De fans van Man. United zijn bezorgd.

De invloedrijke Engelse bankier Jim O’Neill onderneemt momenteel samen met andere vermogende fans en collega-bankiers pogingen om Manchester United los te weken van de familie Glazer. De zogenaamde Red Knights willen de club terug aan de supporters geven. Maar iedereen is sceptisch, want waarschijnlijk reageerden ze te laat. Net als de hele Britse economie raakte Manchester United de afgelopen jaren immers te sterk vergroeid met het kapitalisme.

De beursgang in 1990 gold als ultieme blijk van omarming van het kapitalisme. Het betekende een eerste stap op weg naar het einddoel: een winstgevende onderneming creëren. Bij het maken van de tweede stap, het maken van winst, ging Manchester United aanvankelijk mee met de (toen nog) florerende economie, maar de club bouwde ondertussen grote schulden op.

De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer en zijn familie leenden vier jaar terug naar verluidt meer dan zeshonderd miljoen euro om de club te kopen. Vorig seizoen betaalde Manchester United bijna 50 miljoen euro aan rente op deze som, tot grote woede van fans die de familie onlangs tot bodyguardbegeleiding dwongen toen zij het competitieduel tegen Aston Villa bezochten.

De Red Devils moeten niet worden geleid met winst als doel, vindt de actiegroep rond O’Neill. De Red Knights willen als belangrijkste financier fungeren, in het bezit van een grote hoeveelheid van de aandelen. Maar de meerderheid daarvan moet in handen van de fans komen te liggen, zegt de groep, zodat het winstoogmerk plaats maakt voor een zogenaamd ‘algemeen nut’.

Maar een koper zal de marktprijs van anderhalf miljard euro moeten ophoesten. Wanneer de Red Knights dat al kunnen opbrengen en genoegen nemen met een bescheiden jaarlijks rendement van vijf procent, dan nog zou een overname van de club jaarlijks 77 miljoen euro kosten. De conclusie is dus eenvoudig: Manchester United plukt de wrange vruchten van het kapitalistische systeem.

De Zuid-Afrikaanse international Steven Pienaar (27, Everton) is zijn rijbewijs een jaar kwijt. Na de wedstrijd tegen Man. United had hij tweemaal zoveel alcohol in zijn bloed als toegestaan. Naast de boete van 1250 euro kan hij een strafvermindering van drie maanden krijgen als de middenvelder voor 7 oktober een cursus over alcoholmisbruik in het verkeer volgt.

Indien Wayne Rooney (24) erin slaagt op het WK in Zuid-Afrika topschutter te worden, dan ontvangt de Engelse international een speciale premie van 500.000 euro. Het is immers van 1986 geleden dat Gary Lineker, in Mexico, met zes goals de meeste doelpunten maakte op een WK-eindronde. Rooney is ondertussen de achtste speler in de rijke geschiedenis van Manchester United die de grens van dertig goals (in 37 optredens) in officiële duels bereikte. Recordhouder blijft Denis Law. De Schotse goalgetter kwam in het seizoen 1963/64 tot 46 treffers in 41 wedstrijden.

Portsmouth zal volgend seizoen zeker niet te zien zijn in de Europa League, ondanks het halvefinaleticket in de FA Cup. Het krijgt geen licentie van de UEFA. Om te saneren werden 85 medewerkers ontslagen. Directeur Peter Storrie leverde bovendien veertig procent van zijn salaris in.

Deco (32), die bij Chelsea niet verder komt dan de invallersbank, overweegt een terugkeer naar zijn geboorteland Brazilië. Didier Drogba (32) werd uitgeroepen tot Afrikaans Voetballer van 2009. De Ivoriaan brak zijn persoonlijk record, want na 24 competitieduels zit hij al aan 21 treffers. In het seizoen 2006/07 had hij 36 wedstrijden nodig voor 20 goals.

Tottenham kan de rest van het seizoen geen beroep doen op verdediger Jonathan Woodgate (30), die een liesoperatie onderging in Australië en zeker twee maanden niet inzetbaar is.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content