Lazio haalde een magere 5 op 27.

De tweede club uit Rome begon schitterend aan het seizoen: ze pakten de supercup en wonnen twee keer overtuigend in de competitie. Bovendien vond de economische krant Il Sole Lazio financieel de best geleide club van Italië. Maar het geluk was van korte duur: sinds 30 augustus won Lazio niet meer.

Voor het duel tegen Cagliari legden vijftig misnoegde supporters met een actie gedurende een halfuur de training stil. Het mocht niet baten, want opnieuw werd verloren. Om te ontsnappen aan de woede van de ultra’s verliet voorzitter Claudio Lotito onder politiebegeleiding het stadion voor het einde van de match. Ook de spelers konden uiteindelijk slechts na middernacht onder escorte van de politie het stadion verlaten. Wat verklaart de magere 5 op 27? Wellicht achtte de voorzitter het na het succes in de supercup niet nodig om nog nieuwelingen aan te werven. Nadat hij Rozehnal had laten vertrekken en de dissidente spelers De Sil-vestri (naar Fiorentina), Ledesma, Pandev en Stendardo had vervangen door Cruz en Eliseu, had hij nochtans moeten weten dat zijn team niet versterkt was.

In het dossier van de dissidente spelers had Lotito wellicht geen ongelijk toen hij beweerde dat sommige managers te vaak het onderste uit de kan willen. Maar ook nadat hij zijn gelijk haalde, weerde hij die spelers aanvankelijk koppig uit de kern. Pas vorige donderdag mocht centrale verdediger Stendardo terugkeren. Ondertussen vervulde Lotito zowat tegelijk de rol van voorzitter, sportief directeur en opperscout. Dat had een negatieve impact op jonge talenten zoals Muslera (23) en Diakité(22). De winning goal van Cagliari kwam er door een blunder van de Uruguayaanse doelman, terwijl de Franse verdediger nog slechts een schaduw van zichzelf is.

Maar ook de aanval loopt mank, zodat Lazio in elf wedstrijden slechts acht keer raak trof. Zarate speelt veel te egoïstisch. En toen Mauri tegen Siena scoorde, hadden de fans als 236 minuten op een doelpunt moeten wachten. Alleen Matuzalem haalt momenteel een bevredigend niveau. Hij is dan ook de enige die door de fans gespaard wordt.

Wesley Sneijder, de Nederlandse middenvelder van Inter, liep een verrekking op aan de rechterbil. De Portugese flankspeler Ricardo Quaresma zal wellicht in januari de club verlaten. Meer dan waarschijnlijk keert de international terug naar zijn vaderland, waar de drie grote clubs belangstelling voor hem hebben, al zou de kans op een transfer naar Sporting Clube het grootst zijn.

Francesco Totti, de draaischijf van AS Roma, onderging een operatie aan de middelste meniscus van de rechterknie. Hij zal wellicht op 22 november wederoptreden tegen AS Bari. De middenvelders David Pizarro en Simone Perrottaverlengden hun contract, respectievelijk tot 2013 en 2011. Hun brutosalaris zal 3,2 en 3,14 miljoen euro per seizoen bedragen.

Mauro Camoranesi, de middenvelder van Juventus, moest tegen Napoli in de 30e minuut geblesseerd van het veld. Een wonde boven de oogkas moest worden gehecht met vier draadjes. Momo Sissoko, de middenvelder die pas uit blessure terugkeerde, is opnieuw out met een verrekking aan de rechterbil. Hij zal 20 tot 25 dagen niet kunnen spelen.

Jean-François Gillet had een groot aandeel in het gelijkspel van AS Bari tegen Sampdoria. Toch baalde zijn coach achteraf omwille van een volgens hem onterecht afgekeurde goal in de blessuretijd. GabyMudingayi en zijn Bolognaploegmaats liepen zich het vuur uit de sloffen, maar dat volstond tegen AS Roma niet.

Roberto Mancini en Inter hebben toch een akkoord bereikt om het contract te verbreken dat beide partijen aan elkaar bond tot 2012. De oud-international krijgt 8 miljoen euro en is nu klaar voor nieuwe aanbiedingen.

Marco Giampaolo is niet langer coach van Siena, dat op de laatste plaats blijft hangen. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door beloftecoach Marco Baroni.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier