Bij Fiorentina kan Alberto Gilardino weer scoren.

Vijftien miljoen euro betaalde Fiorentina vorig seizoen voor aanvaller Alberto Gilardino (27). Afgelopen zomer weigerde de club een bod van 25 miljoen van Lyon. Sportief directeur Pantaleo Corvino wil het nog lopende contract van de spits met één jaar verlengen tot 2014 en er een transferclausule in schrijven, waarbij de international weg mag voor 40 miljoen euro.

Toen Fiorentina Gilardino in de zomer van 2008 overnam van Milan, was zo’n transfersom nog ver weg. De spits had dat seizoen amper zeven keer gescoord, het jaar daarvoor twaalf keer. Maar Corvino en trainer Cesare Prandelli herinnerden zich nog hoe de aanvaller bij Parma – waar Prandelli toen trainer was – in 2003/04 en 2004/05 telkens 23 goals aantekende. Het was overigens op aandringen van Prandelli dat Parma de jonge aanvaller wegkocht bij eigenaar Piacenza, hoewel hij uitkwam voor Verona. Voor iemand die in 96 competitiewedstrijden met Parma 50 keer scoorde, had Milan ongeveer 24 miljoen euro veil, maar Gilardino deemsterde weg door de enorme concurrentie.

Bij Fiorentina leefde hij weer op. Na een moeizame start sloot hij vorig seizoen af met 19 competitiegoals en vijf doelpunten in acht CL-duels. Dit jaar zit hij in competitie nog maar aan drie goals, maar de afgelopen weken toonde hij zich bijzonder trefzeker. Dinsdag scoorde hij één keer bij Debrecen (3-4-zege). Eerder miste hij de CL-wedstrijd tegen Liverpool, na een rode kaart uit bij Lyon (1-0-verlies).

Een week eerder zorgde hij bij de nationale ploeg met een goal in de toegevoegde tijd voor het 2-2-gelijkspel in Ierland, waardoor Italië zich plaatste voor het komende WK. Een kwartier eerder had Marcello Lippi hem ingebracht voor Antonio Di Natale. Drie dagen later redde Gilardino met een hattrick in het slotkwartier de eer van Italië tegen Cyprus, nadat de Squadra na een uur met 0-2 achter stond. Daarmee zit hij aan zestien goals, evenveel als Luca Toni. Meteen laait weer de discussie op of Italië wel Amauri nodig heeft als diepe spits.

Christian Vieri (36) zette een punt achter zijn carrière. De spits voetbalde vorig jaar bij Atalanta Bergamo, maar vond nu geen club meer. Vieri scoorde 270 goals in officiële matchen, waarvan 23 voor de Squadra.

Hekkensluiter Livorno wisselde van trainer. Voorzitter Aldo Spinelli stuurde het duo Gennaro Ruotolo-Walter Russo door. Serse Cosmi (51) kreeg de voorkeur op Gigi Cagni en moet Livorno van degradatie behoeden. Cosmi trainde vier jaar Perugia, werd daarna in de Serie B kampioen met Genoa maar zag zich de titel ontnomen omwille van omkoping, en kende daarna minder succesvolle tijden als trainer van Udinese en Brescia. Sinds zijn ontslag in september 2008 zat hij thuis.

Ook Bologna ontsloeg zijn coach. Sinds de familie Menarini veertien maanden geleden de club overnam, ontsloeg ze al drie trainers. Giuseppe Papadopoulo hield het zeven maanden en vijftien wedstrijden vol. In het voorjaar werd hij ingehaald toen de redding veraf was, maar hij slaagde toch in zijn opdracht. Zijn opvolger, de 54-jarige Franco Colomba (vorig jaar aan de slag bij Ascoli) heeft een verleden bij de club: hij doorliep er als speler de jeugdrangen, debuteerde er in 1974 in het eerste elftal en sloot er zijn spelersloopbaan in 1983 af. Toen zakte Bologna naar derde klasse. Zesentwintig jaar later moet hij het behoud van de honderdjarige club verzekeren.

Met de trainerswissels bij Bologna en Livorno (eerder werden de trainers van AS Roma, Atalanta en Napoli ontslagen) heeft de Serie A er een nieuw record bij. Nooit eerder waren na acht speeldagen al vijf trainers ontslagen.

Vincenzo Iaquinta, de centrumspits van Juventus, zal geopereerd moeten worden aan de buitenste meniscus van zijn linkerknie. Hij zal daardoor één tot anderhalve maand buiten strijd zijn.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier