De zaak-Biglia, de afwezigheid van Mbokani, de kans voor De Sutter, de bevestiging van Praet, de wrevel van Jakovenko, de terugkeer van Vargas, het einde van de kruisweg van Cyriac, de hel van Kanu en Wasyl, de verbanning van Juhász en Molins: dat alles speelt een rol in de eindsprint van paars-wit.

De batterijen worden weer opgeladen, de muscles from Brussels vertoeven nog enkele dagen aan de Turkse riviera en pakken dan de draad weer op in België. Het doel: de tegenstand nogmaals platwalsen, in de beker en de competitie. Maar met welke ploeg? In welke spirit? Met welk vormpeil? Ook de transferperiode loopt nog even door, zoals Besnik Hasi aanstipt. Een poging om wat klaarheid te scheppen.

Biglia vervangen

Lucas Biglia verdient het zeker om in een sterkere competitie te spelen”, steekt Hasi van wal. “Ik zeg niet noodzakelijk een betere club dan Anderlecht, maar zeker een land waar het niveau hoger ligt. We denken al sinds de zomer na over zijn vervanging, toen al vreesden we dat we hem kwijt zouden zijn. Hij gaf aan dat hij wou vertrekken met het oog op zijn kansen op het WK met Argentinië. We zoeken in de eerste plaats intern naar een vervanger en hebben daarvoor twee spelers op het oog: Kanu en René Sterckx. Maar hetzelfde type zullen we nooit vinden, Biglia is uniek.”

De Argentijn heeft allicht nooit zo goed gespeeld als in de eerste competitiehelft van dit seizoen, erkent de T2 van Anderlecht: “Hij is gegroeid in zijn rol. Alleen de maanden voor zijn schouderoperatie was hij even goed. Om hem te vervangen zullen we sowieso ons spel moeten aanpassen. Naast Kanu en Sterckx denken we bijvoorbeeld ook aan Cheikhou Kouyaté, die een rij vooruit zou kunnen schuiven. Maar dat zou complicaties scheppen voor de centrale defensie.” De rust in de balrecuperatie en de opbouw van het spel zijn de twee troeven die Hasi het vaakst noemt: “Dat is essentieel in een ploeg als Anderlecht, die driekwart van de tijd de bal heeft. Er gebeurt veel vooraan en dan is het essentieel om een speler als Biglia wat achteraan te hebben die voortdurend de bal kan vragen en de rest kan ontlasten. Hij is ook heel sterk op de kleine ruimte. Zelfs met twee spelers in zijn nek op een ruimte van een zakdoek groot komt hij er nog goed uit. Hij weet ook wanneer hij het tempo moet opdrijven of moet laten zakken, erg belangrijk.”

Een Anderlecht zonder Biglia, dat betekent dat er ook een nieuwe aanvoerder gezocht moet worden. Hasi: “Silvio Proto is vicekapitein, maar hij is als doelman slecht geplaatst om kapitein te worden. Hij is te ver verwijderd van de actie als er iets gezegd of gevraagd moet worden aan de arbiter. Biglia doet dat erg goed, op zijn eigen manier. Zonder een grote mond, zonder te schelden of zich op te winden. Zowel bij de refs als bij de ploegmaats heeft hij maar een paar woorden nodig om zijn boodschap over te brengen.”

Er is maar één Dieu

Een ander doembeeld: het vertrek van Dieumerci Mbokani voor eind januari. Hasi gelooft daar alvast niks van, om meerdere redenen: “Er is niet echt interesse voor hem, hoewel hij in de Champions League mooie dingen liet zien. Hij weet ook dat het zeker voor een spits moeilijk is om zich halverwege het seizoen in een andere groep te integreren en hij voelt zich bij ons heel goed. Na twee moeilijke jaren leeft hij weer op. Ik zie hem de Gouden Schoen winnen, hij verdient dat.”

Mbokani moet naar de Afrika Cup en dus krijgt Tom De Sutter weer een nieuwe kans. “Sinds zijn komst naar Anderlecht is hij nog nooit zo goed op dreef geweest als dit seizoen. Hij voelt zich lichamelijk wel fit, maar niet altijd in het hoofd. Ik begrijp dat. Elke keer dat we hem nodig hadden deed hij het goed, maar als Mbokani terugkeerde, moest hij weer op de bank gaan zitten. Hij wist wel waar hij aan toe was, want John van den Brom was heel duidelijk met hem: als Mbokani kan spelen, dan speelt hij ook. Dieu zit niet op de bank, punt uit! Gesteld dat De Sutter echt ontploft tijdens de Afrika Cup, dan is er nog altijd de oplossing om hen beiden op te stellen. Dat hebben we voor Nieuwjaar een aantal keren gedaan en dat werkte.”

Gaat het spel van Anderlecht enigszins veranderen in de periode dat de Congolees afwezig is? “Een beetje misschien, want Tom en Dieu hebben elk andere kwaliteiten. Mbokani kan de bal heel goed afschermen, met de rug naar het doel spelen, combineren en een individuele actie maken. Op al die vlakken kan Tom nog wat verbeteren. Daarentegen heeft hij de gave om elke goede voorzet in het mandje te leggen.”

Duel met Club Brugge

Afgelopen weekend zag Anderlecht zich Laurens De Bock van Lokeren ontglippen. De jonge Rode Duivel tekende bij Club Brugge. Was de interesse van Anderlecht een signaal dat paars-wit een probleem heeft op de linksachterpositie? “Je moet dat niet zien als een probleem,” zegt Hasi, “maar als een opportuniteit. De Bock is goed, jong, Belg en beloftevol. Hij kan bovendien net zo goed centraal in de verdediging spelen als op links. Maar geen erg: met Olivier Deschacht en Behrang Safari hebben we wat we nodig hebben voor die positie.”

Een ander duel Brugge-Anderlecht: Club wilde Thomas Kaminski aantrekken, de doublure van Silvio Proto. Het stuitte op een njet. Angst om de concurrentie sterker te maken? “Hij moet zijn zinnen niet op een vertrek zetten zoals Proto enkele jaren geleden. Hij moet wat geduld oefenen. Proto is naar Beerschot vertrokken omdat hij het niet aankon om op de bank te zitten. Hij had te veel energie, die moest eruit. Ik vond dat niet per se de beste oplossing. Ik zou het kunnen begrijpen dat Kaminski vraagt om naar een andere ploeg uit te kijken als hij twee of drie jaar hier zou zijn en zijn concurrent altijd speelt, of die nu goed is of slecht. Maar dat is niet het geval. Kaminski is hier nog maar net, is nog erg jong en heeft te maken met een nummer een die al drie jaar fantastisch bezig is.” Nochtans mag Kaminski geen nieuwe Michaël Cordier worden, die zijn carrière begraven heeft door jarenlang braaf in de schaduw te blijven bij Anderlecht, daar is Hasi het wel mee eens.

De artiesten zijn terug

Ronald Vargas is niet ver verwijderd van zijn beste vorm. Kan het dat zo’n artiest op de bank blijft zitten? Hasi: “Ik kan de trainer volgen als die zegt dat hij een ploeg die met uitstekend voetbal tien matchen op een rij heeft gewonnen niet wil wijzigen. Wie bij Anderlecht speelt, moet hard werken en beseffen dat je geduld moet hebben. Ik weet dat het mentaal niet altijd gemakkelijk is, maar wie op de bank zit, moet beseffen dat geen enkele titularis vijftien matchen op een rij top is en hij moet klaar zijn op de dag dat hij zijn kans krijgt. Vargas heeft al kansen gekregen, hij kan op meerdere posities spelen: in de rug van één of twee aanvallers, op links, op rechts. Hij heeft nog tien procent nodig om op zijn best te zijn en die tien procent kun je alleen opdoen door te spelen. Het is soms een vicieuze cirkel, ik weet het.”

En zeggen dat Matías Suárez, die mee op stage is naar Belek, nog altijd niet bij Moskou zit en misschien wel blijft. Twee artiesten op de bank, dat kan toch niet? “Geen zorgen,” lacht Hasi, “de wedstrijden zullen elkaar snel opvolgen en de play-offs komen eraan. Het is lang niet zeker dat spelers die tot nu toe sterk bezig waren, nog even onmisbaar zullen zijn in maart. Anderen ontploffen dan weer pas in de play-offs, kijk naar Kanu vorig jaar.”

Nog een andere speler die terug is: Gohi Bi Cyriac, die weer met de groep traint. “Het is nog onzeker wanneer hij inzetbaar is, maar ik zou hem graag zien spelen vanaf de play-offs. Toen hij bij Standard zat, was ik altijd wat bang voor de clásico, precies vanwege Cyriac. Hij heeft bepaalde kwaliteiten die erg zeldzaam zijn, zoals een ongelooflijke topsnelheid en veel kracht. Hij zoekt de diepte zoals niemand dat kan, daarin doet hij me wat aan Tomasz Radzinski denken.”

Jonkies en bankzitters

Het valt moeilijk voor te stellen dat de jonkies Dennis Praet en Massimo Bruno geen terugval zouden kennen, gezien ze sinds oktober bijna alles gespeeld hebben. “Dat zou inderdaad normaal zijn. Wat ze tot nu toe gepresteerd hebben, is al uitzonderlijk. We houden rekening met een dip. We doen er wel alles aan om hen niet te overbelasten, om hen genoeg te laten rusten tussen de matchen. Houden ze hun niveau: zo veel te beter, maar anders hebben we alternatieven voorhanden. Mochten ze op de bank belanden, dan zou dat gewoon een deel zijn van het leergeld dat ze moeten betalen.”

Een groot contrast met spelers als Denis Odoi, Marcin Wasilewski, Canesin of Kanu, die al een tijdje in de schaduw verzeild geraakt zijn. Tijdelijk of definitief? Odoi bijvoorbeeld stond in het begin van het seizoen nog in de basis. Toch een miscasting? “Neen,” zegt Hasi, “hij was goed begonnen, maar toen kwam Guillaume Gillet op de rechtsachter te staan. Hij is de enige Rode Duivel van Sporting en hij maakt deel uit van de ploeg die 30 op 30 haalde, dus is het logisch dat hij blijft staan. En Wasilewski is in de ogen van de coach meer een centrale verdediger, maar daar doen Bram Nuytinck en Kouyaté het erg goed. Wasyl heeft het er moeilijk mee en praat daar met mij over. Hij vindt het onrechtvaardig, argumenteert dat hij altijd goeie matchen gespeeld heeft. Dat klopt ook: ik herinner me bijvoorbeeld zijn geweldige prestatie in Milaan.”

Wat met Canesin, een korte topperiode onder Ariël Jacobs, maar onbestaande onder Van den Brom? “Hij heeft altijd hetzelfde probleem: zodra het snel gaat, ziet hij niet helder meer, vindt hij geen openingen en heeft hij het moeilijk om op doel te trappen. Allemaal zaken die Praet wel goed doet.”

En Kanu, in het begin wekenlang onbetwist titularis, maar nadien uit de ploeg gevallen? “Als hij goed is, is hij heel goed,” legt Hasi uit, “maar als hij slecht is, is hij heel slecht. Eind december speelde hij heel de match op Genk en was hij uitstekend. Dat was echt een wedstrijd voor hem omdat er veel fysieke duels waren. Maar zodra het wat rapper gaat, zakt hij weg, houdt hij de bal te veel bij, vertraagt hij het spel en is hij niet meer lucide. Hij kan ons nog wel veel diensten bewijzen, bijvoorbeeld in de toppers op verplaatsing, wanneer er geknokt moet worden.”

En dan is er tot slot nog Sasja Jakovenko, die meer wil spelen en zijn statuut van luxe-invaller beu is. “Je moet de zaken zien zoals ze zijn: hij is nuttiger als joker dan als titularis. Van den Brom noemt hem vaak een belangrijke speler en dan krijgt hij de vraag waarom hij dan niet vaker het vertrouwen krijgt. Maar het is echt opvallend: hij is minder goed als hij aan de match begint. Wanneer je hem inbrengt, dan loopt, dribbelt, passt, schiet en scoort hij. Zijn traptechniek is formidabel. Wat mij betreft, mag hij alle stilliggende ballen trappen: corners, vrijschoppen, penalty’s zelfs… Nog dit: Jovanovic en Bruno als concurrenten hebben, dat valt natuurlijk ook niet mee!”

DOOR PIERRE DANVOYE IN BELEK

“Om Biglia te vervangen hebben we twee spelers op het oog: Kanu en René Sterckx.”

Besnik Hasi

“Persoonlijk heb ik het er erg moeilijk met de situatie van Roland Juhász.”

Besnik Hasi

“Gohi Bi Cyriac doet me wat aan Tomasz Radzinski denken.” Besnik Hasi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier