Parma uit de degradatiezone te loodsen. Hij kan niet rekenen op de aanvallende kracht van Rossi, maar de supporters hebben het volste vertrouwen in de ex-coach van Inter en Valencia. Op de persconferentie bleek dat Cúper ook zelf beseft dat hij voor een zware opdracht staat. “Eigenlijk zouden we het team volledig moeten herbouwen. Daar is echter geen tijd voor. Ik zal dus moeten proberen om in een korte periode zo veel mogelijk te veranderen en de spelers daarbij zo goed mogelijk te motiveren.” Ranieri werd een held na twintig wedstrijden, Cúper heeft exact elf duels de tijd om hetzelfde resultaat te bereiken.

Intercoach Roberto Mancini (43) verbaasde na de CL-uitschakeling tegen Liverpool dat hij de nerazzurri op het einde van het seizoen zou verlaten. Een dag later trok de oud-spits die woorden al weer in, na een gesprek met voorzitter Massimo Moratti. Mancini zou nu toch nog minstens tot 2009 aanblijven.

Fiorentina plaatste zich voor de kwartfinale van de UEFA Cup. De wedstrijd tegen Everton werd beslist door penalty’s. Daarin zorgde Mario Santana voor de kwalificatie.

Jean-François Gillet (28), de Belgische doelman van tweedeklasser Bari, verlengde zijn contract bij de middenmoter tot 2011. De Luikenaar speelt al sinds 2000 in Bari en groeide er uit tot publiekslieveling.

Na 22 jaar komt er na dit seizoen een einde aan de carrière van Paolo Di Canio (39). De spits speelt nu voor Cisco Roma, in de Serie C2, maar maakte vooral naam als speler van Lazio en West Ham. Di Canio was geen onbesproken figuur: in 2005 ontstond er ophef nadat hij de nazigroet bracht in het stadion van Lazio.

Bondscoach Roberto Donadoni ging niet in op de vraag van de Italiaanse voetbalbond om zijn contract te verlengen tot 2010. In het contract staat een clausule waardoor Donadoni op moet stappen als Italië zich niet plaatst voor de halve finales van het EK. Volgens de oud-international is er te weinig vertrouwen in zijn kunnen en verlengt hij daarom niet.

Gianluigi Buffon blijft bij Juventus. De doelman van de nationale ploeg tekende bij tot 2013. Buffon zal dan 35 zijn en het ziet ernaar uit dat hij zijn carrière zal afsluiten in Turijn.

STEVEN VAN DUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier