Javier Zanetti krijgt Giacinto Fachetti in het vizier.

Een derby blijft iets speciaals. En zeker voor Javier Zanetti (35), die zondagavond zijn 601ste wedstrijd voor Inter speelde (434 in competitieverband, 112 Europese duels en 55 bekerwedstrijden, inclusief de Italiaanse supercup). Vorige week woensdag, tegen Lecce, droeg de Argentijn bij zijn jubileumduel een aanvoerdersband waarop de namen waren geschreven van alle ploegen waartegen hij sinds zijn debuut op 27 augustus 1995 had gespeeld. Het was voor de Zuid-Amerikaan een bijzonder moment. Maar het raakte hem toch veel minder dan de wedstrijd in september 2006 die hij opdroeg aan boegbeeld Giacinto Facchetti, die na een slepende ziekte toen pas was overleden.

Zanetti en Facchetti waren sinds 1999 immers twee handen op één buik. Dat jaar veranderde Inter vier keer van trainer en er deden hardnekkige geruchten de ronde dat de Argentijn door geruzie met hen aan de basis lag van hun ontslag. Facchetti gaf hem op dat ogenblik de raad om eens met voorzitter MassimoMoratti te praten, en die hield hem aan boord.

Moratti had in 1995 van een manager een video gekregen met een wedstrijd van de Argentijnse nationale ploeg onder 21, met de bedoeling om aanvaller ArielOrtega te beoordelen. Hij raakte echter vooral gecharmeerd van de Argentijnse rechtsback en contacteerde dadelijk diens club Banfield, waarna de overgang heel snel werd geregeld. Zo snel zelfs dat de Argentijnse bondscoach DanielPassarella tijdens een oefeninterland tegen Zuid-Afrika aan Zanetti moest melden dat hij voortaan in Italië mocht voetballen. Dertien jaar later zit Zanetti nog altijd bij Inter. Sterker nog, hij heeft uitzicht om qua aantal gespeelde wedstrijden zijn grote voorbeeld Fachetti (634) voorbij te gaan. Maar de 758 wedstrijden van recordhouder Giuseppe Bergomi zullen wellicht ook voor hem onbereikbaar blijven.

Tegenover de pers liet Zanetti nog nooit veel anders dan clichés horen, maar Patrick Vieira en EstebanCambiasso bevestigen dat “in de kleedkamer iedereen luistert als Zanetti of IvánCórdoba hun mond opendoen.”

Juventusdoelman Gianluigi Buffon miste twee competitiewedstrijden door een blessure aan de adductoren van zijn rechterbeen.

Ronaldinho, de Braziliaanse topvedette die in het tussenseizoen AC Milan kwam versterken, begon de eerste drie wedstrijden op de bank en stond ook vorige woensdag tegen Reggina niet in de basis. Officieel heet het dat hij opnieuw een (diplomatische) blessure heeft, maar officieus gaat het gerucht dat hij genoemd wordt in een drugsonderzoek, samen met de Braziliaanse middenvelder Anderson van Manchester United. De twee zouden na de interland Brazilië-Bolivia op 11 september in Rio de bloemetjes te veel buiten hebben gezet. Ronaldinho zweert nochtans dat hij voor middernacht in zijn hotel was en dat hij zich ’s anderendaags niet moest spoeden om nog het vliegtuig naar Italië te halen, zoals de krant O Globo beweerde. Dat volstond voor de club om het vertrouwen in hem te bevestigen. Het kan de selectieproblemen van coach Carlo Ancelotti, die uiteraard van niets wist, alleen maar vergroten. Tegen Inter verscheen Ronaldinho aan de aftrap.

Rode Duivel Gaby Mudingayi, die de jongste twee wedstrijden bij Bologna in de basis startte en telkens een gele kaart pakte, kan niet doorgaan op het elan van de onverwachte zege tegen Milan. Tegen Udinese werd het immers een kansloze 0-3-nederlaag. Anthony Vanden Borre speelde met Genoa niet tegen AS Roma en werd tegen Fiorentina in de 61ste minuut van het veld gehaald.

Marco Borriello, de spits van Milan, die vorige woensdag in de 56ste minuut tegen Reggina het veld moest verlaten, liet verstek gaan voor de derby tegen Inter als gevolg van een spierblessure.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier