Jean-Michel Vandamme (48) is al sinds 1993 jeugdcoördinator van de gereputeerde voetbalacademie van de Franse eersteklasser Lille OSC. Vijf jaar geleden haalde hij de toen vijftienjarige Kevin Mirallas (20) weg bij Standard. Hij kent Mirallas door en door: zijn kwaliteiten én gebreken.

__Spelintelligentie

Jean-Michel Vandamme: “Vooralsnog denkt hij te veel aan zichzelf, is hij te vaak bezig met een evaluatie van zijn eigen prestatie. Hij denkt dan vaak dat hij veel gelopen heeft, maar hij vergeet dat zijn looplijnen meestal enkel met het oog op zijn eigen profijt waren. Hij moet leren meer in groepsverband te denken. Al voert hij zijn defensieve taken wel uit.

__Mentaliteit

“Kevin moet nog meer ervaring opdoen, naar mijn mening werd hij iets te snel in het profbestaan gegooid. Positief is in ieder geval dat hij de wil bezit om beter te worden, al is hij altijd erg zelfverzekerd geweest over zijn kwaliteiten. Zijn probleem is dat hij te veel focust op het maken van doelpunten. Als hij te lang niet tot scoren komt, weegt dat op hem.

__Techniek

“Kevin is geen tovenaar, maar beschikt over een goede basistechniek. Als aanvaller moet je trouwens een andere techniek hebben dan als middenvelder. Op het midden krijg je meer tijd en ruimte om een actie te maken, in de spits krijg je amper tijd en heb je constant verdedigers in je nek. Kevin gebruikt zijn techniek daarin heel efficiënt.

__Traptechniek

“Hij heeft een mooie, strakke trap in de benen, en vooral: Kevin kan heel snel uithalen. Dat is een van zijn grootste kwaliteiten. Vanuit elke hoek kan hij heel verrassend op doel schieten.”

__Conditie

“Niets op aan te merken. Kevin zal je niet snel op een kilootje te veel betrappen, dat zit niet in zijn lichaamsbouw. Hij is enorm explosief en heeft een goede basisconditie. Hij moet enkel nog wat sterker worden en meer spieren kweken. Daar werkt hij volop aan, maar zonder te overdrijven, want te veel spiermassa kan ten koste van zijn snelheid en explosiviteit gaan.

__Linkervoet

“Zoals de meeste voetballers heeft hij een betere en een mindere voet. Zijn rechter is van nature veel sterker, maar bij Lille hebben we keihard aan zijn linkervoet gewerkt en ik moet zeggen dat hij een ruim voldoende haalt. Hij dúrft zijn linker ook te gebruiken. Met beide voeten trapt hij even gemakkelijk naar doel.”

__Kopspel

“Dat is een van de voornaamste aspecten waaraan Kevin nog moet werken. Nu wordt daar een beetje lacherig over gedaan, alsof hij niet durft te koppen, maar hij doet het gewoon niet graag. Hij heeft nochtans alles om een behoorlijke kopper te zijn: explosiviteit en een goeie sprongkracht.”

door matthias stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier